Bütçe maratonu devam ediyor

TBMM Genel Kurulu'nda Sağlık Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçelerinin görüşmelerine başlandı.

Yayınlanma: 14.12.2012 - 10:37
Abone Ol google-news

Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Meral Akşener'in başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da daha sonra, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın 2013 yılı bütçelerinin görüşülmesine geçildi. Bütçeler üzerinde ilk sözü MHP grubu aldı.

 

MHP'li Şimşek: İddia ediyorum; bu sağlık sistemi sürdürülebilir değildir

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, yıllık 500 milyon dolarlık ilaç israfının olduğunu ifade etti.
AKP iktidarına kadar ölümle sonuçlanan sağlıkta şiddet olayı hatırlamadığını belirten Öz, sağlıkta şiddetle mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Şiddetin, sağlıkta çok önemli bir sorun haline geldiğini söyleyen Öz, bu konuda siyasilerin söylemlerine dikkati çekti.

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, ''İddia ediyorum; bu sağlık sistemi sürdürülebilir değildir'' dedi. OECD ve AB raporlarına göre Türkiye'nin sağlık hizmetlerinde çok geride olduğunu öne süren Şimşek, ''Hastaneleri kar zarar hesabına göre çalışan müesseseler haine getirmeye çalışıyorsunuz. Performans sistemiyle çalışma barışı bozulmuştur'' görüşünü savundu. Şimşek, özel hastanelerin durumunun, gerçekçi bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

'Tabii ki ödeyeceksiniz'

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sürekli ''IMF'ye borcunuzu ödedik'' dediğini dile getirdi. ''Bizim borcumuz biteli çok oldu. Siz de Mayıs 2005'de IMF'den borç aldınız. Tabii ki ödeyeceksiniz. Borcunu ödemeyen devlet olur mu?'' diyen Günal, ''Bunların üzerinde siyaset yapmaya gerek yok. Çözüme odaklanmamız lazım. Çözüm; üreten ekonomiden geçiyor'' ifadesini kullandı.

MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, MHP'nin Güneydoğu'da ''tabela partisi'' olduğunun ifade edildiğini aktardı. MHP'nin geçmişte o bölgeden milletvekili çıkardığını, yarın da oralarla kucaklaşacak bir siyasi parti olduğunu belirten Çirkin, ''MHP'ye iktidar nasip olacak. MHP, elbet bir gün o bölgeye gidecek. Samimi, dürüstçe konuşacak. Onların türkülerini birlikte okuyacağız ama onları kandırmayacağız. Terörle mücadele edeceğiz'' diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, sağlığın yazboz tahtasına çevrildiğini iddia ederek, liyakate göre değil, alınan talimatlara göre atamalar yapıldığını öne sürdü. Atıcı, ''Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, iktidarınız döneminde en çok yolsuzluk yapıldığı alanların başında sağlık var'' ifadesini kullandı. Atıcı, Sağlık Bakanı'na yönelik verdiği soru önergelerinden sadece birinin yanıtlandığını ifade ederek, ''Ya yanıtlayamıyorsunuz ya da tembelsiniz'' dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, ''yandaş ilaç firmalarının'' olduğunu iddia ederek, ''Bir anlatsam vay vay vay...'' ifadesini kullandı. Eczacı açısından tam bir felaketin yaşandığını öne süren Özel, ilaç fiyatlarını düşürenin AKP Hükümeti olmadığını, son on yıldır bütün dünyada ilaç fiyatlarının düştüğünü anlattı. Özel, ''Bunların hepsini kendiniz yapmış gibi gösteriyorsunuz. Ama dünyadaki hiçbir ülke eczacısını ilaç fiyatlarının düşmesi karşısında ezdirmiyor, bir tek siz ezdiriyorsunuz. Her on eczacıdan bir tanesi açlık sınırının altında gelir elde ediyor. Her iki eczacıdan bir tanesi kamuda çalışan meslektaşlarından daha az para kazanıyorlar. Yerli ilaç sanayini bitirdiniz'' diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut, hekimlerin kamu hastanelerinde memnuniyetten değil, mecburiyetten çalışır hale geldiğine değinerek, ''Performans kaygısı içinde çalışan hekimlerin hastalara karşı olan sorumluluk duyguları körleşti. Stresli, sorunlu bir hekim tipi yarattınız. Böylece hekimler kadar hastalar da zarar görmeye başladı. Hekimler kolay ve risksiz hastalara yöneldiler. Mükemmel sağlık hizmeti verdiğiniz algısını yarattınız. Ama mükemmel sağlık hizmete alamayan vatandaş şiddete yönelmeye başladı. Hastaneler işletme, hastalar müşteri haline geldi'' şeklinde konuştu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ''Ülkede ne askerin ne polisin ne doktorun ne öğretmenin değeri var'' diyerek, sahte gündemlerle halkın oyalandığını savundu. ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisiyle uğraşmayı bırakıp, 21. Yüzyıl'da halkın durumuna bakılması tavsiyesinde bulunan Yüceer, kimsede ruh sağlığı kalmadığını ifade etti.

 

'Sayın Bakan frenci misiniz gazcı mı?'

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a hitaben, ''Sayın Bakan frenci misiniz gazcı mısınız?'' diye sordu. AKP'li bakanlar arasında bir uyum olmadığını belirten Türeli, ''Herkes ekonomide kendisine verilmiş alanları, uyum gözetmeden kendi başına yönetmiş, bunun sonunda ciddi sorunlar çıkmıştır. Fren ile gaza birlikte yaparsanız ne olur sayın Bakan? Arabanın durumu nasıl? Arabanın bakımı gelmiş zaten. Arabanın motoru su kaynatıyor. Bu yapısal problemler azalmamış, artmıştır'' dedi.

CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Kalkınma Bakanlığı'nın ''baştan aşağı döküldüğünü, internet sitesini düzenlemekten dahi aciz bir kurum olduğunu'' belirterek, ''Kalkınma ajanslarında kaynak israfı var, usulsüzlük var. TÜİK de dökülüyor; Türkiye'de en güvenilmesi gereken kurum, rakamları sürekli kuşkulu. Her taraf dökülüyor'' ifadelerini kullandı.

CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Volkan Canalioğlu, Doğu Karadeniz'de hayvancılığın, tarımın, ticaretin bitme noktasına geldiğini belirterek, demir yolunun bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

AKP Eskişehir Milletvekili Ülker Can, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinin bir marka haline geldiğini;dünyada takdirle anılır konuma yükseldiğini söyledi. Bugün yurt dışından Türkiye'ye tedavi olmak için gelen hastaların konuşulduğunu belirten Can, sağlık turizmindeki gelirlerin de her geçen gün arttığını dile getirdi. Can, eskiye göre, yurttaşların her eczaneden istediği ilacı çok daha ucuza alabildiğini söyledi.

AKP Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, sağlık hizmetinin herkesin ulaşabildiğini bir hizmet haline geldiğini söyledi. En ücra köşeye kadar sağlık hizmetlerinin ulaştığını belirten Şahkulubey, Mardin'den örnekler verdi.

AKP Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, GAP'ın, iş, ekmek, aş, çağdaş yaşam, sevgi, barış ve kardeşlik demek olduğunu kaydetti. GAP'ın sorunların çözülmesi ve teröre prim verilmemesi demek olduğunu dile getiren İçten, ''Bölgeye yatırım ve istihdamın gelmesini istemeyenler var. Kürtler, kendilerine yapılan bu yatırımlarda engel olarak PKK ve onun siyasi uzantılarını görmektedirler'' dedi.

AKP Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Konya ovasının, tek başına ülkenin gıda güvenliğini sağlayabilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

AKP Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile ilgili bilgi verdi.

BDP grubu adına konuşan Muş Milletvekili Demir Çelik, merkeziyetçi katı yapılar yerine, yerelliğin ve yerinden yönetim sistemlerinin önemine dikkati çekerek, bu tip yönetimlerin pek çok probleme cevap verebileceğini söyledi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, sağlıklı bir planlama olmadığı için ülkenin pek çok ilinden İstanbul'a göçün devam ettiğini belirterek, GAP gibi büyük projelerin de bu durumu değiştiremediğini anlattı. Tan, ''Bugün İstanbul'un yarısının boşaltılması lazım. Vize koyarak, silahla tehditle değil. Cazibe merkezleri kurularak. Limanlar, ithalat ihracat merkezleri; bunların hepsi planlanacak ve bu nüfus bir yere sığılıp talan olacağına, belli bir denge kurulacak'' şeklinde konuştu. Tan, ''90 kişi bir kuzu yedik, yemez olsaydık. Başbakan diline doladı. Kalkınma Bakanlığı'nın bir yılda yediği lahmacun 71 bin lira'' ifadesini kullandı.

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, GAP'la ilgili sorunları anlatarak, ''GAP'ın yılan hikayesine dönüştüğünü'' söyledi. AKP'nin GAP'a ilişkin yeni bir eylem planı içinde olduğunu belirterek, ''Boşuna uğraşmayın, çünkü bölgeye ve Kürtlere olan yaklaşımınız değişmedikçe bu projeyi bitiremezsiniz. Bu projenin odağında iyi niyet yok, doğa yok, Kürt yok. Aldatma var, siyasi rant var, sömürü var'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler