Adil Serdar Saçan: Güney ile hiç karşılaşmadık

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, kendisinden işkence gördüğünü iddia eden Tuncay Güney ile hiç yüz yüze gelmediğini belirtti. Saçan, 26 Eylül 2008 tarihli savcılık ifadesinde Yeşil olarak tanınan Mahmut Yıldırım'ı yakalamak için çalışma yaptıklarını ancak adresini tespit edemediklerini söyledi.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 14:18
Abone Ol google-news

Ergenekon davasının sanıklarıyla ilişkisi sorulan  eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, Sedat Peker'i şube olarak 3-4 kez gözaltına aldıklarını anlatarak "Sedat Peker ile Veli Küçük ilişkisini biliyordum. Sedat Peker'in Veli Küçük tarafından yönlendirildiğini istihbari olarak biliyorduk ve askerlerle arasının özellikle jandara görevlileri ile arasının iyi olduğunu biliyorduk" dedi. Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde çalışan Ali İhsan Yıldırım adlı polis memurunun Sedat Peker'in adamı olarak çalıştığını anlamaları üzerine 1999'da şubeden atıp idari soruşturma başlattığını belirten Saçan, bu memurun kendisini ve emniyet amirleri Ahmet İhtiyaroğlu ile Vedat Mercan'ı tehdit ettiğini bu nedenle davacı olduklarını anlattı. Saçan ifadesinde "2003 yılında AKP'nin iktidara gelmesi sonrasında hakkında işlem yaptığım birtakım kişiler iktidar partisinde etkin görevler alınca Ali İhsan Yıldırım bir dilekçe ile Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak benim ve şube görevlileri hakkında 58 ayrı başlıkta disiplin ve yolsuzluk iddialarında bulundu. 6 kez meslekten çıkarıldım. Açtığım idari davaların hepsini kazandım. 13 Eylül 2008'de göreve başlamam gerekiyordu, idare başlatmadı" dedi.

 

Hasmım olabilir

Veli Küçük'ü hayatında hiç görmediğini söyleyen Saçan "Sadece Tuncay Güney'in anlatımları üzerine hakkında işlem yaptım. Dostum değildir, ancak hasmım olabilir" dedi. 2001 yılında Asayiş Şubesi'nin düzenlediği operasyonda Ümit Oğuztan ve Tuncay Güney'in gözaltına alındığını anlatan Saçan "Tuncay Güney, gözaltındayken Veli Küçük ve Susurluk'un askeri kanadı hakkında bilgi vereceğini söylemiş. İstihbarat müdürü Halil Çatıkkaş beni aradı, görev yaptığımı şubeye göndereceklerini söyledi" diye konuştu. Saçan, Güney ve Oğuztan'ın 2 Mart 2001'de Organize Şube'ye teslim edilince ev ve işyeri aramalarının yapılmadığını, kendi şubesinden görevlilerin gerekli aramaları yapıp tutanakları tuttuğunu söyledi.

 

Güney mülakatı

Güney ve Oğuztan'ın açık kaynaklarda yer alan bilgiler verdiklerini söyleyen Saçan, "2000 yılı kasım ayından 2001 yılının 1 mart tarihine kadar istihbarat şubesi Tuncay Güney'in telefonlarını dinlemişti. Change oto ile ilgili dinlemeler dosyada mevcuttur. Veli Küçük'e ait Ergenekon ile ilgili herhangi bir tape göndermediler. İki üç kez sormama rağmen 'herhangi bir gelişme kaydedilmedi' diye resmi yazı yazdılar. Bu durumu savcı Muzaffer Yalçın Beye ilettim. O da soruşturma açılmasına gerek görmedi" dedi.

 

Yeşil'i yakalamak

Bu dönemde Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ı yakalayayabilmek için ekipler amirine talimat verdiğini söyleyen Saçan "Çok gayret etmemize karşın Yeşil'in adresini tespit edip yakalayamadık. Proje kapatılınca savcı, tüm belge ve dökümanların Tuncay Güney ve Ümit Oğuztan'a teslim edilmesi talimatı verdi. Ben 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava nedeniyle teslim ettirmedim. 2003 yılında ayrılırken hepsi Organize Şube'nin arşivindeydi" diye ifade verdi.

Fethullah projesi

Erzincan Polis Okulu müdürü Ayhan Mimaroğlu ile görüşmesinin sorulması üzerine Saçan "Ben organize şube müdürüyken önce Tuncay Güney ile ilgili proje izni aldım. Daha sonra İstihbarat Şubesi'nde görevli olan Fethullahçı polisler ile ilgili proje çalışma izni aldım" dedi.

 

GP'den teklif

Genç Parti Milletvekili Emin Şirin'in kendisine Balina operasyonundan dolayı hasım olduğunu anlatan Saçan şöyle devam etti: "AKP milletvekili olduğu sıralarda benim hakkımda meclise soru önergesi veren kişidir. AKP'den ayrıldıktan sonra beni aradı. Büyükşehir İktisadi Teşekkülleri soruşturmasına ilişkin bilgi istedi. 2007 seçimleri öncesinde Cem Uzan'ın beni milletvekili adayı yapmak istediğini söyledi, kabul etmedim"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler