Kasım ayında yaşanan spor olayları

''12 Dev Adam''ın, 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndaki rakiplerinin belli olduğu Kasım ayında, en son Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) forma giyen milli basketbolcu Mehmet Okur, aktif spor hayatını sonlandırdığını açıkladı.

Yayınlanma: 20.12.2012 - 12:06
Abone Ol google-news

Slovenya'nın ev sahipliği yapacağı 2013 Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası finallerinde Türkiye, Rusya, Yunanistan, İtalya, Finlandiya ve İsveç ile eşleşti.
Son dönemdeki sakatlıklarının ardından eski günlerine dönemeyeceğini anlayan Mehmet Okur, kariyerini sonlandırdığını açıkladı. Uzun yıllar milli formayı da giyen Okur, en son NBA takımı New Jersey Nets'de forma giymişti.
Yılın 11. ayı, A Milli Futbol Takımı için tarihi bir maça sahne oldu. Ay-yıldızlılar'ın Danimarka ile 1-1 berabere biten maçı, 89 yıllık tarihindeki 500. maç oldu.
İstanbul, her yıl olduğu gibi Ekim ayında Kıtalararası Avrasya Maratonu'na evsahipliği yaptı. 34. Vodafone İstanbul Avrasya Maratonu'nda erkeklerde Kenyalı atlet Stephan Chebogut, kadınlarda Etiyopyalı Koren Jelela Yal şampiyon oldu. Milli sporcu Sultan Haydar ise kadınlarda üçüncü sırada yer aldı.
2012 yılının Kasım ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

2 Kasım:

- Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu (HİS) başkanlığına, Erdal Zorba yeniden seçildi.
- Türkiye Kano Federasyonu başkanlığına Sami Mengütay, yeniden seçildi.
- Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım hakkında, ''sahte çürük raporu tanzim ederek, kendisi yerine yeğenini askeri hastanedeki heyetin huzuruna çıkarttığı'' iddiasıyla başlatılan soruşturmada savcılık, ''yetkisizlik'' kararı vererek dosyayı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

3 Kasım:


- Ankara'da gerçekleştirilen Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliği (WAKO) Avrupa Kick Boks Şampiyonası sona erdi.
A Milli Takım, şampiyona sonunda 4'ü altın, 5'i gümüş ve 20'si de bronz olmak üzere toplam 29 madalya kazandı. Türkiye aldığı 29 madalya ile 16 altın, 7 gümüş ve 18 bronz madalya kazanan Rusya'nın ardından şampiyonada 2. oldu. İtalya ise 2 altın, 9 gümüş ve 11 bronz madalya ile organizasyonu 3. bitirdi.
- Türkiye Dans Sporları Federasyonu (TDSF) başkanlığına Tolga Han Çinkitaş yeniden seçildi.
- Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu başkanlığına Niyazi Kurt yeniden seçildi.
- Türkiye Okul Sporları Federasyonu (TOSF) Başkanlığı'na, Ayhan Pala yeniden seçildi.

4 Kasım:

- Türkiye Tenis Federasyonu'nun yeni başkanı PTT Genel Müdürü Osman Tural oldu. Eski başkan Ayda Uluç yeni yönetim kurulunda da yer aldı.
- Wushu Federasyonu başkanlığına Mehmet Zeki Akıncı seçildi.
- Dağcılık Federasyonu başkanlığına Alaattin Karaca, yeniden seçildi.

5 Kasım:

- Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Genel Merkez 22. Olağan Genel Kurulu'nda mevcut başkan İsmail Dilber oy birliğiyle yeniden başkanlık görevine getirildi.
- Bocce Bowling ve Dart Federasyonu'nda Ahmet Recep Tekcan yeniden başkanlığa seçildi.
- Triatlon Federasyonu genel kurulunda Hamdi Güneş yeniden başkanlığa getirildi.
- Kardemir Karabükspor'da Alman Teknik Direktör Michael Skibbe'nin sözleşmesi karşılıklı feshedildi.
- Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), başkanlığına Gülkız Tulay seçildi.

6 Kasım:

- Spor Toto Süper Lig takımlarından Kardemir Karabükspor'da, Michael Skibbe'den boşalan teknik direktörlük görevine Mesut Bakkal getirildi.
- Uluslararası Amerikan Futbolu Federasyonu (IFAF), Türkiye Beyzbol Softbol Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu (TBSF) Başkanı Şahin Kömürcü'yü Güneydoğu Avrupa ve Güneybatı Asya Bölge Başkanı olarak atadı.

7 Kasım:

- UEFA Şampiyonlar Ligi (H) Grubu'ndaki 4. maçında Galatasaray, CFR Cluj'ü deplasmanda 3-1 yenerek ilk galibiyetini aldı.

8 Kasım:

- Milli basketbolcu Mehmet Okur, aktif sporculuk hayatını noktaladığını açıkladı.
Son olarak Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) takımlarından New Jersey Nets'te forma giyen 33 yaşındaki Mehmet Okur, son dönemdeki sakatlıkların ardından eski günlerine dönemeyeceğini anladığı için bu kararı aldığını bildirdi.
- İzmir'de gerçekleştirilen 41'inci Balkan Ülkeleri Posta Dağıtıcıları Yürüyüş Yarışması'nda Türkiye, erkekler ve kadınlarda takım halinde birinci oldu.
- Türkiye Kürek Federasyonu Başkanlığına İlhami İşseven, yeniden getirildi.
- Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanlığı'na, Suat Çelen seçildi.
- İzcilik Federasyonu Başkanlığı'na, Hasan Dinçer Subaşı yeniden seçildi.
- UEFA Avrupa Ligi (C) Grubu 4. hafta maçında Fenerbahçe, Kıbrıs Rum kesiminin AEL Limassol takımını 2-0 yenerek, grupta puanını 10'a yükseltti.

9 Kasım:

- Türk yüzücüler, Sırbistan'da düzenlenen Serbia Grand Prix-Cup Zrenjanin yarışlarında 4 altın madalya kazandı, 2 Türkiye rekoru kırdı.
Sırbistan'ın Zrenjanin kentinde devam eden Serbia Grand Prix-Cup Zrenjanin yarışlarının ilk gününde, 400 metre serbestte gümüş madalya kazanan Nezir Karap, 3.49.75'lik derecesiyle kendine ait eski Türkiye rekorunu (3.56.54) geliştirdi. Bronz madalya elde eden Arda Gürdal da yarışı, Karap'ın eski rekorundan daha iyi bir dereceyle (3.49.86) tamamladı. 200 metre karışıkta mücadele eden Alpkan Örnek de gümüş madalya elde etti ve 2.01.97'lik derecesiyle yeni Türkiye rekorunun da sahibi oldu.
- Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'nun 3'üncü Olağan Genel Kurulu'nda başkanlığa Alparslan Arslan seçildi.
- Türkiye Golf Federasyonu'nun 3'üncü Olağan Genel Kurulu'nda Ahmet Ağaoğlu, 4'üncü kez başkanlığa seçildi.
- Çin'de düzenlenen 5'inci Dünya Gençler Wushu Şampiyonası'nda Necmettin Erbakan Akyüz, altın madalya kazandı.
- Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nun (TOSFED) yeni başkanı Demir Berberoğlu oldu.

10 Kasım:


- Fenerbahçe'nin milli yüzücüsü Zülal Zeren, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, bu yıl 39'uncusu düzenlenen Ströck Yarışları'nda, 200 metre sırtüstünde Türkiye rekoru kırdı.
- Türkiye Avcılık ve Atıcılık Federasyonu'nun yeni başkanı, eski başkan Latif Aral Aliş'in kız kardeşi Nur Ala Aliş oldu.
- Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığı'na Osman Arslan seçildi.

11 Kasım:

- 34. Vodafone İstanbul Avrasya Maratonu'nda birinciliği Kenyalı atlet Stephan Chebogut kazandı.
Boğaziçi Köprüsü'nden başlayıp Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik yarışta ilk 3 sırayı Kenyalı atletler paylaştı. Stephen Chebogut'un ardından Kiprotich Yegon ikinci, Evans Kiplagat da üçüncü oldu.
Kadınlarda Etiyopyalı Koren Jelela Yal birinci, aynı ülkeden Amane Gobena ikinci, Türk atlet Sultan Haydar ise üçüncü sırayı elde etti.
Bu organizasyon içinde yer alan 15 Kilometre Koşu'da erkeklerde Etiyopyalı Biruk Demiye, kadınlarda ise yine Etiyopyalı Seboka Seyfu birinci oldu. Kadınlarda milli sporcular Elvan Abeylegesse ikinci, Türkan Özata ise üçüncülüğü elde etti.
- Binicilikte, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kupası'nı, ''Wassenaar'' isimli atıyla Ankara Atlı Spor Kulübü (AASK) adına yarışan Murat Erdoğan kazandı.
- Türkiye Oryantiring Federasyonu'nun yeni başkanı, Tekin Çolakoğlu oldu.
- Serbest güreşte, Rusya'da düzenlenen Avrupa Milletler Kupası'nda Türkiye, ikinci oldu. Türkiye, finalde Rusya ile karşı karşıya geldi. Milliler, Rusya karşısında 5-2 yenilerek, kupada 2. sırada yer aldı.

12 Kasım:


- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un Portekizli teknik direktörü Carlos Carvalhal, görevinden istifa etti.
- Türkiye'nin ev sahipliğinde 21 Haziran-13 Temmuz 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın resmi maskotu tanıtıldı. Kupanın maskotu, ''Kanki'' adlı bir kangal köpeği yavrusu oldu.
- ''Futbolda Şike'' soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, bir televizyon programında aleyhinde konuştuğu iddia edilen Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'dan şikayetçi oldu.

13 Kasım:


- İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen ATP Sezon Sonu Tenis Turnuvası'nda, finalde Roger Federer'i 2-0 yenen Novak Djokovic şampiyon oldu.
- Spor Toto Süper Lig takımlarından İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da teknik direktörlük görevine Bülent Korkmaz getirildi.

14 Kasım:

- Beşiktaş'ın Portekizli futbolcusu Ricardo Quaresma, ülkesinde bir polise saldırdığı iddiasıyla başkent Lizbon'da gözaltına alındı.
- (A) Milli Futbol Takımı'nın Danimarka ile oynadığı, 89 yıllık tarihindeki 500. maç, 1-1 sona erdi.

15 Kasım:

- ''Futbolda şike'' davası kapsamında ''çıkar amaçlı suç örgütü üyeliği'' gibi suçlardan aldıkları ceza hükümlerinin açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri Şekip Mosturoğlu ile İlhan Ekşioğlu'nun da olduğu 19 sanığın, avukatlarınca yapılan beraat itirazının reddedilmesi nedeniyle, sanıklar hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı temyiz konusu edilmeyeceği için kesinleşmiş oldu.

16 Kasım:


- Spor Toto 2. lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Sakaryaspor'a 3 kişilik ''kayyum'' atandı. Sakaryaspor, 9 Kasım'da yaptığı genel kurulda aday çıkmaması üzerine kayyuma gitmişti. Sakarya 1. Sulh Hukuk Mahkemesi de kayyum olarak, Cemal İyem, Rahmi Şengül ve Batuhan Severcan'ı atadı.

18 Kasım:

- Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Dünya Üniversiteler Boks Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı, takım sıralamasında 4 gümüş ve 4 bronz madalya ile 4. oldu.
- Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun (TOSSFED) yeni başkanı Birol Aydın oldu.
- Slovenya'nın ev sahipliği yapacağı 2013 Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası finallerinde Türkiye, Rusya, Yunanistan, İtalya, Finlandiya ve İsveç ile eşleşti.

19 Kasım:

- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Futbolda şike davası dosyasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Mahkeme, 92 sanığın yargılandığı, 2 Temmuz 2012'de kararın çıktığı dava dosyasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Böylece davanın temyiz süreci başlamış oldu.
- Minik ve genç genç satranççılar için organize edilen en önemli şampiyona niteliğindeki 2012 Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası, 7-19 Kasım tarihlerinde Slovenya'nın Maribor kentinde gerçekleştirildi. Küçükler ve yıldızlar şampiyonlarında dereceye giren 17 ve kendi imkanlarıyla katılan 14 sporcu tarafından temsil edilen Türkiye'de, Ahmet Utku Üzümcü 8 yaş kategorisinde gümüş madalyanın sahibi oldu.

20 Kasım:


- Boks Federasyonu Olağan Genel Kurulu için iptal davası açıldı.
- Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi (H) Grubu 5. maçında İngiltere'nin Manchester United takımını 1-0 yendi ve bir üst tura çıkma şansını son maça taşıdı.

21 Kasım:

- Türkiye Basketbol Federasyonu Kadın Milli Takımlar'dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Sonat, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) düzenlediği ''2013 IOC Kadın ve Spor Ödülü'' için aday gösterildi.

22 Kasım:

- Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi (C) Grubu maçında deplasmanda Olympique Marsilya'yı 1-0 yendi. Sarı-lacivertliler aldığı bu önemli galibiyetle, puanını 13'e yükselterek son maçlar öncesi lider olarak gruptan çıkmayı garantiledi.

23 Kasım:

- Acıbadem Sağlık Grubu, erkekler ve bayanlar voleybol 1. liglerine isim sponsoru oldu.
- Türkiye Dans Sporları Federasyonu (TDSF) 3. Olağan Genel Kurulu'nun iptali için dava açıldı.
- Basketbol THY Avrupa Ligi (D) Grubu 7. hafta maçında Beşiktaş, Almanya'nın Brose Baskets takımını 11 sayı farkla 83-72 yenerek, gruptan çıkmayı garantiledi.

24 Kasım:

- Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), erkeklerde Jamaikalı sprinter Usain Bolt'u, bayanlarda ABD'li sprinter Allyson Felix'i ''Yılın atleti'' seçti.
- Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) 3. Olağan ve Mali Genel Kurulu'nda 144 delegenin oyunu alan Demirhan Şerefhan başkanlığa seçildi.
- Futbolda 2010-2011 şampiyonluk kupasını isteyen Trabzonspor'un taraftarları İsviçre'nin Nyon kentinde bulunan UEFA binası yanında ''Temiz Futbol Eylemi'' gerçekleştirdi.
- Fransa'nın başkenti Paris'te devam eden Dünya Karate Şampiyonası'nda erkekler kumitede, artı 84 kiloda Enes Erkan, finalde Azeri rakibi Şahin Atamov'u yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

25 Kasım:

- 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'ndan sonra, Eylül ayında ABD'nin Los Angeles Eyaleti, Anaheim kentinde yapılan seçimli Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) kongresinde başkan olarak seçilen Brezilyalı Dr. Ary S. Graça'nın FIVB komisyonlarındaki çalışma ekibi belli oldu.
Türkiye, komisyonlarda Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil (Plaj Voleybolu Komisyonu), Ümit Sokullu (Hakem Komisyonu), Prof. Dr. Ufuk Demirkılıç (Sağlık Komisyonu) olmak üzere 3 üye ile temsil edilecek.
- Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan Dünya Karate Şampiyonası'nda, Türk Bayan Kumite Takımı, bronz madalya kazandı.
Finalde ev sahibi Fransa'ya yenilen Kumite Erkek Milli Takımı ikinci olurken, Türkiye, şampiyonayı bir altın, iki gümüş ve üç bronz madalyayla genel sıralamada dördüncü oldu.
- Türkiye Büyükler Tenis Şampiyonası'nda kadınlarda Başak Eraydın, erkeklerde ise Anıl Yüksel birinci oldu.

26 Kasım:


- Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası, Fransa'nın Chartres kentinde sona erdi.
Türkiye'yi temsil eden 25 sporcu, 22-25 Kasım tarihlerindeki şampiyonada 22 Türkiye rekoru kırdı, 15 yarı final, 13 final yüzme başarısını gösterdi.

27 Kasım:


- İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, ''Futbolda şike'' davası kapsamında savunması alınamadığı için dosyası ayrılan futbolcu Emanuel Emenike'nin ''şike'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), dünyada ''Yılın En İyi İlk 11'i'' ödülü için oylamaya sunulacak 55 kişilik listenin 15 orta saha oyuncusunu açıkladı. Listede, Real Madrid'li futbolcu Mesut Özil de yer aldı.
- Gaziantepsporlu futbolcular, alacaklarının uzun süredir ödenmediği gerekçesiyle bugün yapılacak antrenmana çıkmadı.
- Basketbolda, FIBA Erkekler Avrupa Çalenç (A) Grubu'nda iki Türk temsilcisinin mücadelesinde TOFAŞ'ı 78-56 mağlup eden Pınar Karşıyaka, gruptan çıkmayı garantiledi.

28 Kasım:

- (A) Milli Futbol Takımı'nı da bir dönem çalıştıran Hollandalı teknik direktör Guus Hiddink, sezon sonunda kariyerini sonlandıracağını açıkladı.

29 Kasım:

- Triatlon Federasyonu'nun ve İzcilik Federasyonu'nun genel kurulları için ''iptal'' davası açıldı.
- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) düzenlediği ve en iyi gole verilen Puskas Ödülü'nün bu yılki adaylarından Fenerbahçeli Miroslav Stoch, oylama sonunda son 3 aday arasına kaldı.
- Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi (C) Grubu'ndaki 8. hafta maçında deplasmanda Hırvatistan temsilcisi Cedevita Zagrep'i 81–73 skoruyla yenerek, top 16'ya yükselmeyi garantiledi.

30 Kasım:

- Balkan Atletizm Federasyonları Birliği (ABAF) tarafından Balkanlar'da ''Yılın En İyi Bayan Atleti'' seçilen olimpiyat ve Avrupa şampiyonu milli atlet Aslı Çakır Alptekin, ödülünü aldı.
- Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Fenerbahçe ve Eskişehirspor'a verilen ''UEFA organizasyonlarından elde edilen gelirlerin geçici olarak dondurulması'' kararının kaldırıldığını açıkladı.
- FIBA Kadınlar Avrupa Kupası'nda grup maçlarının ardından yapılacak ''8'li Final'' karşılaşmalarında Türkiye'yi temsil eden kulüplerden Adana Botaş'ın rakibi, Fransa'dan BLMA ve Antakya Belediyesi Gençlik'in rakibi de Rusya'dan Chevakata oldu. Kayseri KASKİ ise Mersin Büyükşehir Belediyesi ile eşleşti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler