Komutanların yemini değişiyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 35. maddenin izlerinin silineceğini belirtti.

Yayınlanma: 25.12.2012 - 07:52
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, başta TSK İç Hizmetler Kanunu’nun 35. maddesi olmak üzere darbelere gerekçe gösterilen mevzuat değişikliğine ilişkin çalışmanın sürdüğünü vurgularken 35. maddenin kaldırılmayıp değiştirileceğini söyledi. Bozdağ, bu çerçevede asker yemininin de değişeceğini açıkladı.

Bozdağ, Viyana temasları dönüşünde uçakta gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı. Bozdağ’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

35. madde değişiyor: (Darbelere gerekçe gösterilen TSK İç Hizmetler Kanunu 35. Maddesi) 35. maddenin kaldırılması söz konusu değil. Demokrasi dışı yaklaşımlara bahane gösterilen kısımlarının çıkarılması, değiştirilmesi gündemde. Bir maddeden ibaret değil, 5-6 maddede var... Yemin dahil başka maddelerin içinde de var. Asker kişilerin yeminlerine ilişkin metinlerin içinde de 35. maddedeki ifade aynen geçiyor, onlar da değişecek.

Cemevleri için anayasa şart: Bugün devrim kanunlarıyla tekkeler, zaviyeler, dedelik, babalık, çelebilik makamları yasak. Hatta bey, hanım, ağa, paşa demek de yasak. Ama uygulamada bu mekânlar, bu sıfatlar yok mu, var. Fakat biz anayasanın 177. maddesiyle korunan devrim kanunlarını yok sayarak cemevleri için düzenleme yapamayız. Yoksa biz cemevlerine karşı değiliz; en çok cemevi bizim dönemimizde yapıldı. Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi konusunda farklı düşünüyorum. Bunlar caminin tamamlayıcı yerleri. Namaz dışında başka ibadetler yapmak istediklerinde bu ihtiyaçların karşılandığı alanlar oluşturulmuş ve bu ayinler, törenler bu yerlerde yapılmış. Caminin alternatifi değil. Camide yapılamayanı yaptıkları yer.

Uludere’de yargı süreci uzadı: Terörle mücadelede böyle istenmedik olaylar olabiliyor. Geçmişte de bunun başkaca örnekleri var. Hiç kimse o dönemlerde bu hadiseler olunca hükümetleri suçlayıcı yaklaşıma girmedi. Olayın üstü örtülmedi, örtmeyeceğiz. Şu anda 4 koldan soruşturma sürüyor. CHP ve BDP konuyu istismar ediyor. Sürecin uzaması da bu istismara sebebiyet veriyor, doğru. Ama yargıya müdahale etmemiz söz konusu olamaz ki... 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler