Erdoğan'ı 'haklı' buluyorlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Gazze' panelinde Şimon Peres'e yönelik sözlerine sadece Türkiye'den değil dünyadan da tepkiler geliyor. Hamas Erdoğan'ın tavrını cesur bir tavır olarak nitelendirirken, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ise Türkiye'ye saygısızlık yapıldığını belirtiyor.

Yayınlanma: 30.01.2009 - 08:36
Abone Ol google-news

Hamas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamındaki "Gazze: Ortadoğu'da Barış Modeli" oturumundaki tepkisini ve paneli terk etmesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Hamas sözcüsü Fevzi Berhum, yazılı açıklamasında, "Hamas, Davos'ta canlı yayında çocuklarımıza ve kadınlarımıza yönelik Siyonist savaşın kurbanlarını savunan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cesur tavrını saygıyla selamlar" ifadesini kullandı.
Sözcü, "Salondan ayrılmasını Siyonistlerce yapılan soykırımın kurbanlarına desteğin bir ifadesi olarak algılıyoruz" dedi.

 

"Başbakan Erdoğan iyi bir iş yaptı, takdir ve teşekkür ediyorum"

İran Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e verdiği cevabı ''takdirle'' karşıladığını söyledi.

Ayetullah Rafsancani, Tahran Üniversitesi bahçesinde verdiği cuma hutbesinde, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki ''Gazze Orta Doğu İçin Model'' oturumunda İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in Gazze'ye saldırıları savunmasına verdiği cevabı ve salonu terk etmesini değerlendirdi.

 

"Türkiye'ye saygısızlık yapılmıştı"

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki de Başbakan Erdoğan'ın Peres'e tepkisinin haklı gerekçeleri olduğunu söyledi.

Devlet televizyonuna konuşan Mutteki, Türkiye'nin arabuluculuk rolüyle Orta Doğu barışı için çabalarını artırdığı bir dönemde İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara'yı ziyaret ettiğini hatırlattı ve ''Siyonist Başbakan, bölgede hiçbir olay olmayacağına dair Türkiye'ye güvence vermişti. Ancak, onlar sözlerinde durmadılar ve ziyaretin hemen akabinde Gazze'ye saldırı başlattılar'' dedi.

Mutteki, İsrail'in bu davranışının ''Türkiye'de rahatsızlığa neden olduğunu ve büyük bir saygısızlık olarak değerlendirildiğini'' kaydetti.


Erdoğan'ın tutumundan memnun oldum

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'daki tutumundan memnuniyet duyduğunu belirtti. Berri, Erdoğan'a gönderdiği mektupta, "Dün, bu dünyanın özgür insanlarının takdirini kazandınız. Müslümanlığınız ve insanlığınız, sizce mahsuru yoksa, 'Araplığınız' özgür bir insan olduğunuzu bize kanıtladı" dedi.

Hizbullah'a yakın Essafir gazetesinde yer alan bir başyazıda da "Bir kez daha Erdoğan, Türk-İsrail ilişkilerinin tarihindeki en büyük bombayı atarak, birçok Arap liderinden daha Arap ve insan olduğunu kanıtladı" ifadesi kullanıldı. Başyazar, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın tepkisinin "şoke ettiğini" ve bu tepkinin "zayıflık göstergesi" olduğunu da belirtti.

Yazar, "Erdoğan gibi gitmek yerine, tüm Arapları resmen temsil eden Musa, Türk Başbakanı'nın elini sıktıktan sonra koltuğuna döndü" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler