2004 yılından bu yana suikast

Lübnan'da 2004 yılından bu yana çok sayıda üst düzey yönetici suikasta uğradı.

Yayınlanma: 21.10.2012 - 12:25
Abone Ol google-news

Beyrut'ta, Cuma günü düzenlenen bombalı saldırıda Lübnan İç Güvenlik Birimi İstihbarat Başkanı Visam el-Hasan'ın ölümüyle Lübnan'da son yıllarda düzenlenen siyasi suikastlar zincirine bir yenisi daha eklendi.

Eski Ekonomi Bakanı Mervan Hammade, 2004 yılında kendine yönelik yapılan suikast girişiminden sağ kurtulurken Lübnan, 14 Şubat 2005'te eski Başbakan Refik el-Hariri'ye düzenlenen suikastla sarsılmıştı. Hariri suikastının etkileri sadece ülke sınırları içinde kalmadı.

Suikastla ilişkisi olduğu iddia edilen Suriye yönetimiyle Lübnan'ın ilişkileri gerildi. Hariri'nin ölümünden aylar sonra ise 2 Haziran'da Beyrut'un Eşrefiye bölgesinde gazeteci Semir Kasir arabasına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu yaşamını yitirdi. 2005 yılında peş peşe meydana gelen bu suikastların ardından yine aynı yılın Aralık ayında milletvekili ve gazeteci Cibran Tuveyni de arabasının infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti.

Sonraki yıllarda önemli isimlere yapılan suikastlar gündemdeki yerini aldı. Kasım 2006'da Suriye rejimine muhalif Lübnan Sanayi Bakanı Pierre Cemayel, 13 Haziran 2007'de Suriye karşıtı milletvekili Velid İdo, 19 Eylül 2007'de Lübnanlı milletvekili Antonia Ganem de suikasta uğradı.
Suikastların Suriye'nin Lübnan topraklarından çekilmesinin ardından artması ise dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler