Ekim ayında öne çıkanlar

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen top mermisinin, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşmesi sonucu 5 kişinin ölmesi, 9 kişinin yaralanması Ekim ayına damgasını vurdu.

Yayınlanma: 17.12.2012 - 15:27
Abone Ol google-news

Suriye ile Türkiye arasında gerginliğe neden olan olayın ardından, Türkiye'nin angajman ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, Suriye rejiminin, ulusal güvenliğe yönelik bu tür provokasyonlarını asla karşılıksız bırakmayacağı bildirildi. Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait yolcu uçağı, kargosunda sivil havacılık kurallarına aykırı bazı malzemeler taşıdığı bilgisiyle Türk jetlerince Esenboğa Havalimanı'na indirildi.

Ekim ayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li milletvekillerinin de katıldığı olaylı Cumhuriyet Bayramı kutlamasına da sahne oldu. Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliğine katılanların Anıtkabir'e yürümek istemesi nedeniyle polis katılımcılara, biber gazı, tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Olayların yatışmasının ardından, barikatlar kaldırılarak, kalabalığın Anıtkabir'e yürümesine izin verildi.

1 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, savaş sırasında Bosna'nın savunmasında üstün kahramanlık gösterenlere verilen ''Altın Zambak'' ödülü, Bosna-Hersek'in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu Demokrat Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Süleyman Tihiç tarafından takdim edildi.

- Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde ''işkence ve kötü muamele'' sonucu öldüğüne ilişkin davada, haklarında kurulan hüküm Yargıtay'ca bozulan 52 sanıktan, tutuklu yargılanan infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Sami Ergazi ve cezaevi 2. müdürü Fuat Karaosmanoğlu, ''neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence'' suçundan ''müebbet hapis'' cezasına çarptırıldı. Diğer tutuklu sanık infaz koruma memuru Nihat Kızılkaya'ya, ''işkence'' suçundan önce 2 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, Kızılkaya'nın tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak sanığın tahliyesine karar verdi.

- ''Balyoz Planı'' davasının karara bağlanmasıyla haklarında yakalama kararı çıkarılan 69 sanıktan, albaylar Bayram Ali Tavlayan ve Yaşar Dilber tutuklandı.

- ''Samanyolu'' şarkısıyla tanınan şarkıcı Berkant Akgürgen (74), akciğer tümöründeki ilerleme nedeniyle İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

- Sağlık Bakanlığı'nın hava ambulans filosuna 4 sedyeli yoğun bakım donanımına sahip ambulans uçak da katıldı.

2 Ekim

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Topkapı'daki Anıt Mezar'dan çıkarılarak Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

- 28 Şubat döneminin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında ''mağdur'' sıfatıyla ifade verdi. Çiller, ''Üzüntüyle görülüyor ki o dönemin hükümetinin özellikle Doğru Yol Partisi kanadı hedef seçilmiş. Birinci amaç olarak Doğru Yol Partisi'ni çökertmek olarak Batı Çalışma Grubu kapsamlı bir çalışma sürdürmüş. Bunu yapmak için bu partinin genel başkanını o dönemde ölçülü ve doğrudan yıpratabilmek için her türlü haber ve her türlü imkanın kullanılması gerektiğini, birinci amaç olarak belirlemiştir'' dedi.

3 Ekim

-Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen top mermisinin Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşmesi sonucu 5 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

- Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, ''Saat 16.30 sularında Suriye tarafından sınır bölgemize 3-4 tane top mermisi düştü, bunlardan bir tanesi boşalttığımız birinci bölgede değil, ikinci bölgede bir evimize isabet etti, maalesef bunun sonucunda 5 vatandaşımızı kaybettik'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, olayla ilgili geniş katılımlı değerlendirme toplantısı yapıldı.

- Akçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, ''Bu menfur saldırıya, sınır bölgesindeki Silahlı Kuvvelerimiz tarafından angajman kuralları doğrultusunda anında gereken karşılık verilmiş, radarla tespit edilen Suriye'deki noktalara top atışı yapılarak hedefler vurulmuştur'' ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, ''Türkiye angajman kuralları ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, Suriye rejiminin, ulusal güvenliğimize yönelik bu tür provokasyonlarını asla karşılıksız bırakmayacaktır'' denildi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Son olay bardağı fazlasıyla taşırmıştır. Bir defa Türkiye egemen bir ülkedir. Kendi toprağına karşı bir saldırı yapılmış ve yurttaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Bunun uluslararası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır'' dedi.

- 28 Şubat Soruşturması kapsamında dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan ''mağdur'' sıfatıyla ifade verdi.

4 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili, ''Bilinmesinde fayda var. Suriye tarafından ülkemize yapılan bu saldırı ilk değildir. Dana önce ne yazık ki 7 kez aynı şekilde bu saldırılar oldu. Dün Akçakale'de yaşanan olayı bir ülkede yaşanan çatışmanın sınır ötesini de etkilemesi gibi sıradan bir hadise olarak telakki edemeyiz. Bizler bu bölgede sadece barış, güvenlik istiyoruz. Bizim derdimiz bu. Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz'' dedi.

- Başbakan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonda görüştü. Ban'ın görüşmede, Akçakale'deki olayı kabul edilemez olarak nitelendirdiği, kuvvetli ifadelerle kınadığı belirtildi. Ban, Türkiye-Suriye sınırında kötüleşen durumdan ötürü dehşete düştüğünü belirterek, bölgesel çatışma olasılığının ve uluslararası barışa yönelik tehdidin arttığını ifade etti.

- Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde yaşanan çatışmalardan etkilenen Akçakale halkına 10 kişilik bir ekiple psikososyal destek vereceklerini söyledi.

- Adli Tıp Kurumu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında 2 Ekim'de mezarından çıkarılan 8. Cumhurbaşkanı Özal'ın cenazesi üzerindeki işlemlerini tamamladı.

- AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nin ardından Parti Merkez Yürütme Kurulu üyeleri belirlendi. Mehmet Ali Şahin Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Numan Kurtulmuş Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Süleyman Soylu Ar-Ge Faaliyetlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.

- Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde yunus ekiplerine bir otomobilden ateş açılması 3 polis şehit oldu.

- Sağlık Bakanlığı, Somali'de görevi başında yaralanan TİKA uzmanı Mustafa Haşim Polat'ı, ambulans uçakla Türkiye'ye getirdi. AA ekibi, Polat'ı Türkiye'ye getirmek için yapılan çalışmaları görüntüledi.

- Edremit Belediyesi ve bağlı kuruluşu Ed-Bel şirketine yönelik yapılan operasyon kapsamında, aralarında Belediye Başkanı Tuncay Kılıç'ın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı.

5 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz asla savaş meraklısı değiliz. Ancak savaştan da uzak değiliz. Bu millet, yeri gelmiş kıtalar arası savaşları görerek, savaşarak bugünlere gelmiş. Buradan bir kez daha Esed rejimine ve onu destekleyenlere sesleniyorum; Türkiye'nin sabrını sınamaya kalkmayın, Türkiye'nin sınırlarını ölçmeye kalkmayın. Türkiye, bu badireden de sapasağlam çıkar, yoluna devam eder. Ama siz bunun altında kalır, büyük bedel ödersiniz'' dedi.

- Gazze'ye insani yardım taşıyan ''Mavi Marmara'' gemisine saldırıda hayatını kaybeden Cevdet Kılıçlar ile Necdet Yıldırım'ın ailesinin de bulunduğu 33 kişi, İsrail devletine maddi ve manevi tazminat davası açtı.

- Kentsel dönüşüm, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Esenler Havaalanı Mahallesi'nde katıldığı törenle başladı.

- Teröristlerce yaklaşık bir ay önce kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan AK Parti Hakkari İl Başkanı Abdülmecit Tarhan, ailesine kavuştu.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında mezarından çıkarılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi yeniden toprağa verildi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Dil Kurumu'nun Kürtçe lügat hazırlamak için çalışmalarına başladığını bildirdi.

6 Ekim

- Hatay Valiliği, Suriye topraklarından atılan 3 top mermisinin Güveççi Hudut Karakolu sorumluluk sahasına düştüğünü, misliyle karşılık verildiğini açıkladı.

- Kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin ''şekil'' yönünden iptal istemini oy birliğiyle reddeden Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Gerekçede, ''Anayasa'da öngörülen çoğunlukla son oylamasının yapıldığı açık olan ve şekil bakımından Anayasa'ya aykırılığı iddiasına gerekçe olarak dava dilekçesinde gösterilen hususlar yönünden incelenme olanağı bulunmayan 6287 sayılı Kanun, Anayasa'nın 148. maddesine aykırı değildir. İptal isteminin reddi gerekir'' ifadelerine yer verildi.

- İzmir'in Selçuk ilçesinden kalkan Türk Hava Kurumu'na ait eğitim uçağı Beydağ ilçesinde düştü. Kazada öğretmen pilot yaşamını yitirdi, pilot adayı öğrenci ağır yaralandı.

- Van'da depremzedeler için Edremit ilçesi ve Sıhke Gölü mevkisinde yaptırılan 5 bin 467 afet konutunun kura çekim töreni yapıldı.

- 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, açılış galası ve onur ödülleri töreni yapıldı. Gecede Türkan Şoray'a, ''Sanatta Sosyal Sorumluluk'', İlyas Salman'a ''Yaşam Boyu Onur'', Avustralyalı ünlü yönetmen Bruce Beresford'a ise ''Sinemada başarı'' ödülü verildi.

- Ankara'damühimmat dolu poşet bulundu. Bir üst geçidin altına bırakılan poşetten çok sayıda el bombası ve mermi çıktı.

7 Ekim

- Türk Halk Müziği Sanatçısı Neşet Ertaş'ın sazlarının da bulunduğu bazı eşyalarının İzmir'deki evinden çalındığı iddiaları üzerine başlatılan incelemede evde hırsızlık bulgularına rastlanmadı.

8 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'de en kötü senaryoların şu anda gerçekleştiğini, Suriye'de yaşananların Türkiye'yi de etkilediğini belirterek, ''Böyle bir süreçte, hükümetimiz, Genelkurmay Başkanlığı'mız ile devamlı istişare içindeyiz. Ne gerekiyorsa onlar da gördüğünüz gibi anında yapılıyor zaten. Bundan sonra da yapılmaya devam edecek'' dedi.

- Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, ''Şu ana kadar ilimiz sınırları içerisine düşen top ve havan mermisi sayısı 6'yı buldu. Bunların hepsi de kırsal alana, hiçbir yerleşim yeri olmayan boş alanlara düştü'' dedi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ''28 Şubat'' soruşturması kapsamında, 34 kişi mağdur sıfatıyla ifade verdi.

- Sakarya'da denetim sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan Basın İlan Kurumu Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

9 Ekim

- Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Şehitlik Lisesi'ne giren maskeli bir grup, öğretmenler odasının bulunduğu idare bölümüne ses bombası ve molotofkokteyli attı. Odadan panikle çıkan iki öğretmen ile bir öğrenci yaralandı.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hatay, Kilis ve Gaziantep'teki askeri birliklerde incelemelerde bulundu.

- 80 ülkeden 944 sanatçının 2 bin 945 karikatürle katıldığı 29. Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nda, birinciliğe Doğan Arslan ile İranlı Javad Alizadeh, ikinciliğe Sırbistan'dan Vladimir Stankovski, üçüncülüğe ise Polonya'dan Pawel Kuczynski değer görüldü.

10 Ekim

- Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait yolcu uçağı, kargosunda sivil havacılık kurallarına aykırı bazı malzemeler taşıdığı bilgisiyle Türk jetlerince Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Yolcuların tahliye edilerek uçakta arama yapıldı. Arama sonrası uçak Ankara'dan ayrıldı.

Türk havayolu şirketleri, uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmaması konusunda uyarıldı.

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, uçağın kargosunda herhangi bir silah türü veya yasak malın taşınmadığını ileri sürdü.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Suriye tarafından ateşlenen top mermisinin isabet ettiği evde eşini ve 3 çocuğunu kaybeden Ömer Timuçin'e taziye ziyaretinde bulundu. Özel, ziyaretinde Suriye'ye anında karşılık verildiğini hatırlattı ve ''Devam ederlerse daha şiddetlisini yapacağız'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fenerbahçe ile yolları ayrılan Brezilyalı futbolcu Alex de Souza ile görüştü.

- Şırnak'ta terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi'ne yönelik operasyonda 56 kişi gözaltına alındı. 32'si tutuklanan bu kişilerin Cizre'de bir polisin şehit edilmesi ve okul yakma saldırılarına katıldıkları belirtildi.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Türkiye'deki Suriyelilere ''Aile Hijyen Paketi Dağıtım Anlaşması'' imzaladı.

- Meclis lojmanlarının yıkımına başlandı. TBMM Yerleşkesi'nde öncelikle Muhafız ve Tören Tabur Komutanlığı'nın görevini tamamlamasının ardından subay ve astsubayların boşalttığı lojmanlar yıkıldı.

- Van'da depremzede öğrencilerin eğitim gördüğü prefabrike dersliklere terör örgütü yandaşları tarafından molotofkokteyli atıldı.

- Van'da geçen yıl 23 Ekim'de meydana gelen depremden 2 gün sonra enkaz altından çıkarılan Azra bebek, birinci yaş gününü kendisini kurtaran İzmir Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekibiyle kutladı.

11 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, indirilen Suriye uçağına ilişkin, ''Gelen ihbar üzerine araştırmalar yapıldı, görüldü ki içeride maalesef bu tür malzemeler var. Bunların neler olduğu noktasında çalışmaları birimlerimiz yapıyor. Gerek gönderilen yer, gerekse gönderen yer, bunların hepsi belli. Rusya'dan bizim Makine Kimya Endüstrimizin muadili olan bir kuruluştan, Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen araç, gereç mühimmattır'' dedi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Çankaya Köşkü'ndeki resmi karşılama töreninin ardından başbaşa görüştü.

- Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Jandarma Genel Komutanlığına ait S-70 Skorsky tipi helikopter, elektrik tellerine takılarak kaza-kırıma uğradı. Kazada bir asker şehit oldu, 7 asker yaralandı.

- Genelkurmay Başkanlığı, bazı yabancı ülkelere ait özel birliklerin Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırıldığı yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğu bildirdi.


12 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Birleşik Krallık İçişleri, Dışişleri, Adalet eski Bakanı ve Milletvekili Jack Straw'a Cumhuriyet Nişanı sundu.

- İçişleri Bakanlığı, çeşitli basın ve yayın organlarında yer alan konuşmasında ''Dağda ölen teröriste ağlayamıyorsanız insan değilsiniz'' dediği belirtilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven ve ''Tunceli'ye Alevi polis gönderilmesi gerekir'' dediği ifade edilen Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz hakkında inceleme başlattı.

- 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ''En İyi Film'' ödülü, Macar Yönetmen Krisztina Deak'ın ''Aglaya-Aglaja'' adlı filmine verildi. Yarışmada, ''En İyi Kadın Oyuncu'' ödülü ''Elveda Katya'' filmdeki performansıyla Anna Andrusenko'ya, ''En İyi Erkek Oyuncu'' ise ''Güzelliğin On Par'etmez'' filmindeki rolüyle Abdülkadir Tuncer'e verildi.

- Fethullah Gülen'in kardeşi Nidai Gülen, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 66 yaşında hayatını kaybetti.

13 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi'yi, Tarabya Köşkü'nde kabul etti.

- Türkiye'den KKTC'ye yıllık 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu taşıyacak KKTC Su Temin Projesi'nin su geçişi ve kara yapılarının temeli Mersin'in Anamur ilçesinde atıldı.

14 Ekim

- Barış ve Demokrasi Partisi 2. Olağanüstü Kongresi'nde Selahattin Demirtaş genel başkanlığa yeniden seçildi.

- Kilis'teki konteyner kentte barınan Suriyelilere, Türk Kızılayı ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından yapılan çalışma kapsamında, ''Kızılay Gıda Kartı'' dağıtıldı.
- İstanbul Barosu Başkanlığına Ümit Kocasakal, yeniden seçildi. Metin Feyzioğlu da Ankara Barosu Başkanlığına bir kez daha seçildi.

15 Ekim

- Ermenistan'dan Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi taşıdığı belirtilen sivil bir uçak kontrol amacıyla Erzurum'a indirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bazı ihlaller sebebiyle bu indirilme işlemi gerçekleştirildi. Fakat yapılan aramalar neticesinde herhangi bir sıkıntı doğuran netice olmadığı için tekrar uçağa yol verildi ve kendisi belirlediği istikametinde yola çıkmış oldu'' dedi. Erdoğan, indirilen Suriye uçağının kargo bölümünde bulunan malzemelere ilişkin ise ''Elimizde olan bu malzemeler kesinlikle harp malzemesidir. Bunu, 'radar malzemesidir', 'şu malzemesidir' diye saptırmanın anlamı yok. Bu radar malzemeleri de zaten harp malzemesi işlevini görmektedir'' diye konuştu.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye'de bugün itibarıyla 100 bin 363 Suriye vatandaşı bulunduğunu bildirdi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP'nin 2. Olağanüstü Kongresi'nin tertip komitesi hakkında soruşturma başlattı.

- Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Kazan Vadisi'nde çıkan çatışmada, üsteğmen Aykut Köroğlu şehit oldu, 4 asker yaralandı, 6 terörist de etkisiz hale getirildi.

- Mardin'in Derik ilçesinde, yola konulan patlayıcının özel harekat polislerini taşıyan akrep aracının geçişi sırasında infilak etmesi sonucu 1 polis memuru şehit oldu, 1 polis memuru yaralandı.

- Tiyatro ve sinema sanatçısı Erol Günaydın, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında yaşamını yitirdi.

16 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan askerlerin ölüm nedenlerinin ''doğal afet'' olarak belirtildiği iddialarına ilişkin, ''Burada da zannediyorum bir yanlış anlaşılma söz konusu olabilir. Dolayısıyla biz bunu görüşür gereğini de yaparız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Bütün şehit aileleri de burada müsterih olsun'' dedi.

- Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) 12. Zirvesi dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü. Erdoğan, Ahmedinejad ile Suriye ağırlıklı bir görüşme gerçekleştirdiklerini, üçlü bir sistem önerdiklerini söyledi.

- Siirt'in Pervari ilçesinde yol kesen teröristler, 3 öğretmen ve 1 araç sürücüsünü kaçırdı. Kaçırılan öğretmen ve araç sürücüsü akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

17 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etmesine ilişkin, ''İçeriği olmayan bir Anayasa değişikliği ile ilgili bütün milleti sandık başına taşımanın hiçbir anlamı olmadığı kanaatine vardığım için geri gönderdim'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl terör örgütünün eğitim kurumlarına yönelik saldırılarının sayısının 110'a yaklaştığını belirterek, ''Terör örgütleri cehaletten beslenirler, istismar edecekleri bir ortam isterler. Cehaletin ortadan kalktığı bir ortamda terör örgütü varlık sebebini kaybedeceğini biliyor. Bunun için okula, öğretmene, öğrenciye düşmanlar, bunun için eğitim kurumlarına saldırıyorlar'' dedi.

- Erdoğan, seçilme yaşını 18'e indiren düzenlemeyle ilgili, ''Neredeyse Avrupa'nın yarıya yakınında 18 yaş, hem seçme hem seçilme yaşıdır. Bir diğer yarısın da 21 yaş seçilme yaşıdır, bir diğerinde de 25 yaş seçilme yaşıdır. Cumhurbaşkanı seçilme yaşını bile buralara kadar indiren ülkeler var. Cezalandırmaya gelince, rüşt olmaya gelince 18 yaşa 'evet' diyorsun, seçmeye 'evet' diyorsun ama seçilme noktasına geldiği zaman bakıyorsun 'hayır' diyorsun'' dedi.

- Milli Savunma Bakanlığı, Afyon'daki patlamada hayatını kaybeden askerlerle ilgili yaptığı açıklamada, şehitliğe defnedilen personelin özlük haklarının, sosyal güvenlik kurumu tarafından, kendi ilgili mevzuatı kapsamında belirlendiğini ve somut olayla birebir uygunluk göstermediği görülen mevzuatın değiştirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldığını bildirdi.

- Çukurca'da teröristlerce Işıklı Jandarma Karakolu'na ve Gazitepe Üs Bölgesi'ne düzenlenen saldırıda 3 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı. Çatışmada 3 terörist etkisiz hale getirildi.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye'de bugün itibarıyla 101 bin 834 Suriye vatandaşı bulunduğunu bildirdi.

- ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Balyoz Planı'' davasında 18 yıl hapisle cezalandırılan emekli Orgeneral Ergin Saygun'un tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

18 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDP milletvekilleriyle görüştüğü haberlerine ilişkin, ''Bunlardan olağanüstü yeni bir durum çıkartmak doğru değil ama hatırlatmak isterim ki Türkiye'nin en önemli konusu bu mevzulardır. Bu meseleler kendi haline bırakılırsa hiç ummadığınız yollara, çıkmaz sokaklara gider'' dedi.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanlığı ve Avea işbirliğiyle hayata geçirilen ''Şiddet Mağdurlarının Korunmasında Elektronik Destek Sistemi'' pilot uygulamasını Bursa'daki tanıtım toplantısıyla başlattı.

- Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında ifade verdi. Kavakçı, bir sonraki gün TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi ve haklarının iadesini istedi.

- Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanlığı ve Avea işbirliğiyle hayata geçirilen ''Şiddet Mağdurlarının Korunmasında Elektronik Destek Sistemi'' pilot uygulamasını, Bursa'daki tanıtım toplantısıyla başlattı.

19 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayımlanan bildiride, toplantıda terör, Suriye ve Irak'taki gelişmeler, Türkiye'nin çevresindeki kara, deniz ve hava faaliyetleri ile siber tehdit konusunun ele alındığı belirtildi.

- Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ köyünde çıkan çatışmada 3 özel harekat polisi şehit oldu.

- Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında doğalgaz boru hattında meydana gelen patlamada 28 asker çeşitli yerlerinden yaralandı.

- Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Ziyaret köyündeki karakolun yakınlarına Suriye tarafından düşen top mermisi uzman ekipler tarafından imha edildi.

- Bitlis'te terör örgütü mensuplarınca Ortakapı köyündeki askeri birliğe düzenlenen saldırıda 3 geçici köy korucusu şehit oldu, 1 asker ile 3 korucu yaralandı.

- Suriye'de keskin nişancılar tarafından ayağından vurulan AA Fotomuhabiri Sinan Gül'ü kurtaran Ömer Bin Abdulaziz Tugayı Komutanı Muhammed Ali Süleyman Ebu Ali, Halep'te girdiği çatışmada kurşunların isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, Yargıtay'a 16 üye seçti.

- TÜRK-İŞ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun iki fıkrasını yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye iadesini istedi.

20 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz demokratik ortamda her şeyi çok açık net herkesle konuştuk, konuşuyoruz ve asla kapımız o insanlara kapalı değildir. Yeter ki terörle irtibatını kessin. Yeter ki bu konuda samimi olsun. Fakat bölücü terör örgütünün parlamentodaki uzantısı bir defa söz sahibi de değildir. Yetki sahibi de değildir. Onlar sadece şu anda maşadırlar. Bugüne kadar bu konuda bir iyi niyet, bir irade göremedik. Farklı bir tavra şahit olmadık'' dedi.

- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Suriye'den gelen vatandaşlar için şu ana kadar yaklaşık 380 milyon liralık harcama yaptık. Uluslararası yardım kabul çağrısında da bulunduk. Nisan ayında Dışişleri Bakanlığımız bu çağrıyı yaptı, ama uluslararası camiadan ya da kuruluşlardan ciddi bir katkı veya yardım aldığımızı söyleyemeyiz'' dedi. Atalay, bugün itibariyle Türkiye'de bulunan, sığınmacı olarak gelmiş Suriye vatandaşı sayısının da 102 bin 350 olduğunu bildirdi.

21 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane'de düzenlenen İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verilmesi töreninde, Sarıyer'den tünel ve Kağıthane Deresi aracılığıyla Haliç'e su getirilmesini sağlayan projenin maliyetinin 44 milyon lira olduğunu belirtti.

- Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ köyünde 19 Ekim'de çıkan çatışmada şehit olan Özel Harekat polisleri Yalçın Dizdaroğlu ile Okan Koç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Aynı çatışmada şehit olan özel harekat polisi Ertuğrul Polat da memleketi Gaziantep'te düzenlenen törenle defnedildi.

22 Ekim

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında ifade veren ve nöbetçi hakimlikçe serbest bırakılan Balyoz davasının tutuklu sanığı MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, savcıların itirazının ardından 28 Şubat Soruşturması'nda da tutuklandı.

- Ankara Valiliği, kentte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bazı dernek ve resmi niteliği bulunmayan oluşumlarca organize edileceği duyurulan yürüyüşün kanuna aykırı olduğunu, eylemin güvenlik güçlerince engelleneceğini duyurdu.

23 Ekim

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşinden şiddet gördüğünü belirten erkeklere de panik butonunun verilebileceğini belirterek, ''Sonuçta mahkeme kararıyla böyle bir karar çıkarsa onu uygulayacak olan yine biziz, gereğini yaparız'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantılarında yaptığı konuşmalarında kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine açtığı 5 davanın 4'ünden toplam 20 bin lira manevi tazminat kazandı.

- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde yaptığı açıklamada, anadilde eğitim, anadilde savunma ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesi ya da özgürlüğüne kavuşması taleplerinin kaşılanması istemiyle şu anda 60'a yakın cezaevinde 42 gündür Türkiye tarihinin en yaygın, en uzun süreli açlık grevlerinden birinin yapıldığını söyledi.

- Kırıkkale'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesinde meydana gelen selde mahsur kalan 100'e yakın kişi görevlilerce kurtarıldı, 3 kişi hayatını kaybetti. Etkili sağanak nedeniyle Ergene Nehri taştı.

- İstanbul Barosu, ''29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Ulus'ta düzenlenecek yürüyüşün yasaklanması kararının hukuka aykırı olduğu'' açıklamasını yaptı.

24 Ekim

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sincan'daki ceza ve infaz kurumları kampüsünü ziyaret ederek, bazı tutuklu ve hükümlülerle bayramlaştı. Cezaevlerindeki açlık grevlerine katılan tutuklu ve hükümlülere seslenen Ergin, ''Kendi bedenleriniz için, kendi sağlığınız için, sizi seven aileleriniz, sevdikleriniz için bayram arifesinde bu eylemlerden vazgeçin. Bunlara ihtiyaç kalmayacak bir Türkiye için yoğun çalışmaların olduğunu ifade ediyoruz'' dedi.

- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarı, yapılan düzenlemenin ardından Kurban Bayramı arifesinde yeniden ziyarete açıldı.

- Lüleburgaz'da etkili olan sağanak nedeniyle Ergene Nehri taştı. Tekirdağ Valiliği, Çerkezköy'de etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen sel ve su taşkınlarında, yaklaşık 100 kişinin mahsur kaldığı yerlerden kurtarılarak güvenli bölgelere taşındığını bildirdi.

25 Ekim

- Gaziantep'te etkili sağanak nedeniyle bazı binaların zemin katlarını su bastı, bir yolcu otobüsü ile otomobil sel sularına kapıldı. Olayda 3 kişi hayatını kaybetti.

26 Ekim

- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bugün itibariyle Türkiye'de 105 bin Suriyeli göçmen bulunduğunu açıkladı.

- Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde etkili sağanak yağışın ardından oluşan sel sularına kapılan otomobilde mahsur kalan 2 kişiden biri kurtarıldı, 1 kişinin cesedine ulaşıldı.

27 Ekim

- Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'de meydana gelen gelişmeler kapsamında Türkiye'de görevlendirilen ABD askeri personeli ve birliğinin bulunmadığını bildirdi.

- Kahramanmaraş'taki çadır kentte giyim yardımlarının kendilerine ulaştırılmadığını iddia ederek tepki gösteren Suriyeliler ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 2'si polis 3 kişi yaralandı.

28 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer ile eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut ve Tansu Çiller'i telefonla arayarak, Kurban Bayramlarını kutladı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ankara'da valilikçe izin verilmeyeceği ilan edilen yürüyüşe ilişkin, ''Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi baskıyı uygularlarsa uygulasınlar, halkla beraber elimizde bayrak, Mustafa Kemal önderliğinde Türkiye'yi çağdaş uygarlığa taşımak için mücadele edeceğiz'' dedi.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ''Milletimizi birleştirmesi ve bir araya toplaması gereken Cumhuriyet Bayramı'nı, ihtilafların körüklenmesi ve hassasiyetlerin kaşınması için seferber etmeye kalkışmak samimi bir davranış değildir'' dedi.

- Ankara valiliği'nce izin verilmeyeceği duyurulan yürüyüşe katılacak bazı sivil toplum örgütleri, Birinci Meclis önündeki etkinlik için Ankara'ya gelecek üyelerinin seyahatinin engellendiğini ileri sürdü.

29 Ekim

- Cumhuriyetin 89. kuruluş yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret etti. Kutlamalar kapsamında Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini ilk kez Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla AKM'de resmi geçit töreni düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de ilk kez katıldı.

Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verdi. Resepsiyona eşi Emine Erdoğan ile katılan Başbakan Erdoğan, ''Eşiniz neden ilk defa geliyor'' sorusuna, ''Bizi buraya sokmayanlara sorun. Eşli davet almıyorlardı'' yanıtını verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li milletvekillerinin de katıldığı, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliğine katılanların Anıtkabir'e yürümek istemesi nedeniyle polis katılımcılara, biber gazı, tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Olayların yatışmasının ardından, barikatlar kaldırılarak, kalabalığın Anıtkabir'e yürümesine izin verildi.

Başbakan Erdoğan, Birinci Meclis önünde yapılan kutlamalara ilişkin, ''Bu, tamamen alternatif kutlama gibi ortaya çıktı. Ama bu alternatif kutlama da değildi. Kendi içinde tamamıyla adeta böyle olayı provoke etmeye yönelik, o güzel güne gölge düşürme gayreti'' dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ''Eğer polis mensupları mecbur kalmışlarsa müdahale edebilirler. Ama haksız bir yere müdahaleleri varsa demokratik bir ülkede bunun soruşturmasını da muhalefet yapabilir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ün Ankara Valisi ile görüşerek sert davranılmaması yönünde talimat verdiği iddiaları konusunda ise ''Benim o barikatların kaldırılması ile ilgili herhangi bir talimatımın olmadığı doğrudur, ben böyle bir talimat vermedim. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Valime böyle bir talimat verdi mi vermedi mi bu konudan haberim yok. Ben Cumhurbaşkanımızın böyle bir talimat vereceğine de inanmıyorum. Çünkü bu ülkeyi çift başlı bir yönetimle bugüne kadar getirmedik, bundan sonra da çift başlı bir yönetimle bu ülke, bir yere varmaz'' ifadesini kullandı.

- Cumhuriyetin 89. kuruluş yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Boğazı'nda havai fişek, ses ve ışık gösterileri düzenlendi.

- Ankara'daki kutlamalara katılmak isteyenlerin içinde bulunduğu 10 otobüsün kentten çıkışına izin verilmediğini iddia eden CHP İzmir milletvekilleri tepki olarak, İzmir'deki törenlerde protokole ayrılan yerden kalkıp vatandaşların arasına oturdu.

- Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Beşaslan köyü kırsal alanına iki top mermisi düştü. Olayla can ve mal kaybı yaşanmadı.

- Suriye'nin İdlip kentine bağlı Allani köyünde muhaliflere teslim olmak istemeyen 5'i yaralı 29 asker, Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Ziyaret köyü yakınlarından Türkiye'ye geçti.

30 Ekim

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde başlatılan izinsiz yürüyüşle ilgili soruşturma açtı. Erdoğan, soruşturmaya ilişkin, ''Bu ülke yol geçen hanı değil. Herkes bu kurallar içerisinde, hele hele bir sorumluluk mevkisinde olan anamuhalefet partisi, kendisi bu konularda daha hassas olması lazım'' dedi.

- Teröristler Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Girmeli beldesinde 1 öğretmen ve 1 hizmetliyi kaçırdı.

31 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Bayramı'nda Birinci Meclis önünde yaşananlarla ilgili, ''Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyet Bayramı'nın bütün ülkede nezih bir şekilde kutlanmasıyla ilgili yetkililerin dikkatini çekmemden daha doğal bir şey olmaz. Ayrıca çift başlılık gibi bir şey de olmaz. Memleket idaresinde, ülke idaresinde çift başlılık doğru da değildir. Böyle bir şey zaten söz konusu da değildir'' dedi.

- Başbakan Erdoğan, Almanya'ya resmi ziyaretinde Başbakan Angela Merkel ile orta basın toplantısı düzenledi. Cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili, ''Şu anda açlık grevi vesaire böyle bir şey yok. Bu da tamamen şovdur. Ben bakanımı bizzat cezaevine gönderdim, gitti yerlerinde de izledi. Şu anda zaten yarıdan fazlası dilekçe vermek suretiyle bu işi de bırakmış vaziyetteler'' diye konuştu.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, şu anda 66 ayrı cezaevinde, 683 kişinin açlık grevinde olduğunu bildirdi.

- Ankara'da bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde başlatılan izinsiz yürüyüşte atılan cisimle yaralanan polisler, kaldırıldıkları Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kendilerini tedavi etmediği gerekçesiyle 2 doktordan şikayetçi oldu. Olayda burnu kırılan emniyet müdür yardımcısına 15 gün rapor verildi.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki izinsiz yürüyüşte yaşanan olaylarda bir Emniyet Müdür Yardımcısının yaralanmasıyla ilgili, ''Polisin bana karşı fiziki güç kullandığını gören yurttaşlarımızda durumu ıslıklarla, sloganlarla protesto etti ve akabinde bizim bulunduğumuz yere doğru pet şişeler, çeşitli cisimler atıldı. Bu arada emniyet müdür yardımcısı da yaralanmış. Bizim kendisine karşı bir fiziki güç kullanmamız söz konusu değildir'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler