"Kriz nasıl fırsata çevrilecek anlayabilmiş değilim"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, ''Krizi fırsata çevireceklerini söyleyenler de var. Ben bunun nasıl olacağını hâlâ anlayabilmiş değilim'' dedi.

Yayınlanma: 30.01.2009 - 14:49
Abone Ol google-news

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, BSO Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, IMF ile yapılan görüşmelerin çok geciktiğini söyledi.

Yırcalı, bu konuda geç kalınmasının, olumsuz bir tablo ortaya çıkarabileceğinden endişe ettiğini dile getirerek, ''Bu görüşmeler en az 2 ay önce neticelendirilmeliydi. Ancak bunda maalesef başarılı olunamadı. Duyduk ki, görüşmelere de ara verilmiş. Bu gecikmenin bedelini önümüzdeki günlerde hep birlikte ödeyeceğiz'' diye konuştu.

Dünya ekonomisinde de iyiye gidiş yolunda bir gelişme görülmediğine değinen Yırcalı, ABD'deki büyük bankaların devlet desteği peşinde koştuğunu, dünya ekonomisinde iyileşme yaşanmadan Türkiye'nin işinin de zor olacağını ifade etti.

Yırcalı, 2009'un sıkıntılı bir yıl olacağını, şartların her geçen gün biraz daha ağırlaştığını vurgulayarak, ''Yıl sonundan önce ekonomik bir hareketlilik işareti görünmüyor'' dedi.


"Maalesef yerel seçimlere kilitlendik"

Türkiye ekonomisinin son dönemde yerel seçime kilitlendiğine dikkati çeken Yırcalı, şöyle konuştu: ''Maalesef yerel seçimlere kilitlendik. Daha seçimlere 2 ay var. Bu da bizi olumsuz yönde etkiliyor. Yılın ikinci çeyreğinin başlangıcıyla birlikte bugünleri arayacağız. Daha çok işçi çıkaranlar olacak. Mart ayında daha ağır şartlar olacak. Bazı arkadaşlarımızın bankalarla karşı karşıya kaldığını görüyoruz ve göreceğiz de.''

Yırcalı, hükümetin duyurduğu ekonomik paketle ilgili herhangi bir gelişme göremediklerini, bunun bir an önce açıklanmasını beklediklerini ifade ederek, ''Yoksa bir şeyin yapılacağını açıklayıp da yapamamak daha da kötü sonuçlar doğurabilir. Ekonomik paketin kamuoyuna kısa sürede açıklanmasını bekliyoruz'' dedi.


"İşsizlik sıkıntısı had safhaya doğru ilerliyor"

Piyasaların kötüye gidişine paralel kötümserliğin hakim olmaya başladığını, iş dünyasının yanı sıra halkın da moral motivasyonunun bozduğunu savunan Yırcalı, şunları kaydetti:
''Her yıl 700-750 bin kişi iş piyasasına giriyor. Biz bunlara iş imkanı bulamazken ya da bulmakta zorlanırken, bunlara her gün yeni işsizler dahil oluyor. İşçi çıkarmalarla birlikte işsizlik sıkıntısı had safhaya doğru ilerliyor. Bu artık sadece sosyal bir durum değil, ekonomik ve siyasi bir problem haline geldi. Tüm bu göstergelere bakılırsa 2009 yılı çok iyi bir yıl olmayacak. Bana göre 2009 yılı ayakta kalma yılı olacak. Bu krizi fırsata çevireceklerini söyleyenler de var. Ben bunun nasıl olacağını hâlâ anlayabilmiş değilim.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon