"Müzakere masasından kaçan Amerikalılardır"

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, düzenlediği basın toplantısında ABD ile müzakerelerde ABD yönetiminin atacağı adımların belirleyici olacağını belirtti. ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'ı müzakere masasına davet ettiği yönündeki ifadeleri değerlendiren Laricani, "Kimsenin bizi davet etmesine gerek yok. Müzakere masasından kaçan Amerikalılar oldu. Geri dönüp gelecek olan da kendileridir" diye konuştu.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 16:04
Abone Ol google-news

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Tahran'da bugün düzenlediği basın toplantısında, ABD ile müzakereler, AB ve nükleer enerji konularında açıklamalarda bulundu.

Laricani, yeni Beyaz Saray yönetiminin, İslam dünyasıyla ilişkilerde yeni bir yol deneyeceğini açıklamasının basına yansıyan ifadelerle çeliştiğini belirtti ve "ABD, yapay iltifatları kenara bırakıp akıllıca ve gerçekçi adımlar atmalı" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, "İran'ı müzakere masasına davet edip doğrudan görüşmek istediği" yönündeki ifadelerini değerlendiren Laricani, "Kimsenin bizi müzakere masasına davet etmesine gerek yok. Müzakere masasından kaçan Amerikalılar oldu. Geri dönüp gelecek olan da kendileridir" diye konuştu.

Amerikalıların devrimden sonraki süreçte İran karşıtı politika izlediğini belirten Laricani, "Kesin olan bir şey var ki ABD, İran halkının hukukunu çiğnedi" ifadesini kullandı.

Washington yönetiminden "eskimiş ön şartları" bir kenara bırakmasını isteyen Laricani, "Amerikalılar, attıkları düğümü çözmeliler ki, bölgede barış isteyip istemedikleri ortaya çıksın" dedi.

Laricani, "havuç-sopa politikasının" da eskidiğini ve İran halkı nezdinde kabul görmediğini belirterek, müzakere için yeni ABD yönetiminin değişim vaadini hayata geçirip geçirmeyeceğine bakacaklarını söyledi.

Obama'nın müzakere talebinin İran'daki cumhurbaşkanı seçimine etkisine ilişkin soruya da Laricani, "ABD ile müzakerelerin seçim üzerinde etkisi olacağını sanmıyorum" cevabını verdi.

Laricani, Almanya'nın Münih kentindeki güvenlik konferansında Amerikalı yetkililerle görüşmesinin söz konusu olup olmayacağı sorusunu da, "Amerikalılarla hiçbir görüşme gündemimizde yok" diye cevapladı.

 

Nükleer müzakereler

İran Meclis Başkanı, AB ile yürütülen nükleer enerji müzakerelerine ilişkin olarak da "karşı tarafın temelsiz iddialarından vazgeçmesi gerektiğini" söyledi.

AB ülkelerinin ikili görüşmelerde kendilerine, "İran'ın nükleer silah peşinde olmadığını kabul ediyoruz, ancak gelecekte böyle olmasından endişeliyiz" dediğini aktaran Laricani, bugüne kadarki bütün iddia ve şüphelerin asılsız çıktığının herkesçe bilindiğini belirtti.

"Nükleer sorunun halledilmesi tüm tarafların yararınadır" diyen Laricani, 5 artı 1 ülkelerine hitaben, "Müzakerelerden olumlu sonuç alınmasını istiyorsak, gerçeklerle bağdaşmayan ön şartları bir kenara bırakmalıyız" diye konuştu.

Laricani, "İran'ın nükleer teknolojiden el çekmesi yönündeki isteklerin, sorunu çözmede doğru yol olmadığını" bildirdi.

Batı ile nükleer müzakerelerde istenen sonucun alınamadığını belirten Laricani, "Ancak müzakerelerin hiç faydası olmadı da diyemeyiz" ifadesini kullandı.

Laricani, nükleer enerji programlarının, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından denetlendiğinin bizzat bu kurum tarafından açıklandığını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler