Başbakan'ın boykotu kınanıyor

TOBB Medya ve İletişim Meclisi Başkanı Vahap Munyar, Başbakan Erdoğan'ın beğenmediği her haber üzerine parti teşkilatına, "O gazeteleri almayalım, boykot edelim" çağrısını kınadıklarını belirtti. ÇGD Başkanı Ahmet Abakay ise, Başbakanın kafayı medya ile bozduğunu söyledi.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 11:02
Abone Ol google-news

ÇGD'den, "gazete almayın" çağrısı yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tepki geldi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Başbakan'ın bu söylemini çağdışı olarak değerlendirdi ve "Başbakan kafayı medya ile bozmuş" dedi.

Ahmet Abakay, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Başbakan'ın yalan-yanlış haber yaptığını ileri sürdüğü, gazetelere karşı "satın almama" kampanyasını yinelediğini hatırlattı.

Bir ülke yöneticisinin, bu çağda insanları okumaya daha çok teşvik etmesi gerektiğini belirten Abakay, Başbakan'ın "beni eleştiren gazeteleri okumayın, almayın" demecinin demokrasiye aykırı olmasının yanı sıra, cesaret isteyen bir çıkış olduğunu da vurguladı.
 

"Bu korkunun ifadesi"

Abakay, Başbakan Erdoğan'ın bu açıklamasının kendini beğenmişliğin ve sadece kendisini sevmenin dışavurumu olduğunu da iddia ederek, şöyle konuştu:
"Bu, çok okuyanın, her şeyi okuyanın gözünün açılacağından, gerçekleri öğreneceğinden korkunun bir ifadesidir. Sayın Başbakan, 'ben yasak getirmiyorum, sivil inisiyatifi kullanıyorum' diyor. Bu konuşma metnini başbakanın eline verenler bilmelidir ki, Başbakan 'sivil inisiyatif' kategorisine girmez. O, devlet olanaklarını, ayrıcalığını kullanabilen gücün temsilcisidir. Siyasi iktidardır. Sivil inisiyatifler, devlet, ülke yönetimlerine karşı halkın, bireylerin hakları ve çıkarları için, idareden, yönetimin gücünden kaynaklanan haksızlıklara karşı oluşturulan girişimlerdir."

 

TOBB'dan kınama

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Medya ve İletişim Meclisi Başkanı Vahap Munyar, Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan'ın, beğenmediği, hoşuna gitmeyen haberler yüzünden gazetelere dönük, "almayın, boykot edin" çağrılarını, sahiplerine de "kapatın" restini alışkanlık haline getirdiğini savundu. Erdoğan'ın bir süre önce Akşam Gazetesi'nin, İstanbul'da bedava kömür yüzünden yeniden hava kirliliği yaşadığına dönük haberine veryansın ettiğini ifade eden Munyar, haberde, "Doğalgaz bağlı bulunan semtte bedava kömür dağıttılar, vatandaş da bedava bulunca yaktı, hava kirliliği yeniden döndü" bilgisinin olduğunu hatırlattı.

Munyar, Başbakan Erdoğan da, habere konu olan semtte doğalgaz bağlı olmadığını savunup, "Yalan haber yazmayı bırak, o gazeteyi kapat" sözleriyle meydan okuduğunu ifade etti. Oysa, Akşam Gazetesi'nin ertesi gün bedava kömürü yakan konutun kapısında doğalgaz kutusu bulunduğunu gösteren fotoğrafı yayınlayarak Başbakan Erdoğan'a yanıt verdiğini ve Erdoğan'dan da sonrasında ses çıkmadığını öne süren Munyar şunları kaydetti:

"Başbakan Erdoğan, önceki günkü grup toplantısında da Radikal'in, 'Durmak yok kesmeye devam' manşetine veryansın etti. Haberde, kurban kesimi yasak olan yerde karşılamalar, törenler yüzünden 3 kurbanın art arda kesildiği, yolun kan gölüne döndüğü bilgisi vardı. Erdoğan, hemen tepkisini koydu: 'Yalan, yanlış haber yapan medyaya karşı tepkimizi ortaya koyalım, almayalım. Boşuna paramızı onlara vermeyelim.' Erdoğan, kendi sloganlarından türetilen, 'Durmak yok, kesmeye devam' başlığına, benzeri şekilde yanıt verdi: 'Durmak yok, yalan yazmaya devam.' Eğer ortada kasıtlı şekilde yazılan yalan haber varsa, bunun hesabını sorma yeri meslek kuruluşlarından mahkemelere kadar uzanır.

Başbakan'ın beğenmediği her haber üzerine parti teşkilatına, 'O gazeteleri almayalım, boykot edelim' çağrısını doğru bulmadığımızı belirtiyor, bu davranışını kınıyoruz. Bizim Başbakan krize bile aldırmadan 'O gazeteleri almayın' çağrısı yaparken, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ülkesindeki gazetelere krizde destek olmak üzere, 18 yaşını doldurmuş her vatandaşına bir yıl bedava gazete aboneliği sağlamak üzere 600 milyon Euro'luk paket ortaya koyuyor. Başbakan Erdoğan'a bunu da hatırlatmak istiyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler