Faruk Çelik, Berlin temaslarını sürdürüyor

Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Olaf Scholz'un davetlisi olarak Berlin'de bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile görüştü. Çelik, görüşmeden sonra "Türklere yönelik rapor kaynaklı açıklamaları yerinde bulmadığımızı söyledik" açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 15:54
Abone Ol google-news

Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Olaf Scholz'un davetlisi olarak Berlin'de bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile görüştü.

Çelik, görüşmeden sonra Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Berlin'de bir süre önce uyum konusunda 2005 yılının verileriyle yayımlanan bir raporun belirli kısımlarının ön plana çıkartılarak "Türklerin Alman toplumuna iyi uyum sağlayamadığı" şeklinde kamuoyuna yansıtılmasını yerinde bulmadıklarını Böhmer'e ilettiğini bildirdi.

Çelik, medyaya Türklerle ilgili olarak olumsuz yansıtılan raporla ilgili olarak şunları kaydetti: "Almanya'da 2005 yılından bu yana uyum konusunda alınan önlemleri takdirle karşılıyoruz. Ancak Türklere dönük rapor kaynaklı açıklamaları yerinde bulmadığımızı söyledik. Almanya'da 7 bin girişimciyle 340 bin istihdam sağlamış ve 33 milyar avroluk bir ciro elde ederek her alanda ortaya çıkmış, kendisini kanıtlamış, siyasetten sanata, ticarete her alanda gerçekten çok değerler yetiştirmiş bir Türk milleti var. Bunun her alanda mükemmel olduğunu söylemek doğru olmaz. Çünkü bahsi söz konusu olan nüfus, sıradan bir nüfus değil. 2 milyon 800 binlik bir nüfustan söz ediyoruz. İki buçuk milyon insanımız Almanya'da çalıştıktan sonra geri dönmüş. Bu derece yoğunluğun olduğu bir yerde eksikler de olabilir, giderilmesi gereken hususlar da olabilir, ancak bu şekilde raporun belirli bölümlerini alıp Türkiye ve Türkleri rencide edecek bir yaklaşımı hiç doğru bulmadığımızı sayın bakana ifade ettik."

Giderilmesi gereken eksikliklerin Almanya'da Türk vatandaşlarıyla da konuşularak çözülmesi gerektiğini ifade eden Çelik, "Almanlar, buradaki vatandaşlarımızı uzun yıllar misafir olarak kabul ettiler. Biz de Türkiye olarak geçici işçi gibi gördük. Oysa bu ikisi de doğru çıkmadı. Burada kalıcı olduklarını gördük vatandaşlarımızın. Artık Türkler burada çok önemli bir unsur. O halde bu noktadan bakmak gerekiyor. Bu noktadan bakınca, sorunların çözümünün çok daha gerçekçi yollardan mümkün olacağı inancındayız" diye konuştu.

Böhmer ile Türk vatandaşlarının bilinen sorunlarını bir kez daha masaya yatırdıklarını kaydeden Çelik şunları söyledi: "Bunu daha somut bir takvime bağladık diyebilirim. Burada yaşayan vatandaşlarımızın entegrasyon açısından yaşadıkları sorunların, bizzat ailelerle bir araya gelerek, gerek federal hükümeti temsilen bakan arkadaşların, gerekse Türkiye'den bakan arkadaşlarımızın katılacağı toplantılarda eğitimin öneminin, eğitimde duyulan sıkıntıların giderilmesinin ve ailelere düşen görevlerin paylaşılması konusunda bir mutabakatımız oldu. Ayrıca, kurumlarımız arasında diyalog, Federal İş Ajansıyla İŞKUR arasındaki diyalogların derinleşmesi yönünde bir görüş birliğimiz oldu. Buradaki vatandaşlarımızın sorunlarını açık bir şekilde tartıştık, değerlendirdik. Verimli bir görüşme oldu."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler