Limasol Limanı'nda 'gemi' krizi

İran'dan Suriye'ye yasa dışı silah taşıdığı gerekçesiyle Süveyş kanalında ABD ordusuna ait bir gemi tarafından durdurularak Güney Kıbrıs'ın Limasol limanına getirilen Rum bandıralı ''Monchesgorsk'' isimli Rus gemisi, ''benzeri görülmemiş diplomatik girdabın merkezinde'' bulunuyor. Kıbrıs Rum yönetimi gemiyle ilgili karar almak için BM'den ''bilirkişi raporu''nun gelmesini bekliyor.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 14:42
Abone Ol google-news

Kıbrıs Rum basınından derlenen haberlere göre, Kıbrıs Rum yönetimi, geçen perşembe gününden beri Limasol açıklarında bulunan Rum bandıralı Rus gemisinde cephane saptanmasından dolayı BM, ABD, Rusya, İran ve Suriye'nin karıştığı ''benzeri görülmemiş diplomatik girdabın merkezinde'' bulunuyor.

Rum yönetimi, her yönden aldığı ağır baskılardan kurtulmak için ümidini BM'nin bilirkişi raporuna bağladı.

Rum yönetimi, Rum gümrük makamlarınca hazırlanan raporu ve BM'nin ilgili kararlarını New York'a gönderdi ve yanıt bekliyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'yu telefonla arayarak, ''geminin yüküne el konulması'' talebinde bulundu. Rum yönetimi ise suskunluğunu koruyor.

Haberlere göre, gemiyle ilgili konuda hiçbir görüş beyan etmemeye özen gösteren Rum yönetimi, karar almaktan kaçınıyor.


Rumlar kimseyi hoşnutsuz etmek istemiyor


Rum yönetimi, gerek geminin yüküne el konulmasını isteyen Amerikalıları ve İsraillileri, gerekse yoluna, yani Suriye'ye devam etmesine izin verilmesini isteyen Rusları hoşnutsuz etmemek ve zaman kazanmak için BM'den bilirkişi raporu istedi.

Rum basınında, Rum yönetiminin bir yandan, BM tarafından teyit edilmesi halinde, BM kararlarına aykırı şekilde silah taşıyan, kendisine ait bir gemide araştırma yapmamasından dolayı yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği, öte yandan da, Güney Kıbrıs'ta tutulmasından dolayı gemi sahiplerine gecikme dolayısıyla tazminat ödemek zorunda kalabileceği belirtildi.

Haberlerde, Rum yönetiminin, gemiyi, demir aldığı ülke olan İran'a geri göndermeye sıcak baktığı bilgilerini sızdırdığı kaydedildi.

Rum Sözcü Stefanos Stefanu, dünkü açıklamasında, ''Monchesgorsk'' gemisiyle ilgili konunun çok çok hassas olduğunu ifade ederek, ''Rum yönetiminin konuyu aynı hassasiyet ve sorumlulukla yönettiğini'' söyledi.

Rum Meclis Başkanı Marios Karoyan ise, ''Yapılması gereken hassas icraatlar konusunda biraz sabır gerek'' dedi.

Gemi, Rum makamları tarafından yakından izleniyor ve Rum polisi ile ''yabancı güçler'' bölgede devriye geziyor. Fransız savaş gemisi de bölgede bulunuyor ve Rus gemisini yakından izliyor. Amerikan 6'ncı filosu ise ''Rum karasularının'' dışında bulunuyor ve gelişmeleri bekliyor.

 

Geminin yükü

Rum basınına göre, İsrail gizli servisi MOSSAD, ''Monchesgorsk''un ambarlarında roketler, havan mermileri, ağır silahlar ve Suriye'nin elindeki T-72 tipi Rus tanklarına ait mühimmat bulunduğunda ısrar ediyor.

Rum basını, gemide 98 konteyner içerisinde 820 ton barut, boş mermiler ve bir miktar güdümlü füze olduğu bilgilerine de yer verdi.

Rum basını ayrıca, söz konusu gemiyle ilgili yaşananlara, ''silah taşıyan gemi konusunda diplomatik korku filmi'' benzetmesi yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler