Baykam'dan rüya sahneleri

Sanatçı Bedri Baykam’ın yepyeni bir teknolojiyle üç farklı boyuttaki ‘zaman’ı anlattığı yapıtlarından oluşan ‘4D’ adlı sergisi Piramid Sanat’ta görücüye çıktı.

Yayınlanma: 01.02.2009 - 14:38
Abone Ol google-news

Sanatçı Bedri Baykamın parlak ve yansımalı lens mercekligereçler kullanarak 4. boyut olan zamanı anlattığı yapıtlarından oluşan4Dadlı sergisi, Contemporary İstanbul 2008 Fuarı ile Maison de LAmerique Latine Monaconun ardından Rüya Sahneleri: Bedri Baykamın 4-Dleriadıyla Piramid Sanatta görücüye çıktı.

Baykam yapıtlarının, çift dijital baskı ve tuval üzerindeki saydamlıkların kaçınılmaz bir sonucu olarak oluştuğunu, ancak bunların tuval, desen, fotoğraf veya video olarak adlandırılamayacak nitelikte ve rüya özelliğine sahip olduklarını söylüyor: Bu yapıtlarda 3 boyuta ek olarak zaman faktörü de ekleniyor. Bu eserlerde Picasso, Monica Belluci ve Baykam modellerinin yanında oturuyor olabiliyor veya Van Gogh, Dali veya Gauguine göndermeler, aynı görüntüde bir araya gelebiliyor.On katmanın birbiri üstüne oturtulduğu bu işler, sanatçının favori izlekleri olan erotizm, İstanbul, sanat tarihi ve pop kültüre göndermeler içeriyor.

Yıllardır bilinen ve ortada olan bu gereçleri kullanarak,keşfedilmemişyepyeni bir teknolojiyle üç farklı boyutta ürettiği yapıtlar Baykama göre, sanat yaşamının bir özeti olma niteliğini de taşıyor. Serginin Piramid Yayıncılık tarafından piyasaya sunulan kataloğunun önsözünü Ümit Gezgin ile birlikte kaleme alan dünyaca ünlü İngiliz eleştirmen Edward Lucie Smith 4Dleri şu sözlerle tanımlıyor: “Bedrinin bu son işleri, kelimenin her anlamıyla yenidir Bu yapıtlar karşısında şaşırmakonusunda hiçbir sıkıntımız olmayacak!” “Rüya Sahneleri: Bedri Baykam’ın 4-D’leri” 1 Mart’a dek Piramid Sanat’ta. (0 212 297 31 20)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler