Pentagon'un Afganistan raporu

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), Kongre'ye sunmak üzere hazırladığı raporda uluslararası gücün Afganistan'ın doğu ve güneyini kontrol etmekte yetersiz kaldığını açıkladı. Son dönemde Afganistan'daki saldırıların artığına dikkat çekilen raporda militanların batı bölgesine kaymaya başladıklarına da vurgu yapıldı.

Yayınlanma: 03.02.2009 - 08:05
Abone Ol google-news

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), tarafından Kongre'ye sunulmak üzere hazırlanan raporda, 2008 ilkbahar ve yaz aylarından beri söz konusu bölgede devrik Taliban rejimine bağlı militanların saldırılarının dikkate değer bir artış gösterdiği ve uluslararası gücün bu saldırılar karşısında yetersiz kaldığı belirtildi.

Bu dönemdeki saldırılardaki artışın, Taliban rejiminin devrildiği 2001 yılından beri karşılaşılan en önemli artış olduğu belirtilen raporda, doğu ve güney bölgelerini kontrol etmek için Kabil hükümetine ''kafa tutan'' militanların batı bölgesine de kaymaya başladığı kaydedildi.

Raporda, 2008'de saldırıların yüzde 33 oranında artığı, saldırılarda patlayıcı kullanımının da büyük rakamlara ulaştığı belirtilirken, inşaat ve altyapı projelerine saldırıların da yoğunlaştığına dikkat çekildi.

Hava hedeflerine yönelik saldırıların yüzde 67 arttığı, polis ve sivillerin de daha çok hedef haline geldiği belirtilen bu raporun yayımlanmasının, hali hazırda Afganistan'da 36 bin asker bulunduran Pentagonun, 12 ila 18 ay içinde bu ülkeye 30 bin takviye asker gönderme planları yaptığı bir döneme rastladığına dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler