Çocuklara göre aileleri 'anlayışsız'

Diyarbakır'da yapılan bir ankete katılan çocukların yüzde 40'ının, ailesini ''anlayışsız'' olarak değerlendirdiği ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 80'i ise madde kullanımına aile için şiddetin neden olduğunu düşündüğünü belirtti.

Yayınlanma: 03.02.2009 - 09:47
Abone Ol google-news

Diyarbakır Eğitimciler Derneği (DEĞİDER) ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nce, Diyarbakır'da şiddeti önlemek ve risk faktörlerini belirlemek amacıyla 1035 öğrenci, 257 okul personeli ve 397 veliye yönelik anket uygulandı.

DEĞİDER Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Diri, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesi ve UNICEF'in teknik desteğiyle 2006'dan beri Türkiye genelinde ''Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması Strateji ve Eylem Planı''nın uygulandığını söyledi.

Diyarbakır'da şiddetin önlenmesi ve risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla uyguladıkları anketle, şiddetin kaynağında yatan nedenleri belirleyerek bunları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade eden Diri, bu nedenle öğrenci, veli ve okul personeline yönelik 3 anket uyguladıklarını bildirdi.

Farklı sosyo-kültürel ve ekonomik düzeydeki 5'i ilköğretim 11 okulda, 11 rehber öğretmenin katılımıyla anket yaptıklarını belirten Diri, şöyle konuştu: ''Anket sonucunda, eğitim ortamlarında ve aile içindeki şiddet ile bireysel şiddet oranlarında geçen yıllara oranla düşme olduğunu tespit ettik. Ancak hâlâ şiddet uygulayan ve şiddet gören bir toplumuz. Ankete katılanlan çocukların yüzde 40'ı, ailesini 'anlayışsız' olarak değerlendiriyor. Evde en çok babasından şiddet gördüğünü söyleyenlerin oranı ise yüzde 17 civarında.''

Şiddet ve madde kullanımı

Diri, GAP Eylem Planı kapsamında hazırladıkları Sosyal Destek Projeleri (SODES) arasında yer alan ''Göçle Gelen Ailelerin Kente Uyumu ve Bu Ailelerin Çocuklarının Sosyal Yaşam ve Eğitim Koşullarının İyileştirilmesi'' projesi kapsamında, madde kullanımı ve aile içi şiddetin önlenmesi amacıyla çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Anket sonuçlarına göre, şiddetin madde kullanımıyla ilişkili olduğunu belirlediklerini ifade eden Diri, ''Aile içi şiddetin madde kullanımına neden olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 80, olumsuz aile tutumlarının yol açtığını düşünenlerin oranı ise yüzde 90'' dedi.

Aile içi şiddetin madde kullanımını, madde kullanımının da aile içi şiddeti doğurduğunu vurgulayan Diri, ''Bu kapsamda yürütülen çalışmalar verimli, ancak yetersiz kalmış durumda. Olumsuz arkadaş çevresi, aile fertlerinden bir ya da birkaçının madde kullanması bireyde madde kullanımına yönelik eğilimi artırıyor'' dedi.

Diri, SODES kapsamında yürütecekleri proje kapsamında madde kullanımına yönelik bilinç artırıcı eğitim uygulamaları, sosyal kültürel etkinlikler, izcilik, satranç, gezi, koro, ney, bağlama gibi enstrüman, ağaç oymacılığı ile ebru ve benzeri kurslar düzenleyeceklerini bildirdi.

Bunların yanı sıra okul başarısını yükseltmeye yönelik ücretsiz kurslar da açacaklarını anlatan Diri, şunları kaydetti: ''Çünkü okul başarısı, bireyin okula yönelik tutumunu da olumlu etkileyecektir. Madde kullanımının azaltılması için madde kullanımının zararları konusunda bilgilendirici seminerler ve bilinç artırıcı faaliyetler düzenleyeceğiz. Zamanın yönetimini bilmeyen kişiler, zamanını doğru kullanamayarak ilgi alanına girmeyen zararlı yollara yoğunlaşır. Bu nedenle zaman yönetimi konusunda da eğitimler düzenleyeceğiz.''


Anne-baba ayrılığı şiddete yönelimi artırıyor

Ailede iletişimin bittiği yerde sözlü tartışmalar ve sorunların başladığını, tartışmaların bittiği yerde de fiziksel şiddetin meydana geldiğini dile getiren Diri, anne ve babanın boşanmasının da şiddetin temel nedenleri arasında yer aldığını kaydetti.

Boşanan çiftlerin çocuklarının yalnızlaştığını ve şiddete eğilimlerinin arttığını belirten Diri, anne baba ayrılıklarının önüne geçmek amacıyla da çalışmalar yürüteceklerini bildirdi.

Geçmişe oranla okuma yazma oranının arttığını ve bunun şiddetin önlenmesi bakımından önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Diri, ''Anne-baba, okuma yazma oranı arttıkça ve iletişim becerileri geliştikçe kendini daha iyi ifade ediyor ve çocuklarını daha iyi anlıyor. Bu da şiddete yönelik davranışları azaltıyor'' dedi.

Diri, boşanmaların önüne geçebilmek amacıyla aile içi etkileşimi güçlendirme, iletişim sorunlarını çözme konusunda ücretsiz evlilik danışmanlığı hizmeti vereceklerini de sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler