Hükümetten İsrail açıklaması

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan'la İsrail Cumhurbaşkanı Peres arasında yaşanan tartışmayla ilgili olarak ''İsrail'le ilişkilerimize önem veriyoruz ve ilişkilerimizi korumak istiyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 02.02.2009 - 17:06
Abone Ol google-news

Yaklaşık 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kurulda iki ayrı konunun ele alındığını, ilk olarak Konya Ticaret Odası ve Sağlık Vakfı'nın birlikte kurmak istediği üniversite tasarının görüşülerek kabul edildiğini söyledi. Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan diğer konunun Tebligat Kanun Tasarısı olduğunu, adrese dayalı nüfus kaydı yapılması ve adli işlemleri kolaylaştırması gibi avantajları olan tasarının da kabul edildiğini kaydetti.

Bakanlar Kurulu'nda Başbakan ve onunla birlikte Davos'ta bulunan bakanların bilgi sunduğunu da belirten Çiçek, "Davos'la ilgili kanaatimiz aynıdır. Türkiye İsrail ilişkilerine özel önem vermektedir. Bazı asılsız iç ve dış kaynaklı değerlendirmeler yapılıyor. Onun için bunu bir kez daha ifade etme gereğini duyduk. Türkiye İsrail'i ve İsrail halkını hedef almamaktadır. Tepkimiz sivil can kayıplarının sona ermesi içindir. Amacımız, Gazze'de yaşayan insanlara acil gıda, ilaç gibi yardımların sağlanmasıdır" diye konuştu.

 

"Hamas'ı dışlamak doğru değil"

Çiçek, Filistin halkının demokratik tercihini kabul etmemenin ve Hamas'ı dışlamanın da doğru olmayacağını belirterek, Hamas'ın da bu duruma uygun davranması gerektiğini vurguladı.

Filistin'e yardım için toplanan paralarla ilgili olarak da açıklamalar yapan Çiçek, şunları söyledi:
"İnsani yardım için bu kampanyalar devam etmektedir. Rakamlar şöyledir; Başbakanlık 11 milyon 637 bin 433 lira, Milli Eğitim Bakanlığı 19 milyon 705 milyon lira, Diyanet İşleri 28 milyon 700 bin lira, TRT Genel Müdürülğü 2 milyon 957 bin lira toplamda 63 milyon lira para toplanmıştır. Ayni yardımlar da Kızılay tarafından sürdürülmektedir."

Çiçek, toplanan yardımların eğitim tesisleri, toplu konut yapımlarında kullanılmasını sağlamak amacıyla hareket ettiklerini de belirtti.  Çiçek, toplantıda ayrıca hükümet politikalarının da genel bir değerlendirmesinin de yapıldığını kaydetti.
 

"Yapılması gereken yapıldı"

Gazetecilerin sorularına cevap veren Çiçek, Davos'ta yaşanların ardından görüşmelerin sekteye uğrayıp uğramadığı yönündeki bir soruya, "Görüşmelerde kesinti yok" cevabını verdi. Çiçek, taraflarla görüşebilen tek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin kimseye karşı bir tavrının olmadığını, görüşmelerin de devam edeceğini söyledi.  Çiçek, "Biz geleceğe bakıyoruz. Söylenmesi gereken söylendi, yapılması gereken yapıldı" diye konuştu.

IMF ile ilgili başka bir soru üzerine de Çiçek, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Şimşek'in görüşmeleri sürdürdüğünü ifade etti. Türkiye'nin IMF ile ilişkilerini sürdürmek istediğini ifade eden Çiçek, IMF'nin vereceği paradan çok akreditasyon olayının önemli olduğunu, Türkiye'nin anlaşma konusuna olumlu baktığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon