'Marmaris'teki yanardağ, zarar vermeyecek'

Marmaris'teki yanardağ araştırması ekibinde bulunan Yüksek Mühendis Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Küdür Yanardağı'nın çok büyük oranda çevreye zarar vermeyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 22.12.2012 - 13:08
Abone Ol google-news

Marmaris ilçesinin Bozburun beldesi ile Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası arasında son bir ayda binden fazla depremin meydana gelmesi üzerine bölgede yapılan çalışmaların ilk aşaması tamamlandı.

Araştırma ekibinde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yüksek Mühendis Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki çalışmaları tamamladıklarını kaydetti. Bölgede sarsıntıların büyük bir depremin habercisi mi yoksa bir yanardağdan mı kaynaklandığı yönünde çalışma yaptıklarını ve bölgede bir yanardağ olduğunun anlaşıldığını hatırlatan Ercan, yaptıkları kara ile deniz jeofiziği çalışmalarıyla deprem fırtınasının o bölgede büyük bir deprem üretmeyeceği kanısına vardıklarına dikkati çekti.

''Küdür'' adı verilen yanardağın Hawaii türünde akışkan olduğunu belirten Ercan, ''Küdür Yanardağı'nın 'Vezüv' örneğinde olduğu gibi çok büyük oranda çevreye zarar vermeyeceğini gördük'' dedi.

Halkın kaygılarını gidermek için bu çalışmaları yaptıklarını anlatan Ercan, ancak bu iyi yaklaşımlarının bazı insanlar tarafından yanlış anlaşıldığını dile getirdi. Çalışmalara yönelik yapılan eleştirilerden yakınan Ercan, ''Marmaris'e gönüllü jeofizik çalışma yapmak için üniversitelerden yolluksuz, yevmiyesiz geldik. Bilimsel çalışmalara karşı duran, olaya yalnızca 'gelirimiz azalacak' diye bakan dar görüşlü ticari kuruluşlar ile bürokratların olumsuz tutarları bizleri çok üzdü. Dedikodulardan ve söylentilerden bezdik.'' diye konuştu.

Prof. Dr. Ercan, araştırmalarına katkıda bulunan tüm esnafı, kişileri, Afet Gönüllüleri Derneği'ni, Marmaris Belediyesi'ni ve halkı çarpıtmadan doğru bilgilendiren basın mensuplarını alkışladıklarını dile getirdi.

Marmaris'te çok fazla depremin meydana gelmesinin ardından 12 kişiden oluşan bilim insanları, Bozburun beldesi ile Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası arasında sarsıntıların "büyük bir depremin habercisi mi olduğunu ya da bir yanardağdan mı kaynaklandığını'' tespit etmek için çalışma başlatmıştı. Çalışmada bölgede bir yanardağ olduğu anlaşılmış ve yanardağa, tespit edildiği bölge nedeniyle ''Küdür'' ismi verilmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler