2. Roma Türk Film Festivali başladı

İtalya'nın başkenti Roma'da, 2. Roma Türk Filmleri Festivali dün akşamyapılan açılış töreniyle başladı. Nuri Bilge Ceylan, Serra Yılmaz, Nurgül Yeşilçay, Ata Demirer, Ferzan Özpetek de geceye katılan ünlüler arasındaydı.

Yayınlanma: 19.10.2012 - 10:58
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde, AB Bakanlığı ve Roma Büyükelçiliği'nin desteğinde gerçekleştirilen Roma Türk Filmleri Festivali'nin ikincisi, dün akşam yapılan kırmızı halı ve açılış töreniyle resmen başlamış oldu.

Gecede, İtalya ve Türkiye'den iş, sanat, siyaset dünyasından pek çok ünlü isim bir araya gelirken, kırmızı halıya çıkan ünlüler büyük ilgi gördü. Nuri Bilge Ceylan, Serra Yılmaz, Nurgül Yeşilçay, Ata Demirer, Ferzan Özpetek ve son filmi Şahane Misafir'de rol alan oyuncular gibi pek çok ünlü isim kırmızı halıda boy gösterdi.

"Anneciğim Türkler geliyor ama filmleriyle" sloganıyla düzenlenen festivalin açılış gecesinde, festivalin bu yılki özel ödülünü almaya hak kazanan yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a ödülünü, AB Bakanı Bağış ve Festival Onursal Başkanı Özpetek takdim etti.

Açılış gecesi olması sebebiyle bir konuşma yapan Bağış, eskiden Türkiye'de devlet yetkililerinin bazı sorunları gözardı ettiğini, bu toplumsal sorunları beyaz perdeye taşıyan yönetmenlerin daha sonraları problem yaşadıklarını anımsatarak, "Toplumsal sorunları, yönetmenler kendi filmlerinde işledikleri zaman devletle aralarına duvarlar örülürdü. Ve acıdır, Türkiye'de yasaklı filmler, yasaklı oyuncular, yasaklı yönetmenler vardı. Çok şükür o günler geride kaldı. Türkiye, AB yolunda ilerlerken, reformlarını gerçekleştirirken, kendiyle de barışmaya başladı" dedi.


Serra Yılmaz

Oyuncu Serra Yılmaz da Türk filmlerinin Roma'da ikinci kez bir festivalle bulunmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Daha önce de Türk filmleri vardı ama Türkiye'ye bu kadar ilgi yoktu. Şu anki konjonktür nedeniyle Türkiye'ye de ilgi arttı. Filmlerimize olan ilginin artması sevindirici" diye konuştu.

Bir gazetecinin, Türkiye'nin kültür açılımlarını yeterli bulup bulmadığı sorusuna Yılmaz, "Türkiye'nin sinema açısından açılımlarını yeterli bulmuyorum. Çünkü halen, Türkiye'nin bir ulusal sinema merkezi yok. Sinema salonlarına yapılan yardım yok. Dolayısıyla kapanıyorlar. Yapılan filmler oynatılacak yer bulamıyor" ifadelerini kullandı.

Bu durumun bir kehanet olmadığını söyleyen sanatçı, "Çünkü bütçeye baktığınızda, Kültür Bakanlığı'nın bütçeden aldığı pay o kadar düşük ki, daha fazla bir şey olması çok zor" dedi.

Açılış töreninde sahneye davet edilen Serra Yılmaz, festivalin uzun ömürlü olması temennisini dile getirdi.
 


''Tatile geldiğin yere filmle gelmek ilginç''

Festivalin bu yıl ilk kez hazırlanan ''Türkler neye gülüyor'' başlıklı mizah bölümünde, filmi Eyvah Eyvah gösterilecek olan oyuncu Ata Demirer de "Tatile geldiğimiz bir yer, ama filmle gelince bir başka yer. Daha önce gelmiştim. Eyvah Eyvah ile gelince daha farklı bir duygu. Çok enteresan bir duygu" dedi.

"Merak ediyorum. Tamam mizahın dili bir ama (İtalyan seyircilerin) tepkileri ne olacak merak ediyorum" diyerek heyecanını belirten Demirer, İtalyan sinemasını çok sevdiğini, önemli yönetmenlerin çıktığı böylesine bir ülkeye kendi filmiyle gelmenin kendisi için hem ürkütücü hem de çok sevimli olduğunu söyledi.

Festivalin devam etmesi arzusunu ifade eden Demirer, şunları kaydetti:

"İnşallah her sene buralara geliriz. Biz gelmesek de arkadaşlarımız gelir. Sinema bence çok birleştirici bir silah. Bir anda tanımadığınız bir ülkenin propagandasıyla karşılaşabiliyorsunuz. İnsanları, bir filmle tanıyabilirsiniz. Gerçi Ferzan Özpetek bunu çok iyi yapıyor. Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz gibi yönetmenler ve filmleri geldi. Bunların hepsi birer renk. Umarım bu renklerin hepsini algılarlar ve güzel bir kültür alışverişi olur."

Yeni film projesi olup olmadığı sorulan ünlü komedyen, gelecek yaz film çekmek istediğini, aklında bazı projeler olduğunu ifade ederken, bu filminde İtalya'dan esinlenip esinlenmeyeceği sorusuna, "Yani pasaport kuyruğundaki halimi düşünecek olursak bir esinlenme kaynağı mevcut" yanıtını vererek espri yaptı.
 


Nurgül Yeşilçay

Kırmızı halıda en çok ilgi gören konuklardan biri olan Nurgül Yeşilçay da festivalle ilgili, "Çok iyi yönetmenlerimiz var ve çok iyi festivallerde, yabancılara çok iyi filmler seyrettiriyorlar. Ferzan da İtalya'da çok tanınan bir insan ve bu festivale ön ayak olması çok önemli. Onun bu işte olması İtalyanların da dikkatini Türk sinemasına çekmeye yarıyor" değerlendirmesinde bulundu.

21 Ekim'e kadar sürecek festivalde İtalya'daki sinemaseverler açılış filmi olarak, Nuri Bilge Ceylan'a 61. Cannes Film Festivali'ne en iyi yönetmen ödülünü kazandıran 3 Maymun filmini izledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler