'Filistin, bugün açık hapishane'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın Filistin halkının siyasi iradesine saygı göstermediğini ve Filistin'in bugün bir açık hapishaneden farklı olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 31.01.2009 - 21:19
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Newsweek İnternational dergisine verdiği ve alıntılarının Washington Post gazetesinde de yayımlandığı röportajda, Yahudi düşmanlığına her zaman karşı çıktığını ve anti-Semitizmi insanlık suçu olarak nitelendirdiğini anlattı.

Erdoğan, röportajı yapan Lally Weymouth'un, Hamas'ın İran'ın bir kolu olduğunu iddia etmesi üzerine, şunları söyledi: "Birincisi Hamas, İran'ın bir kolu değil. Hamas seçimlere siyasi bir parti olarak girdi. Eğer dünya onlara siyasi bir oyuncu olmaları şansını verseydi, kazandıkları seçimden sonra bugünkü gibi bir durumda olmazlardı. Dünya, Filistin halkının siyasi iradesine saygı göstermedi. Bir taraftan demokrasiyi savunuyoruz ve Ortadoğu'da demokrasiyi korumak için elimizden geleni yapıyoruz, diğer taraftan seçim sandığının sonucuna saygı göstermiyoruz. Filistin, bugün bir açık hapishane. Hamas, çaba göstermesine karşın durumu değiştiremedi. Bir ülkenin meclis başkanını, hükümet üyelerini, meclis üyelerini hapse attığınızı düşünün, onlardan uysalca oturmalarını mı bekliyorsunuz?"

Başbakan Erdoğan, bazı çevrelerin, kendisinin İsrail'in Gazze'deki son saldırılarına karşı tutumunun, "anti-Semitik" olmasından veya Yahudi halkına karşı çıkmasından kaynaklandığını iddia ettiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Amerikalı Yahudilerin çok rahatsız olduğunun ifade edilmesi üzerine, "ben de onlardan çok rahatsızım. En başta benim ülkemdeki Yahudilere bakarsak, benim Yahudilere karşı tutumumun şahitleri onlar. Her zaman anti-Semitizmin insanlığa karşı suç olduğunu belirttim. Başbakan olarak ben, her zaman anti-Semitizm'e karşı çıktım. Benim mevcut İsrail hükümetinden duyduğum rahatsızlık, onların bize haksız davranmasından" dedi. Erdoğan, Türkiye'de son zamanlarda Yahudi düşmanlığı işaretlerinin görüldüğünün iddia edilmesi üzerine de, "onlar ferdi, münferit teşebbüsler" karşılığını verdi.

Weymouth'un, İsrail başkonsolosluğunun önünde gösteri yapıldığını ve çirkin sahnelerin oluştuğunu söylemesi üzerine de Erdoğan, "Demokratik gösteriler oldu. ABD'de ve hatta İsrail'de de gösteriler var. Bizim söylediğimiz her şey, İsrail hükümetine. Yahudilere karşı hiçbir şey yok. Konuşmalarımda, Türkiye'de Yahudilere karşı bir şey yapmayı düşünen herhangi birisinin karşılarında beni bulacağını çok açıkça söyledim. Ama tabii ki (Başbakan Ehud) Olmert'ten benim konuşmalarımı yazmasını istemeyeceğim" yanıtını verdi.

"İsrail'le ilişkiniz bitti mi?" şeklindeki bir soruyu da Başbakan Erdoğan, "ciddi bir ilişkimiz var. Ancak mevcut İsrail hükümeti kendisine bakmalı. Bu konuyu, İsrail'de yaklaşan seçimler için istismar etmemeli" diye yanıtladı.

Erdoğan, yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın Filistin ile İsrail arasında daha dengeli bir rol oynayacağını bekleyip beklemediği sorusuna da "şu anda adalet yok. Bundan sonra adaletin olmasını bekliyoruz" karşılığını verdi. Başbakan Erdoğan, "bundan sonra Gazze'de Türkiye için bir rol görüyor musunuz? Bir ara Türk birliklerinin bir barış gücü çerçevesinde Gazze'ye gitmesi konuşuluyordu..." sorusu üzerine, bunun söz konusu olmadığını, belki gözlemci olarak gönderilebileceğini belirterek, "Güvenlik kuvveti göndermek bizim için büyük hata olur" dedi. Erdoğan, kendisinin Türk-İsrail ilişkilerini sınıra doğru zorladığı şeklindeki görüşün de yanlış olduğunu vurguladı.

Başbakan Erdoğan, röportajda Türkiye'nin, İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelere ev sahipliği yaptığını da anlattı. Erdoğan, Olmert'le son görüşmesinde, İsrail'in Türkiye'nin arabuluculuğunu istemesi halinde, Hamas'ın elindeki İsrail askerinin serbest kalması için bir şeyler yapabileceklerini, ancak İsrail'in de cezaevinde tutulan Hamaslı meclis başkanını ve meclis üyelerini serbest bırakması gerektiğini anlattığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon