'Adalet sistemi tecavüze uğrayan kadını mağdur ediyor'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Üyesi Müge Yetener, tecavüze uğrayarak gebe kalan kadınların, ağır ruhsal travmanın etkilerine yönelik destekleyici tedaviler almasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 22.12.2012 - 12:49
Abone Ol google-news

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Üyesi Müge Yetener,  Ankara Tabip Odası'nda düzenlenen ''Cinsel Saldırı Sonucu Oluşan Gebelikler ve Kürtaj'' çalıştayı öncesinde yaptığı açıklamada, tecavüzün kadınların ruhsal, bedensel varlığına yönelmiş bir cinsel şiddet suçu olduğunu ve her zaman somut delille ispatlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye'nin adalet sistemindeki bazı uygulamaların tecavüze uğrayan kadınların daha fazla mağdur olmasına yol açtığını savunan Yetener, birçok tecavüz vakasında adaletin kadınların aleyhine işlediğini ve faillerin cezasız kaldığını belirtti.

Tecavüz sonrası gebeliğin ise durumu kadınlar için daha ağır hale getirdiğini ifade eden Yetener, tecavüzle meydana gelen gebelik sonrasında doğuma zorlanan kadınların ruh sağlığının bozulduğunu bildirdi. Yetener, şunları kaydetti:

''40 hafta boyunca travmatik olayı sürekli hatırlatacak bedensel değişimle yaşamaya zorlanmak, bu bebeğe annelik yapmasını beklemek, kadınların ciddi ruhsal hastalıklara yakalanmasına yol açabilmektedir. Bu nedenlerle tecavüze uğrayıp gebe kalan kadınların, ağır ruhsal travmanın etkilerine yönelik destekleyici tedaviler almaları sağlanmalıdır.''

Açıklamanın ardından tecavüz sonucu kadının ruhsal bütünlüğünün bozulmasının hukuksal, psikolojik ve adli tıp açısından anlamı, kürtaja erişimdeki zorluklar ve tecavüz davalarına etkileri, tecavüz davalarında gebelikler gibi konuların ele alınacağı çalıştaya geçildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler