Siyasilerden Davos'a bakış

Dün akşam Davos'ta düzenlenen 'Ortadoğu'da Barış' paneline katılan Başbakan Erdoğan'ın Şimon Peres'i eleştirmesi ve paneli terk etmesi gündeme bomba gibi düştü. SHP Genel Başkan Vekili Uğur Cilesun, Erdoğan'ın ''yurttaşlarını azarlama alışkanlığını Davos'a da taşıdığını'' söyledi.

Yayınlanma: 30.01.2009 - 09:49
Abone Ol google-news

ANAP Genel Başkanı Salih Uzun, Davos'ta düzenlenen toplantıda Başbakan Erdoğan'a söz hakkı tanınmamasını eleştirdi.

Uzun, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Davos'ta düzenlenen 'Ortadoğu'da Barış' konulu panelde, Başbakan Erdoğan'a karşı sergilenen ve söz hakkı tanınmayan tutumun kabul edilemez bulduğunu söyledi. Erdoğan'ın sergilenen bu tavır karşısında paneli terk etmesini haklı bulduklarını da belirten Uzun, "Filistin'de bütün dünyanın gözü önünde olup bitenlere karşı bu panelde bir tepki göstermek gerekiyordu. Başbakan da bunu yapmıştır. Bu tavırdan, bütün İslam ülkelerinin alması gereken bir ders olduğunu düşünüyoruz" dedi.
 

"Sayın Başbakan milletimizin duygularına tercüman oldu"

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesindeki Gazze konulu paneli terk etmesiyle ilgili olarak, ''Tarihimize baktığınız zaman büyük ve asil bir milletiz. Asırlar boyunca güçlünün değil haklının yanında, zalimin değil mazlumun yanında yer aldık. Sayın Başbakan milletimizin duygularına tercüman oldu'' dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta Türkiye Cumhuriyeti'nin dik ve onurlu duruşunu tüm dünyaya gösterdiğini belirtti. ''Başbakanımız Davos'ta milletimizin hislerine tercüman olmuştur'' dedi.


"Başbakanımızın tavrı haksızlığa, ilkesizliğe karşı bir tutumdur"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün akşam Davos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında yaşanan gerginliğe ilişkin olarak, ''Sayın Başbakanımızın tavrı haksızlığa, ilkesizliğe karşı bir tutumdur. Konunun bu şekilde değerlendirilmesi gerekir'' dedi.

 

"Bana göre Başbakan orada gerekli tutumu gösterdi"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi'ndeki Gazze konulu paneli terk etmesiyle ilgili olarak, ''Bana göre Başbakan orada gerekli tutumu gösterdi'' dedi.

 

"Peres'in çıkışına karşı elbette tepki verilmeliydi ama tepki böyle verilmez"

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e gösterdiği tepkiyi, ''Erdoğan, kendisine başka çıkış yolları arıyor, tabanına mesaj vererek, başka rollere soyunma girişiminde bulunuyor. Peres'in çıkışına karşı elbette tepki verilmeliydi ama o tepki böyle verilmez'' şeklinde değerlendirdi.

 

"Sayın Başbakan'ın geri adım atmamasını bekliyoruz"

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Davos'ta yaşanan gerginlikle ilgili olarak, ''Sayın Başbakan'dan bu noktadan hiçbir şekilde geri adım atmamasını bekliyoruz. Mazlum Filistin'le ilgili yapacakları her güzel işte biz arkasındayız, halkımız arkasındadır'' dedi. Kurtulmuş, ''Sayın Başbakan, aman ha bu sefer dik dur. Dik dur, bu millet arkandadır, Saadet Partisi arkandadır'' dedi.

 

BBP'den Başbakan'a "Şartlı destek"

Büyük Birlik Partisi Genel Sekreteri Yalçın Topçu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamındaki "Gazze: Ortadoğu'da Barış Modeli" oturumundaki tepkisini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı, fakat Başbakan Erdoğan'dan İsrail hükümetine karşı hissiyatın ötesinde tedbirler almasını beklediklerini ifade etti.

 

'Asil duruşun arkasındaki güç millettir'

 TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, ''Başbakanımızın dün Davos'taki asil duruşunun arkasındaki güç, millettir'' dedi. Pakdil, AKP'nin Kahramanmaraş'taki belediye başkan adaylarının tanıtımı dolayısıyla Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenleyen toplantıya katıldı. Nevzat Pakdil burada yaptığı konuşmada, Davos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında yaşanan gerginliğe ilişkin, ''Davos'ta Başbakanımız Erdoğan, asil bir duruş sergiledi. Bu asil duruşun arkasındaki güç ise millettir'' dedi.
 

"Sokak kabadayılığı üslubuyla değil, devlet adamı niteliğiyle olmalı"

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Davos'taki gerginlikle ilgili olarak, ''Gazze'deki katliama karşı durmak, sokak kabadayılığı üslubuyla değil, devlet adamı niteliğiyle olmalı'' dedi.

Davos'taki Gazze panelinde yaşananların, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iç politika için kullanmaya çalışacağı, ancak gerçekte dış politikada çok da hazırlıklı devlet adamı olmadığı niteliğini gösteren bir olay olduğunu'' söyleyen Sezer, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in konuşmasını da ''son derece sert, yüksek tonla yapılmış ve bölgedeki huzura hizmet etmeyecek konuşma'' olarak değerlendirdi. 

 

"Başbakan Türkiye'nin haysiyetini, şerefini, onurunu korumuştur"

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki davranış ve söylemleriyle ''Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Türk Milletinin haysiyetini, şerefini, onurunu koruduğunu'' söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünkü gerginlikle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın tavrından dolayı gurur duyduklarını kaydetti.

 

"Başbakan'ın tepki göstermesi doğaldır ama tepkisi abartılı olmuştur"

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, konuşmacılara verilen sürenin adil dağıtılmamasının ve Başbakan Erdoğan'a cevap hakkı verilmemesinin uygun bir davranış olmadığını, üslup sorunu yaşandığını ifade etti.

Özyürek, "Öfkeyle kalkan zararla oturur derler. Onun için Başbakan öfkeyle kalkmıştır, Türkiye bu öfkeden zarar görür. Başbakan'ın tepki göstermesi doğaldır ama tepkisi abartılı olmuştur.'' dedi.

 

"Başbakanımız Davos'ta yapılması gerekeni yaptı"

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Erdoğan'ın oturumdaki adaletsiz uygulamalara tepkisini ortaya koyduğunu belirtti. Başesgioğlu, ''Başbakanımız, İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres ile oturumda gösterdiği tavırla, hissiyatını ortaya koymuştur. Başbakanımız, Davos'ta yapılması gerekeni yaptı'' dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: "Sayın Başbakan kendisinin değil milletimizin tarihimizin de beklediği mukabeleyi verdi. Milletimizin tarihimizin büyüklüğünü ortaya koyan bir mukabeledir. Diplomasideki sonuçları zaman içinde ortaya çıkar ama Türkiye vazgeçilmezdir. Türkiye'nin önemini artırmıştır."
 

'Milletin duygularına tercüman oldu'

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Dünya Ekonomik Forumu kapsamında gerçekleştirilen panelde milletin duygularına tercüman olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, ''Başbakanımız, azim milletimizin duygularına tercüman olmuştur. Asırlar boyunca Türk milleti güçlünün değil, haklının yanında yer aldı. Zalimin değil, mazlumun yanında yer aldık. Başbakanımız bizim aziz milletimizin bu asil duygularına tercüman olmuştur'' dedi.

 

"Başbakan elinin tersiyle 'Hoşt' demiştir"

AKP İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür: "Bu bir milli meseledir. Burada Sayın Başbakanımız, şartların ortaya koyduğu bu noktada gereken tavrı göstermiştir. Bu noktada gereken tavrı göstermiştir. Başka bir tavır olamazdı. Türkiye'yi temsil eden bir tavırdı."
 

"Türkiye'nin önemi artmıştır"

AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu: "Yerinde buluyorum. AKP milletvekili olarak değil, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak minnettarım. Hepimize hakaretti. Dramı dile getiriyordu. Engellendi. Başbakana yapılan hareketin neresinde nezaket vardı. Tepkisi yerindeydi."

AKP Ankara Milletvekili Zeynep Dağı: "Perez'in tavrı sertti. Başbakan da cevabını verdi. Perez'in araması diplomatik incelik. Demekki hatasını görmüş kısa sürede. Türkiye bölgede uluslar arası camiada önemli aktör. Bülent Ecevit'in Cilinton ile görüntüsünü bir hatırlayın. Aciz görüntüsü algılanmıştı. İsrail'in eleştirilemez tabusu yıkışmıştır. Hamas tarafında eleştirileri var. Biz tarafız ama kalıcı barıştan yanayız."


"Başbakan bu tavrı koymalıydı"

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici: "Başbakanın bu tavrı koyması gerekiyordu. Olayı farklı bir boyutta görmek gerekiyor. Olayı Arap ve İsrail olayı olarak görürsek ve Hamas olayından bakarsak, gerçek durumunu görürsek daha net görürüz. Hamas, Dünya da terörist olarak görülüyor. Bütün bunlara rağmen,Başbakan bu tavrı koyması gerekiyordu."

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz : "Gazze'de başlayan insanlık dışı saldırılar başladığından beri Türkiye dış siyasetinde eski alışkanlıklarını kaybetmiş gibi görünüyor. Gazze, Hamas'a destek çıkması yanlış. Ama insanlık dışı saldırılara karşı çıkmak Türkiye'nin de, Başbakan'ında görevi bir insanlık göreviydi. Bunun Davos'ta yeniden yeniden yaşanması diplomatik üslup olarak koyulan tavır yanlış görüyorum. Yalnız tavır koymak gerekiyordu. Peres'e tavır koymak gerekiyordu. Ancak, diplomatik üslup çerçevesinde koyması gerekiyordu. Ancak bunun iç siyaset malzemesi yapmayı doğru bulmuyorum."

DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün: "Başbakanı tavrını iç politika dönük doğru bir tavır olarak algılıyorum. Gerçek hayatta bakarsak doğru değil. İç siyaset olarak doğru ve yerel seçimler öncesi gerekli desteği aldı. Ancak diplomatik üslup olarak bir facia yaratmıştır. Bunu da zamanla göreceğiz"

 

DSP'li Erçelebi'den Başbakan'a Davos sorusu

DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Davos'ta yaşanan gerginliği Meclis gündemine getirdi. Erçelebi, Başbakan'a "Siz Davos Zirve'sine AKP'nin temsilcisi olarak mı gittiniz? Yoksa Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak mı gittiniz?" diye sordu.

 

"Başbakan'ın böyle bir tepki göstermesi bence son derece yerindedir"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Davos'ta yaşanan gerginlikle ilgili, ''Başbakan'ın böyle bir tepki göstermesi bence son derece yerindedir'' dedi.


"Erdoğan, yurttaşlarını azarlama alışkanlığını Davos'a taşıdı"

SHP Genel Başkan Vekili Uğur Cilasun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''yurttaşlarını azarlama alışkanlığını Davos'a da taşıdığını'' söyledi.

Cilasun, yaptığı yazılı açıklamada, hem İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i hem de Başbakan Erdoğan'ı kınadığını belirtti. Cilasun, şunları kaydetti: ''Davos'da sesini yükselten Şimon Peres'i, 'Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz' diye azarlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendini kahraman oldu zannediyor ama kraldan fazla kralcı, Hamas'tan fazla Hamasçı olduğunu da artık gizleyemiyor. Osmanlı'dan beri çok büyük bir diplomasi geleneğine sahip Türkiye'nin Başbakanına böyle Kasımpaşalı tavırlar yakışmıyor. Erdoğan, yurttaşlarını azarlama alışkanlığını Davos'a da taşıdı. Türkiye'de, sesini yükselten insanlara verdiği Kasımpaşalı tepkisini, dünyanın gözü önünde de sergilemesi, Başbakan'ın öfkesini kontrol edemediğini gösteriyor.''

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Esinoğlu da yazılı açıklamasında, Başbakan Erdoğan'ın paneldeki sözlerinin anlam kazanabilmesi ve ''çıkışının bir seçim şovu olmadığını kanıtlaması için bazı adımlar atması gerektiğini'' söyledi. 

 

"Başbakan kağıttan kaptanlık yapmayı bıraksın"

KESK Genel Başkanı Sami Evren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dünya Ekonomik Forumu Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e yönelik çıkışına yönelik olarak, "Başbakan, göstermelik protestolarının ötesinde, kağıttan kaplanlık yapmayı bırakmalı. İsrail'i kuşatan, tecrit eden somut adımlar atmalıdır" açıklamasında bulundu.
Evren, yaptığı açıklamada, Başbakanın Dünya Ekonomik Forumu'nda İsrail Cumhurbaşkanı Peres'e yönelik çıkışının birçok açıdan değerlendirmeye muhtaç olduğunu söyledi. Başbakanın ısrarla vurguladığı 'Davos Ruhu'nun İsrail'in Gazze saldırısını gerçekleştirirken sırtını dayadığı "emperyalist odakların" oluşturduğu bir "ruh" olduğunu savunan Evren, "Davos ruhuyla halkların sorunları çözülemez, olsa olsa kuyuları kazılır. Nitekim, salonda bulunanların İsrail'in saldırgan politikalarının birinci derecede sorumlusu Peres'in Gazze Katliamını savunan konuşmasını alkışlamaları bunun en somut göstergesidir. Başbakanın Peres'e yönelik kontrolü kaybederek yaptığı müdahale tamamen gösteri amaçlı ve yaklaşan seçimlere yönelik siyasi yatırımı hedefleyen sığ bir yaklaşımın eseridir" iddiasında bulundu.

 

'Başbakan hepimizin hissiyatına tercüman olmuştur'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Davos'ta yaşanan gerginlikle ilgili ''Sayın Başkanımız gösterdiği tavırla hepimizin hissiyatına tercüman olmuştur'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleştirilen kapanış oturumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı sergilenen ve tasvip edilmesi mümkün olmayan, adalet ve hoşgörü sınırlarını aşan söz ve davranışları üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.

Başbakan Erdoğan'ın, kendisine karşı diplomatik nezaket kuralları dışına taşan bu uygulama karşısında gösterdiği tepkiyi haklı ve yerinde bulduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: ''Sayın Başbakanımız gösterdiği tavırla hepimizin hissiyatına tercüman olmuştur. (Haksızlık yapıp tüm insanlarla birlikte olmaktansa, adaletli davranıp tek başına kalırım) sözünü hep akılda tutalım ve bugünün bir ve beraber olma günü olduğunu unutmayalım. Sayın Başbakanımız, gösterdiği tepki ve ortaya koyduğu kararlı duruşla sadece güçlünün haklı kabul edildiği günümüz dünyasında adaletin kuvvetli, kuvvetlinin de adil olması gerektiğini bütün dünyaya hatırlatmıştır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler