Zaza, Laz ve Gürcü dillerinde TV talebi

Kürtçe dilinde yayın yapan TRT-6 kanalının açılmasının ardından Zaza, Laz ve Gürcülerden de aynı yönde talep geliyor. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvurarak, Zaza, Laz ve Gürcü dillerinde de TV yayını yapılmasını isteyen yurttaşlar taleplerinin insan hakkın olduğunu belirttiler.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 10:34
Abone Ol google-news

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvuran yurttaşlar, Zaza, Laz ve Gürcü dillerinde de TV yayını yapılmasını istedi.

Edinilen bilgiye göre, Cuma Tonbul adlı yurttaş, komisyona dilekçe ile başvurarak, Kürtçe dilinde yayın yapan TRT-6 kanalını örnek göstererek, ''Zaza'' dilinde de televizyon yayını yapılmasını talep etti.

TRT-6 kanalının, Kürt sorununun çözümü noktasında dönüm noktası olduğu belirtilen dilekçede, ''Devletimizin böyle bir uygulamayı hayata geçirmesi, geç de olsa devrim niteliğindedir'' denildi.

Dilekçede, ''Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar uğraşılan Kürt sorunu, terör örgütü PKK tarafından istismar edilmiştir. 30 bin insanımız ölmüş ve hala ölmektedir. Bundan çok büyük üzüntü duymaktayım ve terör örgütünü her gün lanetlemekteyim'' ifadesine yer verildi.

 

"Talebimiz insan hakkıdır"

Tonbul dilekçesinde, şu görüşlere yer verdi: ''Ben Zaza asıllı bir Türküm. Türkiye'de, Kürt olarak tanımlanan, 3-3,5 milyon Zaza vardır. Zaza halkı, yüzyıllardan beri Osmanlı Devleti ve onun devamı olan Türkiye Cumhuriyetine sadık kalmış ve bu devletlerin bayrağı ve egemenliği altında yaşamış, asker olmuş, vergisini vermiş, kısaca vatandaşlık görevini eksiksiz yerine getirmiştir. Kürt sorunu bugüne kadar sessiz çığlık olmuş, Zaza sorunu ise orta yerde durmaktadır. Zazalar ve Zazaca, gerek kültürü gerekse de dil grameri olarak Kürtlerden ve Kürtçeden farklıdır''

Terör örgütünün oyununu bozan Kürtçe TV yayınının, Anayasanın eşitlik ilkesine uygun olarak, diğer alt kimliğe sahip halklara da verilmesi gerektiği ifade edilen dilekçede, ''Bu talep; hak ve özgürlükler, ulus devletin gerekliliği içinde değerlendirilmelidir. Aynı zamanda da bir insan hakkıdır'' denildi.

 

"Yöre halkının özlemle beklediği..."

Doğu Karadenizliler Derneği adına Samsun'dan gönderilen iki ayrı dilekçede ise yörelerinde yüzyıllarca konuşulan Laz ve Gürcü dillerinin sürdürülebilmesi için, yöre halkının özlemle beklediği bu dillerdeki TV yayınının yapılması istendi.

''Ortak örf, adet ve ananemizi yaşatmak ve savunmak, derneğimizin ana tüzüğüdür. Bizler, dernek yönetimi olarak binlerce üyemizin ortak isteğini ve kararını sizlere sunuyoruz'' denilen dilekçede, TRT'de, Laz ve Gürcü dillerinde yayın yapılması talep edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler