Prof. Dr. Muammer Aksoy anıldı

Prof. Dr. Muammer Aksoy, silahlı saldırı sonucu öldürülüşünün 19. yılında Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Yayınlanma: 31.01.2009 - 14:08
Abone Ol google-news

Prof. Dr. Muammer Aksoy'un öldürülüşünün yıldönümü için düzenlenen anma törenine, Aksoy'un ailesi, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Güneş Günseler, Ankara Barosu adına Salih Akgül, Atatürkçü Düşünce Derneği adına Prof. Dr. Alparslan Işıklı, Türk Hukuk Kurumu adına Tuncay Alemdaroğlu ve Aksoy'un sevenleri katıldı.

Aksoy'un anısına yapılan saygı duruşunda bulunulması ile başlayan törende konuşan Önder Sav, 19 yıldır Aksoy'u anma gününe katılanlardan olduğunu belirterek, onun gibi doyumsuz bir insanın mezarı başında olmanın kendisine hüzün verdiğini söyledi.
Aksoy'u sadece anma günlerinde değil, fikirleri ve ürettikleriyle her zaman andıklarını ifade eden Sav, onu unutmadıklarını her geçen gün artan büyük bir saygı ve özlemle hatırladıklarını belirtti.

Sav, Muammer Aksoy'un çok üretken, verimli bir bilim adamı olduğunu, yabancı petrol şirketlerine karşı amansız mücadelesi, 1961 Anayasası'na katkıları, avukatlık mesleğine ve barolara kazandırdıkları ve demokratik, laik hukuk devletindeki silinmeyecek yerinin özelliklerinden sadece bir kaçı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Katilleri bulundu diye başlatılan dava 2000 yılında başlatıldı. Sadece 1 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Diğerleri serbest bırakıldı. Acaba gerçek sanık tetiği çeken mi, buna hükmettiren mi? Dava şeklen bitti ama gerçek katiller bulununcaya kadar dosya açık kalacak.

Neydi Aksoy'un suçu? Atatürk ilkelerine gönülden bağlı olmak, coşkuyla inandığı değerlerin ardından gitmek. Binlerce insan onun uğruna öldüğü ilkelerin takipçisi. Bizi yıldırmak isteyenler olacaktır. Biz, yılmayız. Aksoy'un uğruna öldüğü doğrularda yürüyüşümüzü sürdürüyoruz.''


''Aksoy, düşünce ve kavga adamıydı''

Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Güneş Gürseler de ocak ayında Uğur Mumcu ve Muammer Aksoy'un hain saldırılara kurban gittiğini ifade ederek, her yıl Ocak ayında acıların arttığını söyledi. Gürseler, yaşanan gelişmelere bakıldığında Aksoy ve Mumcu'nun savunduğu konularda ne kadar haklı olduklarının görüldüğünü belirtti.

Ankara Barosu adına konuşan Salih Akgül de ''Ulusun aydınlık geleceğe ulaşması için Aksoy'un izinde yürüyoruz. Hiç bir güç bizi bu yoldan alı koyamaz'' diye konuştu.
Türk Hukuk Kurumu adına konuşan Tuncay Alemdaroğlu ise Aksoy'un Atatürk devrimlerine sonuna kadar inanan, bunları gerçekleştiren gerçek bir aydın olduğunu söyledi. Aksoy'un makalelerini kitap haline getirdiklerini anlatan Alemdaroğlu, ilk nüshasını eşine vereceklerini kaydetti.

Atatürkçü Düşünce Derneği adına konuşan Prof. Dr. Alparslan Işıklı da Uğur Mumcu'nun, Aksoy'un ölümünün ardından Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan bir yazısında, ''Aksoy, düşünce ve kavga adamıydı. Tek başına bir ordu gibi savaşırdı'' ifadelerini kullandığını anlatarak, onun ölümüyle bir ordunun yok edildiğini belirtti.

Konuşmaların ardından törene katılanlar, Muammer Aksoy'un mezarına karanfiller bıraktılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler