"Gökçek mal varlığını açıklasın"

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, Mayıs 2007'de, Ankara Yukarı Dikmen Mahallesi'nde, 895 bin lira olan bir konut satın aldığını söyleyerek ''Gökçek, servetinin kaynağı konusunda kamuoyunu ve tüketicileri ikna edemezse, hakkında şaibeli ve haksız mal edinmekten suç duyurusunda bulunacağız'' dedi.

Yayınlanma: 30.01.2009 - 11:05
Abone Ol google-news

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Ankara Mali Müşavirler Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in mal varlığına ilişkin bazı iddialarda bulundu.

Mahalli seçimlere gidilen süreçte bazı sorular sorulması gerektiğini ifade eden Çetin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in malvarlığıyla ilgili bazı konuların izah edilmesi gerektiğini söyledi.

TÜDEF ile Gökçek arasında sonuçlanan ve süren davalar olduğunu ifade eden Çetin, Gökçek'in bu süreçte mahkemeye gönderdiği mal beyanlarında, ''mal varlığını 2008 yılı itibariyle, ayda 7 bin 356 lira maaş, bir adet konut, 560 metrekare Pursaklar'da arsa, eşine ait 808 lira emekli maaşı olarak açıkladığını, araç, hisse, borç, kredi ve alacağı olmadığını'' beyan ettiğini kaydetti.

Melih Gökçek'in, bankalarda maaş gelirinin sadece harcanıncaya kadar durduğunu beyan ettiğini vurgulayan Çetin, ''Yani bankalarda birikmiş parası olmayıp, harcanıncaya kadar durduğunu beyan ettiğine göre maaşını ay içinde de harcamaktadır'' dedi.

''Gerek basında yer alan, gerekse federasyonumuza tüketicilerimizin gönderdiği bilgi ve belgelere göre, Melih Gökçek, 5 Mayıs 2007 tarihinde bir mesken almış ve 4 Haziran 2008 tarihinde de emlak değerini beyan etmiştir'' iddiasında bulunan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Söz konusu bina trilyon değerindedir. Arsa payı 557 metrekare, zemin kat ve bodrumdan oluşan, ek garaj ve deposu olan bu meskenin asgari vergi beyan değeri 895 bin 882 liradır. Türkiye'de gayri menkullerin asgari beyan değerinin, her zaman fiili rayiç değerinden düşük olduğu bilinen bir gerçektir. Söz konusu daire, Yukarı Dikmen Mahallesi Turan Güneş Bulvarı'nda bizzat İ. Melih Gökçek adına kayıtlıdır.''
 

"Hukuksal olarak bir sorun yok"

Gayri menkul edinmenin, tasarruf yapmanın ve tasarrufunu istediği gibi değerlendirmenin her yurttaşın olduğu gibi Gökçek'in de hakkı olduğunu ifade eden Çetin, ''Hukuksal olarak bu konuda bir sorun yoktur. Ancak sorun, bu trilyonluk dairenin nasıl ve neyle alındığıdır'' diye konuştu.

Melih Gökçek'in Ankara'da 15 yıldır büyükşehir belediye başkanı olduğunu, bu sürede yüzlerce ihale yaptığını, kentsel dönüşüm projeleri uyguladığını, imar planları genişlettiğini, değiştirip onayladığını ifade eden Çetin, şöyle konuştu: ''Sayın başkan yazılı mal beyanında maaşından para biriktirmediğini, maaş gelirinin harcanıncaya kadar banka hesabında durduğunu ifade etmekte. Biz de buna göre bir hesap yaptık. 2008'de aldığı maaşı 15 yıl boyunca aynı miktarda aldığını varsaydık. Beyanında tasarruf etmediğini ifade etse de her ay maaşının yüzde 30'unu tasarrufa ayırdığını varsaydık. Bu hesaba göre Gökçek'in aylık tasarruf tutarı 2 bin 260 liradır. Bunu 180 aya çarparsak 406 bin 944 lira eder. Dairenin rayiç değeri ile asgari beyan değerini de aynı aldık. Sonuç olarak, 488 bin 938 lira açık çıktı.''

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in mal beyanında, borç, alacak belirtmediğini ifade eden Çetin, ''Şimdi Melih Gökçek'e soruyoruz. 488 bin 938 lirayı, yani yarım trilyon parayı nereden buldun? Bu para oğlunun sünnet düğününden kalmış olabilir, anasının çıkınından da çıkmış olabilir. Kamuoyunun bunu bilmeye hakkı var'' şeklinde konuştu.

''Melih Gökçek, servetinin kaynağını hiçbir şaibeye yer vermeyecek biçimde açıklamak zorundadır'' diyen Çetin, Gökçek'in bu konuda kamu oyunu ve tüketicileri ''inandırıcı biçimde'' ikna edememesi durumunda, hakkında ''şaibeli ve haksız mal edinmekten'' suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Ali Çetin, ''Umarım Sayın Gökçek, suç duyurusuna gerek kalmadan bunları açıklar'' dedi. Çetin, sorular üzerine de söz konusu konutun Melih Gökçek'e ait olduğuna ilişkin ellerinde ''kesin belge'' olduğunu öne sürerek, ancak bunu Gökçek'in cevabından sonra açıklayacağını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler