'Bütün görüşmeler durdu'

IKBY Başkanı Mesud Barzani, ''Sayın Talabani'nin sağlık sorunları nedeniyle bütün görüşmeler durdu, sorunların çözümü konusunda ümitli değilim'' dedi.

Yayınlanma: 25.12.2012 - 14:38
Abone Ol google-news

Süleymaniye'de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) merkezini ziyaretinin ardından KYB 1. Başkan Yardımcısı Kosret Resul ve Başbakan Neçirvan Barzani ile birlikte kameraların karşısına geçen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin sağlığı ve Bağdat ile Bölgesel Yönetim arasındaki sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. KYB'nin yanında olduklarını dile getirmek için Süleymaniye'de bulunduklarını ifade eden Barzani, ''Şimdi aramızdaki staratejik anlaşmaya daha fazla ihtiyacımız var'' dedi.

 

Talabani'nin sağlık durumu

Sağlık ekibinden son aldığı bilgilere göre Talabani'nin durumunun iyi olduğunu söyleyen Barzani, ''Sayın cumhurbaşkanının durumu çok iyi ve en yakın zamanda Kürdistan'a dönmesini bekliyoruz. Buna rağmen bütün durumlara da hazırlıklı olmamız gerekiyor. Kürdistan'ın geleceği için birlik olunması lazım, bu uğurda çok yorulan Talabani'nin de milli mücadelemizdeki yeri çok önemli'' diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Barzani, ''Talabani'den sonra kimin cumhurbaşkanı olacağı'' sorusuna, Celal Talabani'nin hala hayatta olduğunu, bu konuda kimseyle görüşmediklerini belirterek, ''Sayın Talabani'nin sağlık durumu iyiye gidiyor. Eğer başka gelişmeler olursa o zaman da başka konuşmalar olur'' diye cevap verdi.

 

'Sorunların çözülmesinden umutlu değilim'

Kerkük yakınlarında konuşlanan peşmerge güçlerinin ne zaman çekileceği sorusu üzerine Barzani, peşmergelerin çekilmesinin Bağdat yönetimine bağlı Dicle Operasyonlar Gücü'nün bölgeden çekilmesine bağlı olduğunu belirterek, ''Biz her zaman sorunların diyalog yoluyla çözülmesinden yanayız ve hiçbir zaman diyalog kapısını kapatmadık. Önümüzdeki iki gün içerisinde askeri heyetlerin Bağdat'ta toplanmasını bekliyoruz. Peşmerge gücünün çekilmesi konusu, Irak ordusunun çekilmesine bağlıdır. Sorunlu bölgeler konusunda emrivaki ve askeri dayatmaları asla kabul etmeyiz'' dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve KYB arasındaki stratejik anlaşmanın bozulmasından endişeleri olup olmadığı şeklindeki soruya Barzani, endişe edilecek herhangi bir durumun olmadığını, iki parti arasındaki stratejik işbirliğinin milli bir görev olduğunu kaydetti.

Bağdat ile Erbil arasındaki görüşmelerle ilgili bir soru üzerine Barzani şu açıklamayı yaptı: ''Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların giderilmesi konusunda sayın Talabani'nin sağlık durumundan dolayı bütün görüşmeler durdu. Fakat sorunların çözülmesinden umutlu değilim''

Barzani'nin açıklamalarının ardından KYB Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali, Mesud Barzani ile beraberindeki heyetin ziyaretinden dolayı teşekkür ederek memnuniyetini dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon