"Tehlike Ellerinde"

Bebek ölümleri ile gündeme gelen hastane enfeksiyonlarını önleme amacıyla Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Sadece el temizliği ile yüzde 50 oranında azaltılan hastane enfeksiyonlarına karşı, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülecek olan Ulusal "Tehlike ellerinde" kampanyası ile el hijyenine dikkat çekilecek.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 15:05
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Doç.Dr. Mustafa Ertek, hastane enfeksiyonu etkeni olan mikroorganizmaların sadece enfekte veya akıntılı yaralardan değil, aynı zamanda normal görünümlü hasta cildinden de izole edilebildiğini söyledi.

Her gün ciltten üzerinde canlı mikroorganizma bulunan çok sayıda hücre atıldığını ifade eden Doç. Dr. Ertek, "Hastanın önlüğü, çarşafı, yatak çevresindeki mobilyalar ve yakın çevresindeki diğer cansız yüzeyler bu mikroorganizmalarla kirlenmektedir" dedi.
Doç. Dr. Ertek, bilimsel çalışmalara göre sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde sadece el temizliğinin hastane enfeksiyon hızında yüzde 50 azalma sağladığını belirterek "Salgın incelemelerinde her zaman el hijyeni kurallarına uyumun düşük düzeyde bulunduğu görülmektedir" diye konuştu.

 

Sağlık personeline eğitim verilecek

Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesiyle milyonlarca hastanın ve ailelerinin yaşamlarının daha iyi bir hale geldiğini kaydeden Doç. Dr. Ertek şunları söyledi: "Türkiye'de güvenli sağlık hizmetine ulaşılması, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ve kontrolü çalışmaları kapsamında Sağlık Bakanlığı bünyesinde Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı koordinasyonunda, hastane hizmetlerinde çalışanların ve toplumun, sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önemine ve önlenmesine ait farkındalığını ve el temizliğine uyumunu artırmak amacıyla Ulusal "Tehlike Ellerinde" kampanyası geliştirildi. Bugün başlayıp 31 Aralık'a kadar sürecek "Tehlike Ellerinde" kampanyası boyunca tüm yataklı tedavi kurumlarında Enfeksiyon Kontrol Komiteleri; Sağlık Bakanlığı standart "Eğitim Paketi" ile "El Hijyeni Kılavuzu" temelinde sağlık personeline eğitim verecek, el yıkamayı hatırlatıcı afişler asılacak, broşürler dağıtılacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler