"Türkiye İslam dünyasının lideri olmaya soyundu"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta yaptığı çıkışa ilişkin yorumlar devam ediyor. Rusya'nın ekonomi gazetelerinden ''RBK Daily'' olayı Erdoğan ''Türkiye'nin İslam dünyasının yeni lideri olmaya soyundu'' şeklinde yorumladı. Gazete ayrıca gelişen olayların Türkiye'nin yeni dış politikasının kanıtı olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 11:33
Abone Ol google-news

Rusya'nın ekonomi gazetelerinden ''RBK Daily'', Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Davos'ta düzenlenen panel sırasındaki çıkışını, ''Türkiye'nin İslam dünyasının yeni lideri olmaya soyunduğu'' şeklinde yorumladı.

Gazetenin bugünkü sayısında ''Erdoğan Davos Kapısını Çarptı'' başlığıyla yayımlanan yorumda, Erdoğan'ın Davos'ta gösterdiği tepkinin ardından ülkesine dönmesi ve bunun paralelinde gelişen olayların ''Ankara'nın yeni dış politikasının bir kanıtı olduğu'' görüşü savunuldu.

''AB ile tam üyelik çabalarından bıkan Türkiye, İslam dünyasının yeni lideri olmaya soyundu'' ifadesinin kullanıldığı yorumda, Erdoğan'ın Türkiye'ye döndüğünde bir kahraman gibi karşılandığı, kendisini havaalanında karşılayanların ''Dünyanın yeni lideri Erdoğan'' diye slogan attıkları kaydedildi.

Moskova Stratejik Araştırmalar ve Analiz Merkezi uzmanı Sergey Denidenko, gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İslam dünyasında liderlik iddiasında olduğunu ileri sürerek, ''İslam ülkeleri arasında İsrail'in Gazze'deki operasyonunu resmi düzeyde sadece Ankara kınadı. Türkiye, AB ve ABD ile ilişkilerini tamamen bitirme niyetinde değil, ancak Ankara'nın yıllardır sürdürdüğü Avrupa taraftarı politikanın bugün ciddi şekilde gözden geçirilmesi beklenebilir'' diye konuştu.

Gazete, ABD ordusunun Irak'tan çekilme süreci yaklaştıkça, Ankara'nın bölge lideri olma perspektifinin de giderek arttığını savunarak, şunları kaydetti:
''Amerikan ordusu Irak'tan çıktıktan sonra Irak parçalanabilir ve Orta Doğu'da yeni bir sıcak çatışma bölgesi ortaya çıkabilir. Türkiye, ABD çıktıktan sonra ekonomisi ve güçlü ordusuyla bölgede istikrarı koruyabilecek tek faktör olarak kalacak. ABD ve İsrail'e karşı olan birçok ılımlı İslam ülkesi Ankara'nın çevresinde toplanmaya hazır. Türkiye'nin etrafında toplanmaya hazır olan bu ılımlı İslam ülkeleri bölgede radikal İslami düzenlere karşı.''

Davos'ta yaşanan gerginliğe yer veren Vremya Novostey gazetesi ise ''İsrail'in bugün çok zor bir durumda olduğu'' görüşünü dile getirdi.

''İsrail'in bugün zor bir durumda olduğunun diğer bir kanıtının Müslüman dünyası içinde en yakın ortaklarından biri olan Türkiye ile geçen hafta yaşadığı gerginlik olduğunu'' kaydeden gazete, şu ifadelere yer verdi:
''Türkiye Başbakanı İsrail yönetimini Gazze'deki askeri operasyonu yüzünden defalarca eleştirdi. Genellikle sakinliğiyle bilinen 85 yaşındaki (İsrail Cumhurbaşkanı Şimon) Peres, duygusal bir konuşma yaptı ve birkaç kez sesini bile yükseltti. 54 yaşındaki Erdoğan da altta kalmayarak, 'Siz insanları öldürmeyi bilirsiniz' ifadelerini kullanarak bir daha Davos'a gelmeyeceğini söyledi ve hem forumu, hem de Davos'u terk etti. ABD'deki kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre, Erdoğan'ın sert tavrı Suriye ile İsrail arasındaki arubuluculuk görevini çok ciddi olumsuz şekilde etkileyecek.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler