Helikoptere ulaşıldı: 2 ölü

Sabah saatlerinde Eskişehir'den havalanan askeri uçak ve helikopterlerle sürdürülen arama çalışmaları sonucunda, saat 11.30 sıralarında, kaybolan helikopterin enkazı Kıbrıscık ilçesine 10 kilometre uzaklıkta Köroğlu tepesi bölgesinde tespit edildi. Düşen helikopterdeki iki pilotun hayatını kaybettiği bildirildi.

Yayınlanma: 01.02.2009 - 08:14
Abone Ol google-news

Bolu'da enkazı bulunan helikopterdeki iki kişinin kazadan kurtulamadığı belirlendi.

Alınan bilgiye göre, Kıbrıscık ilçesi yakınlarında enkazına ulaşılan helikopterin kaptan pilotu Andrzej Wojewodzki ile gözetmen emekli kara Pilot Albay Süleyman Kıyak'ın kaza yerinde öldüğü saptandı.

Bolu'da dün bağlantı kesildikten sonra enkazı bulunan helikopterdeki iki pilotun cesetleri, askeri helikopterle Kıbrısçık ilçesine getirildi.

Enkazın bulunduğu noktaya güçlükle ulaşan arama kurtarma ekipleri, enkazdan çıkardıkları 2 cesedi bölgeye ulaşan askeri helikopterdeki görevlilere teslim etti.

Cesetleri, karla kaplı bölgeden güçlükle alan askeri helikopter, Kıbrısçık ilçesindeki şehir stadyumuna indi. Stadyumda hazır bekleyen 112 Acil Yardım ekipleri, helikopter görevlilerinden teslim aldıkları 2 cesedi, savcının inceleme yapması için ilçede bulunan devlet hastanesi morguna götürdü. Bu arada, helikopterin enkazının bulunduğu bölgede çalışmalar sürdürülüyor.

Helikopter Ankara'ya gitmek üzere saat 15.00'da İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalananmış, Bolu üzerinde kaybolmuştu. Bütün arama kurtarma çalışmalarına rağmen helikopter uzun süre bulunamamıştı.

 

Cenazeler Ankara'ya gönderildi

Bolu Vali Yardımcısı İsmail Atasoy, dün bağlantı kesildikten sonra enkazı bulunan helikopterdeki iki pilotun cenazesinin, Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans helikopterle Ankara'ya gönderildiğini bildirdi.

Helikopterin enkazını ilk olarak Eskişehir'den gelen askeri helikopterlerin tespit ettiğini ifade eden Atasoy, ''Enkazın bulunduğu noktaya güçlükle ulaşan arama kurtarma ekipleri, enkazdan çıkardıkları 2 cesedi bölgeye ulaşan askeri helikopterdeki görevlilere teslim etti. Helikopter ise cesetleri bölgede hazır bekleyen sağlık ekiplerine ulaştırdı'' diye konuştu.

Ambulansla ilçedeki hastaneye getirilen cenazelerin, burada yapılan ilk tespitlerin ardından Sağlık Bakanlığı'na ait helikopterle Ankara'ya gönderildiğini kaydeden Atasoy, şu bilgileri verdi: ''Dün akşam saatlerinden itibaren başlatılan arama kurtarma çalışmasına 100'den fazla personel katıldı. Çalışmalara katılan ekipler, geldikleri illere dönmeye başladı. Helikopterin enkazındaki çalışmalar sürüyor. Enkazda, uzman bir ekip tarafından inceleme yapılacak. Helikopterin düşüş nedeni, bu inceleme sonrasında ortaya çıkacak.'' Cenazelerin yarın ailelerince teslim alınacağı öğrenildi.

 

Aslında uçmayı iyi biliyorlarmış

Bolu'da kaybolan ve Kıbrıscık ilçesi yakınlarındaki dağlık bir alana düştüğü belirlenen helikopterde görev yapan emekli Kara Pilot Albay Süleyman Kıyak'ın, 5 bin 500 saat uçuş tecrübesi olduğu, helikopter pilotu Andrzej Wojewodzki'nin ise bir dönem Polonya Başbakanı'nın kullandığı helikopterin pilotu olduğu öğrenildi.

Koçoğlu Havacılık firmasınca Polonya'dan Türkiye'ye getirilen ve ''Eurocopter 135'' tipi helikopterde ''gözlemci'' olarak görev yapan emekli Kara Pilot Albay Süleyman Kıyak'ın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Skorsky ve Cougar tipi helikopterler kullandı.

Kara Havacılık Okulu'ndan 1981 yılında mezun olan emekli Kara Pilot Albay Kıyak'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'nde birçok önemli görevde bulunduğunu kaydeden yetkililer, üstün başarılarından dolayı kendisine çok sayıda takdirname verildiğini vurguladı.

Bugüne kadar 5 bin 500 saat uçuş tecrübesi bulunduğu bildirilen Kıyak'ın, düşen ''Eurocopter 135'' tipi helikopterle uçuş için bir süre önce Almanya'da eğitim aldığı belirtilirken, yaklaşık 5 aydan bu yana Sağlık Bakanlığınca açılan ''Hava Ambulans İhalesi''ni kazanan Koçoğlu Havacılık firmasında çalıştığı kaydedildi.

1959 Erzincan doğumlu emekli Kara Pilot Albay Süleyman Kıyak'ın evli ve bir kız çocuğu bulunduğu öğrenilirken, cenazesinin yarın Ankara'da Kocatepe Camisi'nde düzenlenecek askeri törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verileceği bildirildi.


Polonya Başbakanını taşıyan helikopterin pilotuydu

Öte yandan, düşen helikopteri kullanan Andrzej Wojewodzki'nin de bir dönem Polonya Başbakanını taşıyan helikopteri kullandığı öğrenildi.

Polonya Ordusu'na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda uzun süre pilot olarak görev yaptığı bildirilen Wojewodzki'nin yaklaşık 10 yıl önce emekli olduğunu aktaran yetkililer, kendisinin düşen helikopteri Türkiye'ye getirmek için Polonyalı firma tarafından görevlendirildiğini kaydetti.

Andrzej Wojewodzki'nin GATA'da bulunan cenazesi, Dışişleri Bakanlığı nezdinde yürütülen işlemlerin ardından Polonya'ya gönderilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler