'ODTÜ'de yaşananlar bir çöküşün devamıdır'

ODTÜ'de yaşanan olaylar ile ilgili CHP'den tepkiler gelmeye devam ediyor. CHP Genel Başkan yardımcıları Gürsel Tekin ve Umut Oran ayrı yerlerde yaptıkları konuşmalarda ODTÜ'de yaşananları 'çok acı' bulduklarını dile getirdiler.

Yayınlanma: 23.12.2012 - 12:35
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Çin'den fırlatılan Göktürk-2 uydusu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ODTÜ yerleşkesindeki tören sırasında çıkan olaylarla ilgili, ''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı elini kolunu sallayarak o üniversiteye gidebilmeli. Eğer gidemiyorsa burada bir sorun var'' dedi.

Tekin, Crowne Plaza Otel'de düzenlenen toplantıda 20 devlet ve vakıf üniversitesinin öğrenci kulübü başkanlarıyla bir araya geldi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tekin, Türkiye'nin çok çeşitli sorunları olduğunu söyleyerek, toplantıda daha özgür, daha özerk üniversitelerin nasıl oluşabileceği konusunu ele alacaklarını, üniversite gençliğinin sorunlarını dinleyeceğini anlattı.
Tekin, Çin'den fırlatılan Göktürk-2 uydusu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ODTÜ yerleşkesindeki tören sırasında çıkan olaylar ve olayların ardından yapılan açıklamalara ilişkin soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi.

''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı elini kolunu sallayarak o üniversiteye gidebilmeli. Eğer gidemiyorsa burada bir sorun var'' diyen Tekin, şöyle devam etti:

''Bu sorunun muhatabı da sayın Başbakan kendinizsiniz. Bütün bunları gözden geçirmemiz gerekiyor. O açıdan sayın Başbakan'ın öğrencilerle ilgili söylemlerini şiddetle kınıyorum. Polisin özellikle gözaltına alınan öğrencilerin evlerinde Deniz Gezmiş fotoğraflarını aramasını da abes olarak karşılıyorum. Eğer Deniz Gezmiş fotoğraflarını görmek istiyorsanız. Gürsel Tekin'in odasına gelip görebilirsiniz.''

CHP'li Oran ise , partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde demokrasi sorunu bulunduğunu öne sürerek, Türkiye'nin hapishaneye dönüştürüldüğünü iddia etti.

İnsan haklarını konusunda da çeşitli yanlışlar bulunduğunu ileri süren Oran, ''Geçen hafta ODTÜ'de yaşananlar çok acı olaylar. Öğrencilerin en temel haklarıdır protesto etmek. Beğenmedikleri şeyle ilgili protesto yapmak en temel insan hakkıdır ama Başbakan, buna karşı 300 öğrenciye 3 bin 600 polisle gidiyor. Başbakan'ın bu şekilde üniversiteye gitmesi ve öğrencileri sonradan tutuklatması demokratik ülkeye yakışmıyor'' diye konuştu.

Söz konusu uygulamaların ülkeyi polis ve parti devleti haline dönüştürdüğünü iddia eden Oran, ''ODTÜ ruhu farklı bir ruhtur. Hükümetin içinde de ODTÜ'lü bakanlar var. Başbakan, onlara sorsun ODTÜ ruhunu. Kendi kabinesi içinde 2 bakanı ODTÜ'lüdür. ODTÜ'de yaşanan olaylar bir çöküşün devamıdır, ODTÜ, üniversitelere yapılan baskıların tepkisidir'' ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler