Enerjiyi ne kadar verimli kullanıyoruz?

"Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması" sonuçlandı. Buna göre yurttaşların yüzde 96'sı enerjiyi verimli kullanmanın önemli olduğunu düşünüyor. Ama enerjide gösterilen tasarruf malesef su kullanımında gösterilmiyor. Bulaşıkları elinde yıkayanların oranı hâlâ yüzde 62 düzeyinde.

Yayınlanma: 29.01.2009 - 11:41
Abone Ol google-news

Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) için yürütülen, Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması (enverIPAB) projesi kapsamında yapılan ''Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması'' sonuçlandı.

''enverIPAB Projesi'' kapsamında, Türkiye genelindeki 16 ilin kentsel kesimlerinde 1,311 kişiyle ''yüz yüze anket tekniğiyle'' yapılan araştırmaya göre, yurttaşların yüzde 96'sı enerjiyi verimli kullanmanın önemli olduğunu düşünüyor.

Türkiye'deki tüketicilerin genel olarak enerji tasarrufu konusuna yaklaşımı ve aldıkları önlemleri saptamayı amaçlayan Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması, Türkiye'de enerji tasarrufu konusunda alınması gereken önlemelere de ışık tutuyor.

Araştırma sonuçlarına göre, evlerde enerji kaynaklarını verimli kullanmak için yapılanların başında yüzde 79'luk oranla ''gereksiz yanan lambaları kapatmak'' geliyor. Diş fırçalarken ve banyo yaparken suyu boşa akıtmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 74... Günün belli saatleri arasında kombiyi kapatmak ya da kısmak, sıcaklığı belli bir derecede sabitlemek de enerjide tasarruf tedbirleri arasında yer alıyor.

Araştırmaya göre, kadınlar ve erkekler tasarrufa aynı oranda önem veriyor ancak, erkekler tasarruflu lambalar konusuna biraz daha dikkat ediyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 78'i, erkeklerin ise yüzde 81'i tasarruf önlemleri kapsamında lambaları kapattığını belirtti.
 

Tasarruflu lamba kullanımı yüzde 80

Türkiye genelinde evlerde kullandığı lambanın türünü bilenlerin yüzde 80'i tasarruflu lamba kullandığını söylerken, aydınlatmaya gösterilen özen bulaşık yıkama konusunda görülmüyor. Türkiye genelinde bulaşıkları elle yıkama oranı hala yüzde 62 düzeyinde bulunuyor.

Evinde kullandığı elektrikli aletin hangi enerji sınıfına ait olduğunu bilenlerin oranı yüzde 28'de kalırken, yurttaşların yüzde 72'si kullandığı elektrikli aletin hangi sınıfa ait olduğunun bilmiyor.

Buna karşın halkın yüzde 74'ü yeni elektrikli alet alırken enerji tasarruflu olmasına dikkat ediyor. Türkiye genelindeki yalıtımlı bina oranının da sadece yüzde 20 olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, evlerin yüzde 58'inde çift cam, yüzde 39'unda tek cam, yüzde 6'sında ise yalıtımlı cam kullanılıyor.

Evlerde kullanılan ısıtma sisteminin başında ise yüzde 49'luk oranla soba gelirken, onu yüzde 29 ile doğalgaz ve kalorifer izliyor.

Televizyon, DVD, VCD gösterici, müzik seti gibi elektrikli aletleri düğmesinden kapattığını söyleyenlerin oranı yüzde 52 olurken, yüzde 33'lük kesim bu aletleri kumandadan kapatarak stan-by'da bırakıyor, fişten kapatanların oranı ise yüzde 14.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler