Rusya'dan Suriye'ye ilk uyarı

Rusya kimyasal silah konusunda Suriye'yi ilk kez uyardı.

Yayınlanma: 24.12.2012 - 10:54
Abone Ol google-news

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus televizyonu "Russia Today"e verdiği demeçte, ilk kez Suriye rejimini kimyasal silah konusunda açık şekilde uyardı.

Lavrov, Suriye'nin muhaliflere savaşta "kimyasal silah" kullanma olasılığını "siyasi intihar" olarak değerlendirdi.

"Suriye'nin kimyasal silah kullanacağını sanmıyorum" diyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye yönetiminin şiddet olaylarında kimyasal silah kullanmayacağını kendilerine defalarca ilettiğini de belirtti.

Suriye'de 21 aydır süren çatışmalarda Batılı ülkeleri de suçlayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batılı ülkeleri "iyi" ve "kötü" terörist ayırımı yapmakla suçladı.

 

İki ülkeden ortak öneri

BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi de bugün Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad'la bir araya geldi. Brahimi'nin Esad'a "Rus-ABD ortak önerisi"ni ileteceği belirtildi. Öneride Esad'ın 2014'e kadar görevde kalması da var.

 

'Patriotlar için asıl hedef İran olabilir'

Bakan Lavrov, NATO'nun Türkiye'ye konuşlandıracağı Patriotlar hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Lavrov, Suriyeli mültecilerin sığınma noktası Türkiye'nin kendi sınır güvenliği konusundaki endişelerini anladığını ancak "bir noktaya ne kadar askeri yığınak yapılırsa o bölgedeki riskin de aynı ölçüde artacağı" yorumunu yaptı.
Lavrov, bazı uzmanların, Patriotların Suriye'den ziyade, İran tehdidini hedef alan füze kalkanı sistemindeki Amerikan radarlarını korumak için konuşlandırıldığı iddiasını hatırlattı. Böyle bir durumda söz konusu risklerin daha da artacağına dikkati çeken Lavrov, medyada yer alan haberlere dayanarak, füzelerin Suriye'den ziyade İran'a karşı kullanılabileceğini öne sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon