Saldırgan katliam öncesi annesini de öldürmüş!

Saldırganın önce Newtown'da birlikte yaşadığı annesini evde öldürdüğü ardından da annesinin aracıyla saat 9.30 sıralarında okula gittiği ve katliamı gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Yayınlanma: 15.12.2012 - 07:18
Abone Ol google-news

ABD'nin Connecticut eyaletindeki okula düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin toplam sayısının saldırganla birlikte 28 olduğu bildirildi. Yetkililerden edinilen bilgilere göre, saldırganın önce Newtown'da birlikte yaşadığı annesini evde öldürdüğü ardından da annesinin aracıyla saat 9.30 sıralarında okula gittiği ve katliamı gerçekleştirdiği belirtiliyor. 

 

İki tabanca ile okula girdiği kaydedilen saldırganın anasınıfı öğrencilerinin bulunduğu iki sınıfta öğrencilere ateş ettiği, 18 öğrencinin okulda ikisinin de hastanede öldüğü öğrenildi.
Okul müdürünün de aralarında bulunduğu 6 yetişkinin de saldırı sırasında hayatını kaybettiği, ayağından yaralanan bir öğretmenin ise hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

Polisin olay yerinde yaptığı incelemede saldırının ardından intihar ettiği bildirilen saldırganın üzerinde 2 tabanca, aracında ise bir tüfek ele geçirildiği, bu üç silahın da öldürülen annenin üzerine kayıtlı olduğu belirtildi.

Katliamı niçin gerçekleştirdiği henüz açıklanmayan saldırganın anne ve babasının ayrı olduğu, saldırıda üzerinde büyük kardeşinin kimliğinin çıktığı öne sürüldü.

ABD basını saldırganın 20 yaşındaki ''Adam Lanza'' olduğunu bildirdi. Ancak polis yetkilileri henüz ismi doğrulamadı. Saldırganın kardeşi Ryan Lanza'nın da gözaltında olduğu ve sorgusunun sürdüğü belirtildi.

Saldırıda ölen 20 çocuktan 15'i 6 yaşında

20 yaşındaki Adam Lanza'nın Sandy Hook İlkokulu'na düzenlediği baskında ölenlerin kimlikleri belirlendi. Saldırıda hayatını kaybeden 8'i erkek, 12'si kız 20 çocuğun 15'inin 6, 5'inin ise 7 yaşında olduğu bildirildi. Kurbanlardan 6 yaşındaki Ana Marquez-Greene'in, ailesiyle 2 ay önce Kanada'da Connecticut'a geldiği öğrenildi.

ölen 7 yetişkinin ise kadın olduğu belirtildi. Ölenler arasında saldırgan Lanza'nın annesi, 47 yaşındaki okul müdiresi Dawn Hochsprung, 27 yaşındaki öğretmen Victoria Soto, okul psikoloğu 56 yaşındaki Mary Sherlach da bulunuyor,

Adli tıp yetkilileri, kurbanların hepsinin birkaç kez yarı otomatik tüfekle vurulduğunu bildirdi.
Yetkililer, cesetlerdeki yaraların şimdiye kadar gördükleri en korkunç yaralar olduğunu, çocuklardan ikisinin yakın mesafeden vurulduğunu kaydetti.
 

Cesetler halen okulda

Kamuoyunda 20 yaşındaki bir gencin hangi gerekçeyle böyle bir katliamı gerçekleştirdiği tartışılırken, olay yerinde de polisin incelemesi sürüyor. Gece geç saatlere kadar süren çalışmaların sabah saatlerinde tamamlanmasının beklendiği cesetlerin de halen okulda olduğu vurgulandı.

Connecticut polisinin New York saati ile sabah 08.00'de basın toplantısı düzenleyerek elde edilen bilgileri kamuoyuyla paylaşması bekleniyor. Newtown'da bulunan iki kiliseye giden öğrenciler, aileleri ve kasaba sakinleri de kurbanlar için dua ederek kilisede mum yaktılar. Bazı dükkanların camlarına da saldırıdan duyulan üzüntünün belirtildiği yazılar asıldı.

Güvenli bir bölge olarak biliniyordu

Saldırının gerçekleştirildiği okulun bulunduğu Newtown kasabası yaklaşık 27 bin kişinin yaşadığı sakin bir yer. New York'tan yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan kasabada genel olarak orta ve üst gelir grubundan aileler yaşıyor. Connecticut eyaleti sınırları içinde yer alan bölgenin ABD'nin en güvenli bölgeleri arasında gösterildiği ve suç oranlarının düşük olduğu belirtiliyor.

Ormanlık bir alanda sakin bir ortamı olan kasabaya, saldırının ardından yüzlerce basın mensubu gitti. ABD basının yanı sıra uluslararası basından da çok sayıda gazeteci izin verilen bölgeye kadar yaklaşarak gelişmeleri takipçilerine duyuruyor. Yetkililer ve kent yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda ailelere destek olunacağı ve bu "trajedi"nin dayanışmayla aşılacağı duyuruları yapılıyor.

Öte yandan ABD basınında okul ve insanların toplu bulunduğu alanlara yapılan saldırıların nedenleri ve sivillere silah satışı konuları yeniden gündemin ilk sırasına oturdu. Ekranlara davet edilen psikolog ve sosyologlar saldırganların psikolojik yapılarını ve olayların nedenlerini analiz etmeye çalışıyor.

 

İki kilisede tören düzenlendi

Hayatını kaybedenlerin anısına kasabadaki iki kilisede tören düzenlendi. Kiliselerdeki törenlere gazetecilerin girmesine izin verilmedi. Bu kiliselerden biri olan Newtown United Methodist'te düzenlenen törene katılan kasaba sakinleri, kurbanlar için dua ettiler. Kilise girişinde gazetecilere açıklama yapan bazı kasaba sakinleri, olayın şokunu üzerlerinden atamadıklarını ve bu saldırıya anlam veremediklerini söyledi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Connecticut eyaletinin Newtown şehrinde bir okulda gerçekleştirilen saldırı nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama'ya taziye mesajı gönderdi. Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın mesajında şu ifadelere yer verildi: ''Sayın Başkan, Connecticut eyaletinin Newtown şehrinde bir okulda gerçekleştirilen saldırı sonucunda, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda vatandaşınızın yaşamını yitirdiğini ve yaralandığını öğrenmekten büyük üzüntü duydum. Acınızı yürekten paylaşıyoruz. Türk milleti, hükümetim ve şahsım adına, size ve saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi iletirim.''

 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'deki okul saldırısı nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama'ya taziye mesajı gönderdi. CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, mesajında, Connecticut'taki saldırı ve can kayıplarından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirterek, yaşanan acıyı paylaştıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, Obama ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
 

İngiltere Kraliçesi ile Başbakanından taziye mesajları

İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD'nin Connecticut eyaletinin Newtown şehrinde bir okulda gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Cameron olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Önlerinde uzun bir ömür olan bu kadar küçük yaştaki çocukların ailelerinden alınmaları çok üzücü" dedi.

İngiltere Başbakanı açıklamasında, hayatını kaybeden kişilerin ailelerine, ABD Başkanı Barack Obama'ya, Malloy Valisine ve Amerikan halkına başsağlığı diledi. Cameron, "İngiliz halkının duygu ve düşünceleri bu çok zor zamanda sizinle" dedi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth de, Obama'ya gönderdiği taziye mesajında, "olaydan dolayı şoke olduğu ve çok üzüldüğünü" ifade etti.

 

BM Genel Sekreteri Ban: Çirkin ve inanılmaz bir davranış

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD'nin gündemini değiştiren silahlı okul baskını ile ilgili olarak, çocukların hedef alınmasının çirkin ve inanılmaz bir davranış olduğunu belirtti.

Ban, Connecticut eyaletinin Newtown kasabasında 28 kişinin ölümü ile sonuçlanan silahlı saldırısı ile ilgili Eyalet Valisi Dan Malloy'a taziye mektubu gönderdi. Genel Sekreter, bölge halkında korku ve paniğe yol açan olay için ''şok edici'' ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri, olaydan dolayı derin üzüntü duyduğunu dile getirirken, "Çocukların hedef alınması çirkin ve inanılmaz bir davranış'' ifadesini kullandı.

 

İran, saldırıdan üzüntü duyduğunu bildirdi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, ABD'nin Connecticut eyaletinin Newtown şehrindeki okula düzenlenen saldırıyı kınayarak olaydan büyük üzüntü duyduklarını açıkladı. Her türlü şiddet ve terör saldırısını kınadıklarını vurgulayan Mihmanperest, ''Çocukların ve gençlerin ABD, Gazze, Afganistan, Pakistan, Irak ve Suriye'de silahlı saldırılarda hayatını kaybetmesinin insani açıdan bir diğerinden farkı yoktur. Tüm dünyada barış, güvenlik ve huzurun sağlanması için herkes çaba göstermeli'' diye konuştu.

 

Brezilya'nın Copacabana plajına ölenlerin anısına haç

Brezilya'nın Rio de Janeiro kenti sakinleri, Copacabana plajına, ABD'nin Connecticut eyaletinin Newtown şehrindeki okula düzenlenen saldırıda ölenlerin her biri için haç koydu. AFP'nin haberine göre, şiddetle mücadele eden sivil toplum kuruluşu ''Rio de paz'' (Barış Rio'su) üyeleri, plaja, saldırıda ölenlerin anısına siyah haçların yanı sıra ''Brezilya'da bu şiddetin neden olduğu acıyı anlıyoruz. Connecticut trajedisini hissediyoruz'' yazılı pankart da yerleştirdi. Plajda toplanan Brezilyalılar haçların önünde diz çöktü ve dua etti.

İlgili haberler için tıklayınız:

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler