'Yolumu bulmaya gelmedim'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''İstanbul'da yolunu bulamaz'' şeklinde açıklamaları olduğunu dile getiren CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Ben buraya yolumu bulmaya gelmedim, İstanbullulara hizmet vermeye geldim. Hayatımda hesabını veremeyeceğim hiçbir şeyim yok'' dedi.

Yayınlanma: 31.01.2009 - 19:06
Abone Ol google-news

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen ''Temiz Toplum, Temiz Siyaset'' konulu toplantıya katıldı.
 

Burada öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ''Belediye başkan adaylığını siz mi istediniz, yoksa popüler olduğunuz için mi size önerildi?'' şeklindeki soru üzerine, bugüne kadar hesap uzmanlığı dışında geldiği görevlerin hiçbirine talip olmadığını söyledi. Belediye başkan adaylığı konusunda da talebin kendisinden kaynaklanmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, kamuoyu yoklamaları, gazetelerdeki haber ve yorumlar değerlendirildikten sonra adaylık önerisinin kendisine yapıldığını anlattı. Kılıçdaroğlu, İstanbul gibi bir kentte büyükşehir belediye başkanlığını herkesin yapmak istediğini belirterek, ''Umuyorum İstanbullular bu yetkiyi bana verir. Ben de İstanbul'u dünyanın göz bebeği haline getiririm'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''İstanbul'da yolunu bulamaz'' şeklinde açıklamaları olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, ''Ben buraya yolumu bulmaya gelmedim, İstanbullulara hizmet vermeye geldim. Hayatımda hesabını veremeyeceğim hiçbir şeyim yok'' şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın zaman ayırması durumunda İstanbul gerçeğini kendisine anlatacağını kaydederek, Başbakan'ın makam arabalarıyla İstanbul'a geldiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, İstanbul'un Başbakan'ın gördüğü İstanbul olmadığını söyledi. ''Sayın Başbakan gelsin İstanbul'u göstereyim. Kentin varoşlarını gidip görelim. İstanbul'da hangi koşullarda yaşanıyor'' diyen Kılıçdaroğlu, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin son 15 yıldaki 125 milyar dolarlık bütçesinin nereye harcandığını'' sordu.

Bir öğrencinin, ''İstanbul'a belediye başkanı olursanız yapacağınız ilk 3 icraat ne olacak?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, büyükşehir belediye başkanlığı yetkisini aldığı takdirde bürokratlardan brifing alacağını belirterek, ''Belediyenin borcu nedir, projeleri neler, maliyetler nereye gidiyor? Bunları açıklayacağım. Vatandaş vergilerinin nerelere gittiğini bilecek'' dedi.

 

'İstanbul'da yoksulluğu kaldıracağız''

Daha sonra İstanbul'un varoşlarının sorunlarını çözeceğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: ''İstanbul'da yoksulluğu kaldıracağız. Yoksulluk kalmayacak. Varoşlarda yaşayan vatandaşlarımız ikinci sınıf vatandaş değil, onlar İstanbul'un birinci sınıf yurttaşları. Bu sorunu çözeceğiz. Onları birilerinin önünde dilenci konumuna sokmayacağız. Onları teşhir etmeyeceğiz. Her aileden bir kişiyi sigortalı işe yerleştireceğiz, böylece her evde sigortalı olacak.''

Kılıçdaroğlu, bir yönetimin, 15 yılda İstanbul'un metro sorununu çözemiyorsa orada başkanlık yapmaması gerektiğini ifade ederek, 8 yılda İstanbul'un metro sorununun tamamen çözülebileceğini kaydetti.

 

Davos'taki gerginlik

Kılıçdaroğlu, Davos'taki gerginliğe ilişkin görüşünün sorulması üzerine de ''Türkiye'nin bu kadar sorunu varken Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın orada işi olmadığını'' söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na hiç kimsenin haddini aşarak sert söylemlerde bulunamayacağını, ayrıca Başbakan'a, diğer konuşmacılara tanınan süreden daha kısa süre verilmesinin doğru olmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ama eğer sinirlerinize hakim olamayacaksanız hiç konuşmayacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıradan bir yurttaşın konuştuğu gibi konuşamaz. Bizim uluslararası toplantılarda efelik satma gibi bir alışkanlığımız olmaması lazım. Bu hiçbir ülkenin geleneğinde yoktur. Daha da önemlisi bulunduğunuz ortamı terk ettiğiniz anda kaybettiniz demektir.''

Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda öğrencilerden büyük alkış aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler