Çocuklarda kalp deliği kapatılmasında yeni yöntem

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, kalp deliği yanında aort kenarı eksik çocuklara yeni uygulanmaya başlanan ''ASD kapama yöntemi'' canlı ameliyatla tanıtıldı.

Yayınlanma: 24.12.2012 - 11:30
Abone Ol google-news

Yaklaşık bir saat süren ve kasıktan anjiyo yapar gibi uygulanan ''ASD kapama yöntemi'' sayesinde çocuklar hemen ayağı kalkıp yürüyebiliyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilimdalı, Çocuk Kardiyoloji Bilimdalı, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde çocuklardaki kalp hastalıklarının tedavisine yönelik ''İnvaziv Kardiyoloji Bölgesel Eğitim Toplantısı'' düzenlendi.

Toplantı sırasında HÜ Çocuk Kardiyoloji Bilimdalı, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Tevfik Karagöz tarafından canlı olarak 4,5 yaşındaki hastaya yapılan ve yeni bir malzeme kullanılan ''ASD kapama yöntemi'' ameliyatını basın mensupları da izledi.

Toplantıda, doğumsal kalp hastalıklarına yönelik en son tedavi yöntemleri canlı vaka sunumlarıyla cerrahlara anlatıldı.

Toplantıda, girişimsel yöntemlerle tedavi edilebilen kalp delikleri hastalıklarında bugüne kadar onlarca çocuk sağlığına kavuştuğu ve kalp deliği yanında aort kenarı eksik olan çocukların girişimsel yöntemlerden faydalanamadığı ifade edildi.

Türkiye'de her yıl hem aort kenarı eksik hem kalbi delik yaklaşık 600 çocuk için tek seçeneğin açık kalp ameliyatı olduğu belirtilirken, yöntemin üstünlükleri şöyle anlatıldı:

''Bu ameliyatlarda göğüs kafesi açıldığı için çocukların iyileşmesi aylarca sürüyordu. Artık bu çocuklarda da açık kalp ameliyatına gerek kalmayacak. Yaklaşık bir saat süren ve kasıktan anjiyo yapar gibi uygulanan 'ASD kapama yöntemi' sayesinde çocuklar hemen ayağı kalkıp yürüyebiliyor.

Dünyada bu yılın başında uygulamaya başlanan yöntemin en önemli özelliklerinden biri kapatma işlemi için kullanılan malzemenin içindeki metal oranının çok düşük olması. Bu nedenle de çocuk hastalarda özellike tercih ediliyor. Ayrıca metalin az olması sebebiyle nikel alerjisi olan hastalarda güvenle kullanılabiliyor.''

Ameliyatlarda yeni malzemeler kullanıldı

Ameliyatın ardından tedavi yöntemine ilişkin bilgi veren Pediatrik Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nazmi Narin, kalpte deliğin doğuştan kalp hastalıkları arasında sık görülen bir hastalık olduğunu ifade etti.

ASD kapama yönteminde yeni kullanılmaya başlanan malzemenin mevcut yöntemlere göre pek çok üstünlükleri bulunduğunu dile getiren Narin, yöntemin 18 kilogramın üzerindeki 3,5-4 yaşındaki çocuklara uygulanabildiğini belirtti.

Yeni yöntemin Türkiye'de farklı hastanelerde kullanıldığını ve bu şekilde pekçok çocuğun kısa sürede tedavi edilmeye başladığını anlatan Narin, ''Bugünkü vakalara uygulanan kapalı ameliyatlarda yeni malzemeyi kullandık. Bu malzeme, deliklerde daha rahat kullanılabilme adına daha güvenli kılıyor. Yeni kardiyologlar kullanmada oldukça hevesli'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler