TBMM Başkanı Çiçek, Cibali'yi kabul etti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Arap dünyasında yaşanan ''Arap baharını'' kastederek, ''Sizde bahar oldu, ama bazı dost ve kardeş ülkelerde kara kışa dönüştü, kış bütün şiddetiyle de devam ediyor'' dedi.

Yayınlanma: 25.12.2012 - 12:56
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tunus Başbakanı Hamadi El-Cibali ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Cemil Çiçek, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tunus'un dost ve kardeş iki ülke olduğunu söyledi.

İki ülke ilişkilerinin konjonktürel değil, kardeşlik ilişkisi olduğunu belirten Çiçek, Tunus'taki olumlu gelişmeleri takdir ettiklerini kaydetti. Çiçek, ''Yaşadığınız acılar ve içinden geçtiğiniz sürecin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Sizden sonra başka ülkelerle de benzer gelişmeler oldu ama onlar bu işi Tunus kadar başarıyla sonuçlandıramadılar. Biz bu gelişmeleri hem takip ediyoruz hem de halkın haklı taleplerini destekliyoruz. Bu konuda bizim yapabileceğimiz bir katkı olursa bunu yapmaya hazırız. Arzu ederiz ki diğer Müslüman kardeş ülkeler de benzer başarıyı elde edebilsinler. Türkiye'de de zaman zaman demokrasinin askıya alındığı dönemler oldu. 1876'dan bu tarafa parlamento tecrübesi var. Bizim bu tecrübelerimiz sizin için kolaylaştırıcı örnekler olabilir'' diye konuştu.

Çiçek, TBMM olarak, yasama faaliyetleri konusundaki tecrübeleri paylaşmaya hazır olduklarını belirterek, Meclis'te Türkiye-Tunus Dostluk Grubu olduğunu bildirdi. Çiçek, Tunus heyetinin bu görüşmelerinde varılacak mutabakatları desteklemeye ve onaylamaya hazır olduklarını söyledi.

''Türkiye deneyimini her zaman yakından takip ederek...''

Meclis'te olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Tunus Başbakanı Cibali de Arap Baharı sürecinin ülkelerinde başladığını anımsattı. Bu süreçte yaşanılan olayların, halkların demokrasiye olan özleminin yansıması olduğunu ifade eden Cibali, şöyle konuştu:

''Bizler sürgünde ve cezaevindeyken, Türkiye deneyimini her zaman yakından takip ederek, bundan maksimum düzeyde istifade etmeyi arzulamıştık. İki ülke arasında, toplumun bileşenleri ve özellikleri bağlamında birçok benzerlikler vardır. Özellikle reformlara doğru giden bu öncü deneyim, gerçekten büyük önem arz etmektedir. Sosyal ve ekonomik bağlamda başlayan reformlar, artık demokrasinin tamamıyla yerleşmesine ve köklü bir demokrasi kültürünün ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Şu anda Tunus'ta yaşadıklarımız bize büyük sorumluluklar yüklemekte. Ülkemizde başlayan süreç, Arap haklarına bir ümidin de başlangıcıydı. Bu süreçte yanımızda Türk kardeşlerimizi görmekten büyük mutluluk duyduk. Bizler sizin de inandığınız gibi, demokrasi değerlerine, özgürlüğe, modernizme ve toplumu kalkındırmaya özellikle de halkın haklı taleplerine cevap vermeye inanıyoruz.''

Cibali, 14 Ocak'ta ilk devrimi gerçekleştirdiklerini ve diktatör rejimi ülkeden uzaklaştırmayı başardıklarını, ancak bu devrimin arkasından kalkınma ve halkın meşru olan taleplerine cevap verme gibi 2. ve 3. devrimleri gerçekleştirmek zorunda olduklarını ifade ederek, ''Bizim 2. ve 3. devrimi gerçekleştirmek ve halkın isteklerine cevap vermemiz gerekiyor'' dedi.

Cibali, Türkiye'nin bir çok alanda deneyimler kazanmış ülke olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin demokrasi ve özgürlükler yolundaki başarılarını ekonomi ve sosyal icraatlarıyla ortaya koyduğunu belirtti.

Cibali, ''Desteğe ihtiyaç duyduğumuz bir anda bize destek verdiniz. Maddi, manevi, siyasi destekleriniz paha biçilmez. Bunun karşısında bizim de Türkiye'ye destek vermemiz bir görevdir. Türkiye her türlü desteği hak eden bir ülkedir'' diye konuştu. Cibali, Türkiye'yi Suriye konusundaki onurlu tavrından dolayı kutladı.

''Diğer ülkelerde de kazasız belasız atlatılabilseydi''

Tekrar konuşan Çiçek, ''Sözlerinizden etkinlendiğimi ifade etmek isterim'' dedi.

''Keşke, sizin 14 Ocak'ta başlattığınız süreç diğer ülkelerde de kazasız belasız atlatılabilseydi'' diyen Çiçek, ''Siz de gerçekten bahar oldu, ama bazı dost ve kardeş ülkelerde kara kışa dönüştü, kış bütün şiddetiyle de devam ediyor'' dedi.

Çiçek, her gün onlarca çocuk, yaşlı ve kadının hayatını kaybettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Biz Türkiye olarak işler bu noktaya gelmesin diye çaba sarf ettik. Arap dünyasındaki gelişmelere petrol kuyuları, doğalgaz bacaları üzerinden bakmadık. Bizim için esas olan en önemli değer sizlerin kardeşliğidir. Ama maalesef bu, bazı ülkelerde yeterince fark edilmedi ve halen acılar devam ediyor. Sizin elde ettiğiniz başarıların tesir katsayısı çok yüksek. Keşke başka ülkeler de sizin gibi bu başarıyı yakalayabilseler. Bunun için biz kardeşliğe önem veriyoruz, bunun daha da kökleşmesini arzu ediyoruz. Yapılanlar önemlidir ama yapılması gereken daha çok işler vardır. Bunların devam etmesi, bu devrimlerin arka arkaya sürdürülmesi gerekiyor. Türkiye, Tunus'un kalkınma çabalarının sürdürülebilmesi bakımından elinden geleni yapacaktır.''

Cemil Çiçek, iki ülke ilişkilerinin tarihi derinliği olduğuna işaret ederek, kültürel alanda da yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Türkiye ve Tunus'un uluslararası platformlarda da birbirine destek vermesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, Tunus'un uluslararası platformlarda Türkiye'ye bugüne kadar verdiği destek için teşekkür etti. Çiçek, ''Tunus'un geleceğinin bugünden daha aydınlık olacağına inanıyoruz. İlişkilerimizin daha üst noktalara çıkacağını temenni ediyoruz'' dedi.

Çiçek, masanın üzerindeki Türkiye ve Tunus bayraklarını göstererek, ''Bu iki bayrak birbirine ne kadar benziyor. Çok şey anlatıyor zaten'' diye konuştu.
Cemil Çiçek, Tunus Başbakanı Cibali'yi arabasına kadar uğurladı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler