Meclis, ''en''lerini belirleyecek

TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı, milletvekili, konu ve yasama bazında istatistikleri çıkaracak.

Yayınlanma: 25.12.2012 - 13:52
Abone Ol google-news

Tutanak Hizmetleri Başkanı Doğan Aytop, üç ayrı çalışma içinde olduklarını belirterek, bunlardan birinin ''Tutanak Envanteri Projesi''olduğunu kaydetti. Projeyle, bir yasama döneminin ayrıntılı olarak envanterinin çıkarılacağını anlatan Aytop, öncelikle pilot olarak bir dönemi alacaklarını ve farklı başlıklar altında inceleyeceklerini söyledi.

Aytop, proje için çok iyi bir bilgisayar yazılım programına ihtiyaç olduğunu kaydederek, geçmişe dönük olarak yapacakları çalışmayı 5 yılda bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Bir diğer çalışmanın ''söz uçar yazı kalır'' olduğunu ifade eden Aytop, milletvekillerinin komisyonlar ve TBMM Genel Kurulu'nda yaptıkları çalışmaları CD ve kitap haline getirerek kendilerine vereceklerini söyledi.

Aytop, bir başka çalışmayla, milletvekili, konu ve yasama bazında istatistikleri çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, bununla Meclis'in ''en''lerini çıkaracaklarını, ''yasamanın fotoğrafını çekeceklerini'' kaydetti.

Milletvekili bazında bir dönem ya da yasama yılında konuşma sürelerinin, istenen karar yeter sayısını, verilen sözlü, yazılı, araştırma, soruşturma, gensoru, doğrudan gündeme alma, kapalı oturum önergeleri, gündemdışı konuşmalarını, yapılan açıklamaları, usul hakkında konuşmaları, sataşma gerekçesiyle söz almaları, bir konunun gündeme alınması, tasarı ve teklif üzerindeki konuşmaların istatistiğinin çıkarılacağını anlatan Aytop, ayrıca konuşmaların kadın-erkek milletvekiline göre yapılmasının da istatistiğini ortaya koyacaklarını bildirdi.

Aytop, konu bazında yapılacak çalışmalarda; üzerinde en çok konuşulan ve tartışılan konular, gündemdışı konuşmalar, meclis araştırma, gensoru, genel görüşme ve soruşturma konularının sayısı, en çok çalışan komisyon, ülkelere göre Türkiye'ye yapılan ziyaretler, Türk yetkililerin ziyaret ettiği ülkeler, Genel Kurul'u ziyaret eden yabancı ülke devlet başkanları ile oturum başkanlarının istatistiğini de çıkaracaklarını anlattı.

Yasama bazında çıkarılacak istatistikte teklif ve tasarının görüşülme süresi, Genel Kurul ve komisyonların çalışma süreleri, söz alan milletvekili sayısı, partilere göre dağılımı ve oranları, verilen önerge sayıları, kapalı oturum sayısı, tutulan tutanak, birleşim, önergelerin cevaplanma süreleri, danışma kurulu ve siyasi parti önerileri, kanunların konu bazında dağılımı, vekaleten oy kullanma istatistiklerine de erişimin mümkün olacağını dile getiren Aytop, ''Meclis'in en'leri ortaya çıkacak, yasama yılının ve dönemin röntgenini çekmiş olacağız'' dedi.

Milletvekilleri ve dışarıdan çok farklı bilgi talebiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Aytop, bugüne kadar buna yanıt verememenin sıkıntısını yaşadıklarını, yeni projeyle bu eksikliği ortadan kaldırmış olacaklarını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler