'Dikkat, kartal çocuğunuzu kaçırabilir'

Kanada'da bir parkta yaşanan ve montaj olduğu öne sürülen kartalın çocuğu kaçırma girişimi tartışma yarattı. Uzmanlar, kartalların küçük çocuk ya da küçük hayvanları rahatlıkla taşıyabileceğini belirtti.

Yayınlanma: 22.12.2012 - 10:41
Abone Ol google-news

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, yaptığı açıklamada, Kanada'da bir parkta yaşanan ve sonradan montaj olduğu öne sürülen, kartalın çocuğu kaçırma girişiminin çeşitli soruların gündeme geldiğini ifade ederek, ''Altın Kartal küçük bebeğe saldırır mı kartal saldırısı gerçek mi böyle bir şey olabilir mi şeklinde sorular sorulmaya başlandı'' dedi.

Kanada'daki bu görüntülerin insanları düşündürmeye başladığını vurgulayan Başkaya, şöyle devam etti: ''Kanada'nın Montreal şehrinde bir parkta yaşanan bu olay ister montaj olsun ister olmasın gerçekte böyle bir olayın ihtimali var. Zira altın kartal gökyüzünün en güçlü ve en yaygın yırtıcı kuşlarından biridir. Bir altın kartal küçük bir çocuğu pekala alıp götürebilir. Ancak bunu doğrudan düz bir araziden yakalayıp götürmesi, yamaç bir araziden götürmesine göre çok daha zordur. Yani, altın kartal gibi bir yırtıcının düz bir araziden kaldırıp götüremediği bir avı, yamaç arazide yakalayıp, aşağıya süzülerek götürmesi mümkündür. Altın kartallar genelde fare, sincap, yaban tavşanı, tilki gibi türlerle beslenirken bazen geyik, yaban keçisi, karaca gibi yabani büyük memelilerin veya koyun, keçi gibi evcil hayvanların yavrularını da yakalayıp götürebilirler.''

'Yetişkin kurt ya da karacaya da saldırabilirler'

Bazı dönemlerde bitki tohumları, çekirge veya kertenkele gibi ''şanına gölge düşürecek'' besinlerle de beslenen kartalların yetişkin kurt veya karacayı da yakaladığının bilindiğini kaydeden Başkaya, ''Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda bir altın kartalın küçük bir çocuğu ya da bebeği bir şekilde av yerine koyması hangi sebepten olursa olsun mümkündür. Ancak böyle bir olayın bir şehir parkında meydana gelmesi insanları endişe ve korkuya sevk edecek, dolayısıyla çocuklarını sokağa çıkarmamalarına sebep olacaktır. Bu nedenle yetkililer olayı yalanlamaya çalışmış olabilir'' dedi.

 

'Saldırmadan önce avının ne olduğunu bilirler'

Montreal'deki olayda altın kartalın parktaki çocuğu ''dişine göre'' tabir edilecek boyutta gördüğünden saldırmış olabileceğini belirten Başkaya, şunları söyledi: ''Bazılarının bahsettiği gibi küçük çocuğu başka bir şey, yani besinleri arasındaki yabani türlerden birisi veya yavrusu zannedip saldırması ise pek ihtimal verilecek bir durum değil. Zira görüş imkanının çok iyi olduğu bir durumda, altın kartal gibi kilometrelerce ötedeki avın ne olduğunu algılayabilen bir yırtıcıya bunu yakıştırmak yanlış olur. Ayrıca bir yırtıcı, önce görüşüne giren nesnenin ne olduğunu algılamaya çalışır, bir av olup olmadığına karar verir ve ardından saldırır. Yani saldırmadan önce onun bir karaca yavrusu değil, bir çocuk olduğunu görür ve ona göre saldırır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler