Kış aylarında spor yapanlara uyarı

Kış aylarında açık alanda spor yaparken hava kirliliğine dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Yayınlanma: 22.12.2012 - 10:47
Abone Ol google-news

Spor hekimi Bülent Zeren, kış mevsiminde artan hava kirliliğinin, sağlıklı yaşam için yürüyüş ve koşu yapanları, açık havada futbol ve basketbol oynayanları hatta profesyonel sporcuları olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Hava koşullarının yanı sıra araç trafiğinin yoğun olduğu yollara yakın açık spor alanlarının da egzoz gazlarının oluşturduğu kirlilik nedeniyle, bu bölgelerde spor yapanlar için risk oluşturduğuna işaret eden Zeren, şunları söyledi:

''Havaların soğumaya başladığı son günlerde ısınma amacıyla kükürt oranı yüksek kömür yakılması, yanlış yakma tekniği, motorlu taşıtların egzoz gazları, endüstriyel gazlar ve kimyasallar, hava kirliliğine yol açarak sağlığı olumsuz yönde etkiliyor.''

Zeren, oluşan hava kirliliğinin, açık alanlarda spor yapanları, fiziksel aktiviteyle sık nefes almak durumunda oldukları için daha fazla etkilediğini, ağız yoluyla nefes alınmasının bunu daha da artırdığını kaydetti.

Sağlıklı spor için öneriler

Sağlıklı bir yaşam amacıyla yapılan sporun, çevresel etkenler nedeniyle kişiye zarar vermemesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Zeren, şu tavsiyelerde bulundu:

''Yürüyüş, koşu ve antrenmanlar, hava kirliliğinin en düşük olduğu saatlerde yapılmalıdır. Spor yapanlar, deniz kıyısı ve park gibi açık alanları tercih etmeli, taşıt trafiğinin yoğun ve konutların sıkışık olduğu bölgelerden uzak durmalıdır. Egzoz gazları nedeniyle yollara 15 metreden fazla yaklaşılmamalı, varsa rüzgara karşı koşulmalıdır. Spor yapmak için ozon seviyesinin yüksek olduğu, puslu havalar ve özellikle gün ortası saatler seçilmemelidir. Göğüste sıkışma, ağrı, baskı hissi, hırıltı ve öksürük varsa spora devam edilmemelidir.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler