Zatürre aşısının etkinliği tartışılıyor

Sağlık Bakanlığı'nın ulusal aşı takvimine eklediği zatürre aşısı olarak bilinen "pnömokok aşısı"nın, zatürre hastalığına bağlı ölümleri sadece yüzde 16 oranında azaltabildiği bildirildi.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 08:31
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı'nın ulusal aşı takvimine eklediği pnömokok aşısının etkinliği tartışılıyor. Sağlık Araştırmaları Sitesi'nde yer alan Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bilimsel yayın organı Bulletin'deki Gambia'da yürütülen çalışmanın sonuçlarına göre; pnömokok aşısının, zatürre hastalığına bağlı ölümleri sadece yüzde 16 oranında azaltabildiği bildirildi.

Çalışmaya göre, pnömokok aşısı ile aşılanan her bin çocuktan 25.2'si bu hastalığa bağlı ölürken, aşı yapılmayan çocuklarda ise bu oran bin çocukta 30 olarak gerçekleşti.

Daha önce yapılan bilgilendirmelerde ise, DSÖ'nün Stratejik Aşı Uzmanları Danışma Grubu (SAGE) tarafından, pnömokok aşısının zatürre hastalığını yaklaşık yüzde 25 oranında önleyebildiği bildirilmişti. Buna göre Gambia, Güney Afrika ve ABD'de yapılan çalışmalarda pnömokok aşı uygulanmasının radyolojik olarak doğrulanmış zatürre hastalığını yüzde 20-35 oranında azaltabildiği görülürken, ABD'de yürütülen Navajo çalışması sonuçlarına göreyse bu aşının, zatürre hastalığını önleme etkisinin olmadığı bulunmuştu.

Uzmanlara göre, zatürre hastalığının önlenmesi programları beslenme, barınma ve annenin sık doğum yapması gibi sosyoekonomik faktörlerden yoğun bir şekilde etkileniyor. Ayrıca piyasadaki pnömokok aşısı, pnömokok hastalığına neden olan 90'ın üzerindeki türden, en çok hastalığa yol açan 7 tanesini kapsıyor. Aşıda yer almayan pnömokok türlerinin ön plana geçmesi olasılığı nedeniyle, pnömokok aşısının etkinliğinin zamanla daha da azalabileceği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler