Suriyelilere yardım 500 milyon lirayı aştı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, bugün itibarıyla Suriyelilere yapılan yardımın 500 milyon lirayı aştığını belirterek, ''Bu sadece AFAD'ın kaynaklarından aktarılan nakit tutardır'' dedi.

Yayınlanma: 26.11.2012 - 14:18
Abone Ol google-news

Oktay'ı, makamında, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Rajiv Shah ziyaret etti. Türkiye'nin uluslararası boyutta insani yardım alanındaki rolünün her geçen gün arttığını vurgulayan Oktay, yaklaşımları ve organizasyon yapılarının da etkin olduğunu ifade etti.

Kaynakları, yüzde 90'ın üzerinde ihtiyaç sahiplerine direkt yansıtılacak bir organizasyon yapılarının bulunduğunu dile getiren Oktay, karar verme yapısındaki dinamiklik ve esneklikliğin de anında müdahil olmalarını sağladığını anlattı.

Oktay, Suriye'de sıkıntı çeken insanların Türkiye'den yardım gelme umudu ve ümidi içerisinde bulunduklarına dikkati çekerek, ''Türkiye, hızlı bir şekilde bu ihtiyaca ve çağrıya cevap vermektedir. Suriye olayı, bugünkü durumu ve gelişmesine bakıldığında, Türkiye'nin stratejik ortakları ve dostlarıyla götürebileceği bir yapıya doğru gitmektedir'' diye konuştu.

AFAD'ın yardımları 500 milyon lirayı aştı

Bugün itibarıyla Suriye organizasyonu çerçevesinde yapılan yardımın 500 milyon lirayı aştığını kaydeden Oktay, bunun sadece AFAD'ın kaynaklarından aktarılan nakit tutar olduğunu söyledi.

Oktay, bakanlıkların, kamu ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının harcamalarını bunun içerisine katmadıklarını vurguladı.

Türkiye'de bugün itibarıyla 130 bine yakın insanın misafir edildiğini bildiren Fuat Oktay, kampların dışında kalan Suriyelilerin de bulunduğunu ve bu sayının günden güne arttığını anlattı.

Uluslararası organizasyonların, AFAD ile çalışmak istediğini her fırsatta kendilerine iletildiğini vurgulayan Oktay, buna ABD ve Birleşmiş Milletler'in de dahil olduğunu belirtti.
AFAD Başkanı Oktay, ''Genelde şöyle bir yaklaşımla karşılaştık. Nakit olarak yardım etmekte sıkıntı çekiyoruz veya Birleşmiş Milletler aracılığıyla katkı yapıyoruz. Oradaki prosedürler de çok uzun olduğu için bahsedilen rakamların direkt bize aktarılmasında ciddi sıkıntılar görüyoruz'' dedi.

Türkiye'de AFAD olarak Suriyelilere yapılacak yardımlar konusunda proje havuzu geliştirdiklerini açıklayan Oktay, dünyadaki tüm kurum ve kuruluşlarla ülkeleri bu havuzda yer almaya davet etti.

''Etkili şekilde nasıl birlikte çalışacağımızı görüşeceğiz''

USAID Başkanı Rajiv Shah da evlerinden olan Suriyelilere yardım etmek için gösterilen çabalar ve verilen yüksek hizmet kalitesinden dolayı Türkiye'ye takdirlerini iletti.
Shah, ''ABD'nin, Türkiye'nin bu konudaki liderliğine ve çabalarına nasıl yardımcı olabileceği ve ne tür desteklerde bulunabileceğini sizden öğrenmek amacıyla buraya geldik'' dedi.

ABD'nin bugüne kadar Suriye içinde bulunan ve komşu ülkelerdeki kamplarda barınan Suriyeliler için 200 milyon dolar değerinde insani yardımda bulunduğunu kaydeden Shah, bu yardımların Suriye içindeki bir milyon kişiye ve ayrıca civar ülkelere kaçan çok sayıda Suriyeli'ye ulaştığını söyledi.

Shah, ziyaretlerinin öncelikli amacının Suriye'deki krizi ele almak olduğunu ancak başka konuları da görüşmek istediklerini ifade etti.

Rajiv Shah, Türkiye ile bölgedeki liderliği ve küresel çapta yaptığı yardımları gözönünde bulundurarak, etkili şekilde nasıl birlikte çalışma yapabileceklerini görüşeceklerini belirtti.
Shah, ''Biz, Fransa ve İngiltere gibi ortaklarımızla nasıl yakın çalışarak uluslararası insani yardım çabalarımızı yürütüyorsak, aynı güçlü ortaklığı ve koordinasyonu, Afganistan'dan Burma'ya ve Haiti'ye kadar yardım çalışmaları yürüten ve kritik rol oynayan Türkiye ile de kurmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler