3G ihalesi bu hafta imzalanıyor

Kasım ayında yapılan Üçüncü Nesil ihalesinde son aşamaya gelindi. Danıştay ihaleyi onaylayarak Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurulu'na gönderdi. Operatörler ile ihale sözleşmesinin bu hafta içinde imzalanması bekleniliyor. Sözleşme gereği peşin alınacak ihale bedeli ile devlet 3G ihalesinden yaklaşık 2 milyar TL gelir elde edecek.

Yayınlanma: 03.02.2009 - 10:15
Abone Ol google-news

Danıştay Üçüncü Nesil (3G) ihalesini onaylayarak Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurulu'na gönderdi.

Operatörler ile ihale sözleşmesinin bu hafta içinde imzalanması bekleniliyor. Kriz sürecinin yaşandığı bugünlerde devlet 3G ihalesinden yaklaşık 2 milyar TL gelir elde edecek.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 3G ihalesinde son noktaya gelindi. Danıştay'ın onayladığı ihale imtiyaz sözleşmesi taslağı BTK'ya gönderilirken, Kurul'un ardından sözleşmenin birkaç gün içinde imzalanması bekleniliyor.

 

Yaklaşık 2 milyar TL peşin ödenecek

Sözleşme gereği ihale bedelleri peşin olarak ödenecek. Operatörlerin sözleşmelerin imzalanmalarının ardından üç ay içinde tesislerini kurup işletmeye başlaması gerekiyor.

Yılın ilk yarısında 3G uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Kasım ayında yapılan 3G ihalesinde devlet, Turkcell'den KDV dahil 858 milyon TL, Vodafone'dan 600 milyon TL "Avea'dan da 512 milyon TL olmak üzere 1 milyar 970 milyon TL gelir elde etti.

 

3G'nin getirdikleri

-Hızlı ve kaliteli mobil görüşülebilecek.
-Hız ve kalite A, B, C, D lisanslarına göre değişiklik gösterecek.
-En hızlı ve en kaliteli görüntü A lisansında olacak.
-Internet 72 kat daha hızlı olacak.
-Cep telefonundan veri, müzik dosyaları indirmek
kolaylaşacak.
-Görüntülü telefon görüşmeleri başlayacak.
-Cep telefonlarından televizyon izlenebilecek.
-Cep telefonlarından her yerde multiplayer karşılıklı
oyun oynanabilecek.
-Video konferans yapılabilecek.

 

İhale bir kez ertelenmiş bir kez de iptal edilmiş

25 Mayıs 2007'da yapılması planlanan ihale yeterli başvuru olmaması nedeniyle Telekomünikasyon Kurumu tarafından 7 Eylül 2007 tarihine ertelenmişti. 7 Eylül'de yapılan ihaleye Turkcell tek katılımcı olarak girmiş ve A grubu lisansı için 321 milyon Avro teklif vermişti. B, C ve D tipi lisanslar ise katılımcı olmadığı için ihale edilmemişti.

Vodafone ve Avea ise şartname aldıkları ihaleye numara taşınılabilirliği uygulamasından önce üçüncü nesile geçilmesinin Turkcell lehine haksız rekabet yaratacağı gerekçesiyle katılmamıştı. İhaleye tek katılımcı olması nedeniyle Telekomünikasyon Kurulu yeterli rekabet şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler