"Türkiye'de ilaç sektörünün geleceği parlak"

Deva Holding, yeniden yapılanma ve iki yeni tesisin üretime başlaması dolayısıyla 2008 yılında yapılan yatırım toplamının operasyonel maliyetlerle birlikte 200 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Deva, 2009 için 350 milyon dolar ve 500 milyon TL satış cirosu hedefliyor.

Yayınlanma: 03.02.2009 - 14:23
Abone Ol google-news

Deva Holding'in yatırımları ve 2009 hedefleri hakkında bilgi vermek üzere Genel Müdür Serdar Sözeri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Yönetim Kurulu Başkanı Philpp D. Haas "2008 bir anlamda bizim için yeniden kurulmuş kadar önemli bir yıl oldu ve geleceğin temellerini sağlam bir şekilde yeniden attık. 4 yeni ilaç üretim tesisini devreye koyarken insan kaynakları anlamında da kapsamlı bir yeniden yapılanma gerçekleştirdik. 2009'un ilk çeyreğinde tüm bu çalışmalar tamamlanmış olacak" dedi.
 

"2009'a iyimser bakıyoruz"

Haas, 2008'de üretim tesislerinin inşası için yaptıkları doğrudan yatırım maliyetinin 100 milyon dolar olduğunu, gerçekleşen diğer operasyonel maliyetlerle toplam yatırım rakamının 200 milyon dolara yaklaştığını belirterek şunları söyledi:  "Taşınma ve mevcut makinelerin yeniden tesisi yanı sıra bazı ilaçları da piyasaya sunamadığımız dönemler olması nedeniyle 2008'e yüzeysel olarak bakıldığında çok başarılı bir yıl demek zor.Ancak daha büyük resme bakıldığında Deva'nın artık büyük bir sıçrama gerçekleştirmeye hazır olduğunu ve 2009'a bu anlamda büyük güvenle baktığımızı söyleyebilirim. Yaptığımız tüm yatırımların meyvesini 2009'da toplayacağız. Ekonomideki zorlu koşullara rağmen 2009'a iyimser bakıyoruz."


"Krizi öngördük ama yatırımdan vazgeçmedik"

Krizle ilgili bir değerlendirme yapan Haas şunları söyledi:  "Krizi öngörüyorduk ama benim için sürpriz olan krizin gelişinin bu kadar gecikmesiydi. İlaç sektörü bu krizden en az etkilenen sektör. Dolayısıyla bu yatırımları yapmakta tereddüt etmezdik. Biz bir risk aldık ve doğruyu yaptığımızı da şimdi görüyoruz. Türkiye için, ilaç sektörü için ve Deva için parlak bir gelecek görüyoruz. Burada öz sermaye ağırlıklı bir yatırım yapmanın faydasını gördük. Temelde borç yapımız düşük oranlarda. 2008'de iki kez sermaye artışına gittik.2009'un ikinci yarısından itibaren yatırımlarımızda öz sermaye ağırlık bir yapıda gideceğiz."


"Yatırım yapmadan büyümek mümkün değil"

Yatırım yapmadan büyüme şansının olmadığını kaydeden Haas, "Biz Levent'teki tesis ve arazimizi satarak çok doğru bir iş yaptık ve doğru bir risk üstlendik. Şimdi tesislerimizi hızla bitirerek üretim kapasitelerimizi pazarın ihtiyaçlarını karşılayabilir hale getirdik. Adım adım bu süreci yaşamış olsaydık şimdi daha zor durumda olabilirdik. Zorlu günlerin sonuna gelmiş durumdayız" dedi.

Deva'nın mevcut ürün portföyü yanı sıra yeni ilaç alanlarına da girdiğini belirten Haas, "Biz temelde antibiyotikler ağırlıklı bir firma idik. Ancak iki yıl önce aldığımız bir kararla diğer alanlara da yöneldik. Şimdi ürün portföyünü merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler, gastro, onkoloji gibi alanlarda da genişletme çabamız sürüyor. Antibiyotiklerde büyük oyuncu olma rolümüzü korurken, esas olarak büyümeyi bu yeni ilaç kategorilerinde gerçekleştireceğiz" görüşünü ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler