'ABD ile diyaloğa hazırız, ama...'

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Barack Obama'nın "eğer Tahran yumruğunu açarsa diyaloğa hazır" olduğunu söylemesine karşılık, Washington'dan diğer ülkelerdeki askerlerini çekmesini ve İran'a karşı "suçlarından" ötürü özür dilemesini istedi.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 13:02
Abone Ol google-news

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, batıdaki Kermanşah kentinde yaptığı konuşmada, "Değişimden bahsedenler, İran halkından özür dilemeli ve geçmişteki kötü hareketleri ile İran'a karşı işlediği suçları onarmayı denemeli" diyerek, ABD'nin 1953'te Başbakan Muhammed Mussadık'ı devirmek için darbe yaptırmasına dek uzanan bir listeyi sıraladı.

Washington'ın 1979'te İslam devrimine muhalefeti ve İran'a karşı savaşında Irak'ı desteklemesini de sayan Ahmedinejad, Obama'yı "diğer milletlerin işlerine karışmamaya" çağırdı ve "siyonistlere, gayrı meşrulara ve kuklalara desteğini kesmeye" davet etti.

ABD ve İran'ın 1980'den bu yana diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Sloganı "değişim" olan Barack Obama, eğer İran yumruğunu açarsa diyaloğa hazır olduğunu açıklamıştı.


İkinci kez aday olmaya niyetli

Mahmud Ahmedinejad'ın Cumhurbaşkanlığı görevine yeniden aday olacağı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı yetkilisi Ali Ekber Cavanfekr, Reuters'a açıklamasında, "Tabii olarak (Ahmedinejad) gelecek seçimde aday olacak ve halktan oy isteyecek. Kuşkusuz ki bunu, görevlerini tamamlamak için yapacak" dedi.

Bu açıklamanın, Ahmedinejad'in ikinci 4 yıllık dönem için Cumhurbaşkanlığı seçimine katılma niyetinin ilk resmi teyidi olduğu belirtiliyor. 1997-2005 döneminde Cumhurbaşkanlığı yapan ılımlı politikacı Muhammed Hatemi de, 12 Haziran'da yapılacak seçimde adaylığını koyup koymayacağını düşünmekte olduğunu belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler