Başbakan yasak tanımıyor

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşme sonrası küresel krize rağmen iki ülkenin artan ticari ilişkilerinden bahsetti. Görüşmenin ardından ABD Başkanı Barack Obama'ya hitaben bir konuşma yapan Erdoğan'ın Türkiye'de yasaklı olan Youtube'u kullanması dikkat çekti.

Yayınlanma: 29.01.2009 - 13:43
Abone Ol google-news

Rus İtar-Tass ajansının haberine göre  Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Davos'ta yaptığı görüşmeyle ilgili açıklamasında, Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkinin küresel krize rağmen giderek arttığını belirtti.

''Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliği, karşılaştığımız sorunların çözümünde en önemli faktör'' diyen Putin, ikili ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduklarını kaydetti. Putin, ''Üst düzey görüşmelerimiz ve iş görüşmeleri dahil her seviyede düzenli temaslarımız var'' diye konuştu.

Haberde, Erdoğan'ın da ''Son 5-6 yıl içinde Rus-Türk ilişkilerinde gözle görülür bir ilerleme sağlandığını'' söylediği kaydedildi.

 

"Kimsesizlerin kimi olmasını bekliyorum"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos'taki Kongre merkezinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından, kurulmuş olan web cam sistemi hakkında yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan, Youtube'da yayımlanmak üzere Davos için özel hazırlanan web cam sistemi aracılığıyla dünyaya görüntülü mesaj verdi. Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

''2009 yılına maalesef dünya coşku dolu bir barışla giremedi, sıkıntılı girdi. Özellikle, Orta Doğu bu sıkıntının başını çekti diyebilirim ve tüm dünya liderlerinin Orta Doğu'ya bakışı gecikmeli oldu. Şu anda Orta Doğu'daki sıkıntıları süratle giderebilmek için yeni girilen ateşkes süreciyle birlikte inanıyorum ki, Orta Doğu'da bin 300'e yakın sivil öldü ve 5 bini aşkın sivil yaralanmış vaziyette. Gazze'nin altyapısı tamamıyla çöktü, üst yapı ciddi hasarlar görmüş vaziyette. Buna yönelik olarak Orta Doğu barışına nasıl bir katkıda bulunacağız, bunun gayreti içerisinde olmamız lazım. Özellikle 20 Ocakta başlayan Amerika'daki Sayın Obama süreci ile alakalı olarak da inanıyorum ki Orta Doğu'da Obama'nın yeni tanımlaması, Orta Doğu'daki tanımlaması farklı olacaktır. Doğrusu ben Sayın Obama'dan da Orta Doğu'ya yönelik gerek sessiz yığınların sesi, gerekse kimsesizlerin kimi olmasını bekliyorum. ve Türkiye olarak her an Orta Doğu barışı noktasında üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu da burada ifade etmek istiyorum. Temenni ediyorum ki Davos buluşması bu noktada önemli bir sıçramaya vesile olsun.''

 

Mitchell Türkiye'ye geliyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in, 1 Şubat Pazar günü Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Orta Doğu barış sürecinde aktif bir role sahip olan Türkiye'ye ABD tarafından önem verildiğini ifade eden yetkililer, İsrail ve Suriye taraflarının istemesi halinde Türkiye'nin barış sürecinde yeniden arabuluculuk yapabileceğini belirtiyor. George Mitchell, Orta Doğu barış süreci turunda Mısır, İsrail, Batı Şeria, Ürdün ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek.

 

Türkiye- Ermenistan- Azerbaycan ilişkileri

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile dün akşam yaptığı görüşme hatırlatılarak, bugün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile yapacağı görüşmede gündeme getireceği konuların sorulması üzerine şunları söyledi:
''Benim Sarkisyan ile yapacağım görüşmenin öncesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kardeşimle görüşmem çok çok önemli, doğal. Onunla yapacağım görüşme bir yerde Sarkisyan ile yapacağım görüşmenin çerçevesini oluşturacak. Bu iş, başından beri zaten bu şekilde gelişmiştir. Bundan sonra da bu şekilde gidecektir. Dağlık Karabağ konusunda biz hiçbir zaman Azerbaycan'ı yalnız bırakamayız. Yani konularımız bir yerde Azerbaycan ile ilintili, bağlantılı. Burada da Ermenistan'ın gerekli anlayışı göstermesi lazım. Yani direkt olarak bizim konumuz, Türkiye-Ermenistan arasındaki bir konu değil. Orayla da bu işin bağlantısı, ilgisi var. Tüm bunlara rağmen alt düzeyde yapılmış olan çalışmalarda Ermenistan eğer samimi bir davranış ortaya koyarsa dün akşam yaptığımız görüşmelerden sonra bugünkü görüşme bir yerde yol haritasını belirleyebilir.''

 

Erdoğan, Kolombiya Devlet Başkanı'yla bir arada

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe Velez ile bir araya geldi. Belvedere Oteli'nde gerçekleşen görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Erdoğan, görüşmenin ardından, aynı otelde kalan Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ile de ayak üstü sohbet etti.

Başbakan Erdoğan, otelden yürüyerek Kongre Merkezi'ne geldi.

 

Berisha ile görüşme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ikili görüşmelerine devam ediyor. Başbakan IMF Başkan yardımcısıyla görüşmesinin ardından Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha ile bir araya geldi. Belvedere Oteli'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmeye ilişkin açıklama yapılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler