Bakan Güler: Doğalgaz fiyatı düşecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2008 Eylül ayında iniş trendine geçen petrol fiyatlarındaki düşüşlerin doğalgaz alım fiyatlarına etkisini 2009 yılının ilk çeyreğinden itibaren yavaş yavaş göstereceğini belirtti.

Yayınlanma: 30.01.2009 - 11:14
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış'ın doğalgaz zammıyla ilgili soru önergesini yanıtladı.

Doğalgazın ithal bir enerji kaynağı olduğunu, yapılan uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde temin edildiğini belirten Bakan Güler, "Doğal gaz satış fiyatını oluşturan unsurlardan biri olan güncel alım fiyatları, geçmiş 6-9 aylık uluslar arası ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarına endeksli formüllerle hesaplanmaktadır. Dolayısıyla ham petrol ve petrol ürünlerindeki fiyat artışı veya azalışı doğalgaz alım fiyatlarımıza gecikmeli olarak etki etmektedir. Geçmiş yıllara bakıldığında değişen alım maliyetlerine bağlı olarak doğalgaz satış fiyatlarının şekillendiği görülecektir.Bununla birlikte bir kamu kuruluşu olan BOTAŞ, doğalgazı tüketicilere makul fiyat seviyelerinde sunmaya çalışmaktadır" dedi.

Elektrik enerjisi fiyatının başta üretiminde kullanılan yakıt maliyeti olmak üzere bir çok faktöre bağımlı olduğunu dile getiren Bakan Güler, gelişmekte olan ülkelerin fosil kaynak talebinin hızla artması, dünya genelinde enerji sektöründe yatırımların yeterince yapılamamış olması ve çelik, bakır ve santral maliyetlerinde son beş yıllık dönemde yüzde 50'ye varan fiyat artışlarının ortaya çıkması sonucu, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında küresel bir artış yaşandığını söyledi.

Doğal gazın verimlilik, kullanım kolaylığı ve temizliği gibi özelliklerinin dikkate alındığında en ekonomik yakıt konumunda olduğunu vurgulayan Bakan Güler şunları kaydetti: "Ancak unutulmamalıdır ki, son bir yılda hem petrol fiyatlarında yüzde 80'e varan aşırı artış hem de dolar kurunda yüzde 40'ları geçen artışlar ithal bir enerji kaynağı olan doğalgazın alım maliyetini önemli ölçüde artırmıştır. Bununla birlikte 2008 Eylül ayında iniş trendine geçen petrol fiyatlarındaki düşüşler alım fiyatlarımıza etkisini 2009 yılının ilk çeyrek döneminden itibaren yavaş yavaş gösterecek ve bu etki satış fiyatlarına indirim olarak yansıtılacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler