Nabucco'da Rusya'nın kafası karışık

Rusya Hükümet Sözcüsü Dimitriy Peskov, Nabucco doğalgaz boru hattı projesinde Hazar Denizi'nin hukuki statüsünün henüz çözüme kavuşturulamadığını ve projeye dahil olması planlanan ülkelerin rezervleri konusunda soru işaretleri bulunduğunu söyledi.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 12:15
Abone Ol google-news

Rusya Hükümet Sözcüsü Dimitriy Peskov, Dr. Serhat Samancı'nın Rusya'nın Sesi radyosunun Türkçe bölümündeki programında, özellikle son dönemde yaşanan doğalgaz krizi konusundaki sorularına Türkçe yanıt verdi.

Nabucco projesiyle ilgili bir soru üzerine, doğalgaz ulaşım hatlarının çeşitliliğiyle ilgili konunun değişik düzeylerde Rusya tarafından da çoktandır dile getirildiğini söyleyen Peskov, ''Rusya'nın izlediği politikaya göre bu hatlar ne kadar çok olursa o kadar güvenilir ve o kadar piyasa ekonomisi şartları sağlanacaktır. O şartlarda Mavi Akım projesi gerçekleştirildi ve gayet güzel bir şekilde çalışıyor. Hatta Ukrayna ile yaşanmış olan kriz günlerinde ful kapasite çalışmış bir proje Mavi Akım'' dedi.

Rusya'nın Kuzey Akım ve Güney Akım projelerini de gündeme getirdiğini ifade eden Peskov, şunları kaydetti: ''Bu projelerin bütün planları ve fizibilite raporları hazır. Şu an sınır ülkeleriyle gereken bürokratik işlemeler yapılmaktadır ve ümit ediyoruz ki çok hızlı olarak yapılacaktır bu projeler. Şimdi kimi der ki, 'Rusya siyasi nedenlerden dolayı Nabucco projesine karşı çıkıyor'. Hayır. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızın defalarca ifade ettikleri gibi, doğalgazda ve petrolde aslında ne kadar az siyasete yer verilirse, o kadar iyi olur. Çünkü, sırf mali kıstaslarla yaklaşırsak bu konuya, o zaman gerçekten bizim yaklaşımımız sağlam ve titiz olur. Kısacası, sadece fizibilitesi var olan projelerin gerçekleştirilmesi mümkün olacak. Hangi projelerin fizibiliteli olup olmayacağını biz birlikte göreceğiz.''

"Hazar Denizi'nin hukuki statüsü"

Nabucco projesinde bazı sorularının olduğunu kaydeden Peskov, ''Mesela Hazar denizinin hukuki statüsü çözümlenmedi. Bu önemli bir şeydir. Hazar Denizi'nde bölüşüm hatları daha çizilmedi kıyı devletleri arasında. Ondan sonra Nabucco hangi gazla doldurulacak? Türkmenistan'dan gelen doğalgazla mı? Yalnız Türkmenistan rezervleri belli değil, açık bir istatistik yok. Kimse de bunu yayımlamıyor. Dolayısıyla bu konularda sorular var'' diye konuştu.

Peskov, Rusya'nın Kuzey ve Güney Akım boru hatlarını gündeme getirdiğinde somut kuyular ve rezervlerden bahsettiğini belirterek, hangi projelerin uygun olduğunu zamanın göstereceğini kaydetti.
 

"Ukrayna ile gaz krizi"

Ukrayna ile yaşanan gaz krizi ile ilgili bir soru üzerine, bu konunun siyasi ve ekonomik boyutunun ortaya çıktığını söyleyen Peskov, ''Biz bunu (siyasi boyutunun ortaya çıkmasını) hiç istemezdik. Çünkü, ticari bir sorundu. Ama belki de kanunsuzluk problemiydi de çünkü Ukrayna transit ülkesi olduğundan dolayı çok belli sorumlulukları vardı'' dedi.

Peskov, Ukrayna'nın doğalgaz transitini kestiği gibi, Avrupalı tüketicileri ait olan doğalgazı da ''çalmaya'' başladığını belirterek, ''Tabii ki Rusya çok sorumlu ve hatta soğuk savaş dönemlerinde bile bütün sorumluklarını yerine getirmeye devam eden bir ülke olunca; bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturup transiti yeniden başlatabilmek için ellerinden geleni yapıyordu. Ama Ukrayna tarafı maalesef o kadar esnek bir tavır almadı, izlemedi'' ifadelerini kullandı.


"Türkiye Nabucco'ya siyasi değil ekonomik yaklaşmalı"

Türkiye'nin AB üyeliğinin geciktirilmesi halinde Nabucco'dan vazgeçebileceği yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine Peskov, şunları söyledi: ''Bu Ankara'nın seçimi. Siyasi konulardan yola çıkarak bu projelerin değerlendirilmesi bence pek mantıklı değil. Diyelim ki Türkiye AB'ye alındı ve ileride boş kalacak boru hattı (Nabucco) için Türkiye'den yatırımlar istendi. Türkiye de, vergi ödeyen halkının parasını ileride çalışmayacak bir boruya harcarsa mantıklı olmaz. Dolayısıyla ekonomik bakımdan seçimimizi yapalım.''

"Rusya'nın imajına darbe"

Ukrayna ile yaşanan doğalgaz krizinin Rusya'nın imajına yönelik etkilerinin olacağını ve bunların belki de ''olumlu'' olmayacağını kaydeden Peskov, ''Ama yine de şunu gözönünde bulundurmamız gerekiyor; tekrar edeyim soğuk savaşında bile Rusya gazı kesmedi. Savaş sırasında bile Gürcistan'a gaz akımını kestirmedi ve onun için güvenilir bir doğalgaz, petrol satıcısı olarak imajı çok yüksek değerlendirilen bir ülke Rusya. Onun için ileride de bu krizin imaj sonuçları ve mali sonuçlarının giderilmesi için çalışmaya kararlıyız'' dedi.
 

"Mavi akım-2"

Peskov, Rusya'nın Türkiye'ye daha önce önerdiği ancak gündemden düşen Mavi Akım-2 projesinin yeniden görüşülüp görüşülmediği yolundaki bir soru üzerine de, bu projenin, Başbakan Vladimir Putin'in devlet başkanlığı sırasında açılış töreni için gittiği Samsun'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüldüğünü söyledi.

Mavi Akım-2 projesinin uzmanlar seviyesinde uzun bir süre değerlendirildiğini kaydeden Peskov, ''Fizibilite hesaplanması aşamasında kaldı bu görüşmeler. Belirli önemli ilerleme yok o konuda. Ama yine de tekrar ediyorum. Ortaklaşa her somut inisiyatifin fizibilitesinin hesaplanmasından yanayız'' dedi.

Peskov, Mavi Akım boru hattının yetersiz kalması durumunda, Mavi Akım-2 projesinin hayata geçirilmesine hız verilebileceğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler