Okul kantinlerine 'sıkı takip'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda üretim, satış ve tüketim noktalarına yönelik denetimleri kapsamında son bir ayda 3 bin 340 okul kantini denetledi.

Yayınlanma: 05.11.2012 - 09:52
Abone Ol google-news

Bu denetimlerde 34 kantin kayıtlarını yaptırmadığı, biri ise son tüketim tarihi geçmiş gıda maddesi bulundurduğu için idari para cezasıyla cezalandırıldı. Okul kantinleri dışında yaz okulları, kamp kantin ve yemekhaneleri ile okul çevresinde gıda satışı yapan veya toplu tüketime sunan iş yerlerine yönelik denetimler ise sürüyor.

Öte yandan Bakanlıkça, bu yılın dokuz ayında 280 bin 256 gıda denetimi gerçekleştirilirken, 11 bin 587 idari para cezası kesildi, 239 iş yeri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bu yıl kesilen para cezası toplamı ise 40 milyon lirayı buldu.

 

Taklit ve tağşiş yapılan ürün internet sitesinde açıklanıyor

Tüketiciye güvenilir gıda arzını sağlamak amacıyla tarladan sofraya ''Gıda Güvenirliği'' için risk esaslı resmi kontrollerini sürdüren Bakanlık, yürütülen rutin denetim ve kontrollerine ek olarak ''yıllık gıda kontrol planları'' hazırladı. Bu kapsamda, üretim miktarları, halkın tüketim alışkanlıkları, ihbar ve şikayetler dikkate alındı.

Gıda denetim ve kontrollerinde etkinliği artırmak amacıyla yıllık gıda kontrol planlarına ek olarak ''stratejik plan'', ''gıda güvenliği bilgi sistemi'' ve ''hijyen kılavuzları'' ile ürün bazında eylem planları oluşturuldu. Gıda denetim mekanizmasına tüketicilerin de katılması için ''Alo 174 Gıda Hattı'' kuruldu.

Laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası, Bakanlık resmi internet sitesinde açıklanıyor. Bu kapsamda taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen toplam 24 parti ürünle ilgili duyurular, 27 Mart 2012'den beri değişik zamanlarda Bakanlık internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulmuştu.

Diğer taraftan, 81 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve yetkilendirilmiş İlçe Tarım Müdürlüklerince ülke genelindeki okul kantinleri; asgari teknik ve hijyenik şartlar ile güvenilir gıda arzı konusunda denetimden geçiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon