'Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu' kurulacak

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AKP, CHP, DTP ve DSP'li kadın milletvekillerinin ayrı ayrı verdiği, "Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu" kurulmasına ilişkin yasa teklifleri birleştirilerek kabul edildi.

Yayınlanma: 29.01.2009 - 12:29
Abone Ol google-news

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, "Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu" kurulmasına ilişkin yasa teklifi kabul edildi. Teklifle; Meclis'te yeni bir ihtisas komisyonu kurulacak. İçtüzük değişikliğine ilişkin kanun teklifine göre 25 üyeden oluşacak Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu'nda, üyelerin belirlenmesinde kadın erkek eşitliği alanında uzman milletvekillerine öncelik tanınacak.

TBMM Anayasa Komisyonu, AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında; Devlet Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu ile 17 milletvekilinin imzasını taşıyan, "Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu" nun kurulmasına ilişkin yasa teklifini görüşmek üzere toplandı.

Komisyon, CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, DTP Grup Başkanvekili ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan ile DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş'ın aynı yönde verdikleri yasa tekliflerini birleştirerek görüştü.

Komisyona teklif sahibi olarak ve Hükümeti temsilen katılan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, teklif ile ilgili bilgi verdi. Çubukçu, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de yeni bir kavram olduğuna işaret ederek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, kadınlar ve erkekler için fırsat eşitliğini, uluslararası topluluk tarafından kabul edilen değerleri ve standartları belirten birbirinden ayrılmaz ilkeler olduğunu ifade etti.

Çubukçu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana plan ve politikalara dahil edilmesinin ise, kadınların ve erkeklerin, haklardan, fırsatlardan, imkanlardan ve kaynaklardan eşit yararlanmalarını, karar alma mekanizmalarına eşit erişimlerini ve bunlar üzerindeki kontrollerini sağlayan bir süreç olduğunu söyledi. Çubukçu, "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana plan ve politikalara dahil edilmesinin nihai amacı, kadınlar ve erkekler için eşit fırsatların sağlanmasıdır. Ancak ne yazık ki, toplumsal cinsiyet eşitliğinin henüz tam olarak sağlanamaması günümüz dünyasındaki evrensel sorunlardan biridir. Bu sorunun, ülkeden ülkeye niteliği ve oranı değişmekle birlikte, dünyanın pek çok yerinde kadınlar hak kazanımı ya da uygulamalar konusunda eşitsizliklerle karşı karşıya bulunmaktadır" dedi.


Kadına sosyal ve ekonomik statü kazandırılmalı

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise söz konusu düzenlemeden önce yapılması gerekenlerin olduğunu savundu. Bal, kadın eşitliğinin bu düzenlemeyle sağlanmayacağını belirterek, "Tarihimizde kadın ve erkek toplumda bir bütün olarak değerlendirilmiştir. Kadına hukuki ve siyasi statü kazandırma konusunda Türkiye Dünya ülkeleri arasında ilk sıralardadır" dedi.

Bal, kadınlara önce toplumda sosyal ve ekonomik statünün verilmesi gerektiğini savundu. Türkiye'de yaşanan kadın sorununun aslında ekonomik ve sosyal sistemle ilgili bir sorun olduğunu söyleyen Bal, sorunun ortadan kalkması için ilk önce ekonomik ve sosyal alanlarda yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı. Bal, yasa teklifine destek vereceklerini de açıkladı.
 

Mutlu ama umutsuz

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur da, teklifin geneli üzerine yaptığı konuşmada, söz konusu düzenlemenin uzun yıllar aradan sonra Meclis gündemine gelmesinde son derece mutlu olduğunu dile getirdi. Bugüne kadar kadın-erkek eşitliği konusunda pek çok yasal düzenlemelerin yapıldığını ancak istenilen oranda bir uygulamaya geçilmediğini, istenilen noktaya gelinmediğini anlatan Erbatur, Meclis'te uzun yıllardan sonra böyle bir komisyon kurulmasını önemli bir adım olarak değerlendirdi.


Erkekler sokaklara dökülüp bizi alkışlasın

DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da, kurulacak komisyonun Türkiye adına sevinç veren bir düzenleme olduğunu ifade etti. Dünyada kadınların erkekler tarafından ezildiği görüşünü savunan Kurtulan, siyasi yapılanmada ise kadınların atıl durumda olduğunu söyledi. Kurtulan, "Önümüzde bir yerel seçim var. Kadınlar olarak bir koltuk kapmak için adeta kapışıyoruz. Onun için bu komisyonun kurulmasını önemli bir adım olarak görüyorum. Onun için öyle bir komisyon kurmalıyız ki, erkekler sokaklara dökülüp bizi alkışlasın" dedi.
 

Siyasette kadının adı yok

"Siyasette kadının adı yok" diyen AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç, siyasi partilerin seçimlerde milletvekili adayını belirlerken uyguladığı kriterleri eleştirdi. Kılıç, "İlk okul mezunu bir erkek milletvekili olarak aday gösteriliyor ama; kadın adaylarda yüksek okul mezunu olmasının ötesinde mastır, prof, doçent mi ona bakılıyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yasa teklifinin maddeleri verilen değişiklik önergeleriyle kabul edildi. Kurulması öngörülen komisyonun adı, "Fırsat Eşitliği Komisyonu" yerine "Kadın- Erkek Eşitliği Komisyonu" olarak değiştirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler