KADER: Siyasi partilere görev düşüyor

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER), mecliste ''Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu'' kurulmasını öngören ve TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen yasa teklifinin 5 Şubat Perşembe günü meclisin onayına sunulacağını hatırlatarak, meclisteki tüm partilere görev düştüğünü bildirdi.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 15:38
Abone Ol google-news

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nden (KADER) yapılan yazılı açıklamada, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden sonra meclise giren 50 kadın milletvekilinin komisyonun kurulması için ilk adımları attığı vurgulanarak, bu amaçla son 8 aydır TBMM'de ya da siyasi partilerin genel merkezlerinde bir dizi toplantı gerçekleştirildiği kaydedildi.

Bu süreçte komisyonun kuruluşunun hızlandırılması için TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve bazı partilerin grup başkanvekilleriyle görüşme yapıldığı ifade edilen açıklamada, farklı partilerden kadın milletvekillerinin komisyonun bir an önce kurulması için görüş birliği içinde çalıştığına işaret edildi.

Açıklamada, kadın hareketinin 10 yılı aşkın süredir mücadelesini verdiği ''TBMM Kadın– Erkek Eşitliği Komisyonu''nun Anayasa Komisyonu'ndan 29 Ocak'ta geçtiği anımsatıldı.
AB ilerleme raporlarında da kurulması gerekliliğinin vurgulandığı belirtilen açıklamada, komisyonun kurulmasına ilişkin yasa teklifinin 5 Şubat Perşembe günü meclisin onayına sunulacağı belirtildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ''Şimdi görev, meclisteki tüm partilere düşüyor. mecliste ilk kez kurulacak bu komisyonun, kadın milletvekillerinin gösterdiği örnek dayanışmada olduğu gibi, tüm partilerin ve milletvekillerinin oy birliği ile çıkması tarihi bir önem taşıyor. Türkiye kadın hareketinin beklentisi ve AB ilerleme raporlarında sürekli olarak kurulması için altı çizilen bu komisyonun, bir an önce ve Anayasa Komisyonu'nda kabul edildiği şekliyle kabul edilmesi, TBMM'nin aynı zamanda Türkiye kadın hareketine karşı borcudur. TBMM'de görev yapan tüm partileri ve milletvekillerini Perşembe günü kendilerini bekleyen bu demokrasi sınavında, kadınların taleplerine kulak vermeye ve komisyonun kuruluşu için olumlu oy kullanarak, TBMM'de oy birliğiyle kabulüne katkıda bulunmaya çağırıyoruz''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon