Friedman İstanbul'da

Uluslararası ilişkiler uzmanı ve jeo-stratejist Dr. George Friedman, İş Yatırım Menkul Değerler'in 3 Mart 2009'da, İstanbul'da düzenleyeceği ''Geniş Açı'' toplantısına konuk olacak. Friedman, Türkiye'nin bölgesinin en büyük ekonomisi haline geleceğini böylece Balkanlar, Rusya, Kafkaslar, Arap Yarımadası ve Orta Asya'da etki alanını artıracağı iddiasını savunuyor.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 09:51
Abone Ol google-news

İş Yatırım'ın 2003'den bu yana düzenlediği ve dünya çapında ''saygınlık'' uyandırmış isimleri Türkiye'de ağırladığı ''Geniş Açı'' toplantılarının bu yılki konuğunun, siyaset bilimi ve uluslararası ekonomi-politik ilişkiler alanındaki çalışmalarıyla yakından tanınan, Stratfor'un kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) George Friedman olacağı belirtildi.

Açıklamada, ''The Next 100 Years-A Forecast for the 21st Century (Gelecek 100 Yıl–21. Yüzyıl için Öngörüler)'' adını taşıyan ve 21. yüzyılın ortalarında siyasi, ekonomik ve askeri gücüyle dünyanın etkin güçlerinden biri olacağını öngördüğü Türkiye'ye geniş yer verdiği yeni kitabı geçtiğimiz ay yayınlanmış olan Friedman'ın, 3 Mart 2009'da, İş Kuleleri'nde, düzenlenecek toplantıda, gelecekteki jeopolitik, teknolojik, demografik, kültürel ve askeri eğilimlerin ışığında yeni dünya düzeninin nasıl şekilleneceğiyle ilgili görüş ve tezlerini katılımcılarla paylaşacağı ifade edildi.

Toplantı nedeniyle ilk kez Türkiye'ye gelecek olan Friedman'ın, Türkiye'nin gelecek yüzyıldaki konumlanmasına yönelik öngörülerini de anlatacağı belirtildi.

 

George Friedman

1949 yılında Macaristan'da doğan Friedman, aynı yıl ailesiyle birlikte ABD'ye göç etti. City College of New York'ta siyaset bilimi üzerine eğitim alan Friedman, daha sonra Cornell Üniversitesi'nde ''Devlet'' üzerine doktora yaptı. Friedman, doktorasının ardından 1974-1994 arası Dickinson College'da siyaset bilimi dersleri verdi.

''Frankfurt Ekolü'' üzerine yazdığı kitap, Cornell Üniversitesi tarafından 1981'de yayınlanan Friedman'ın, uluslararası anlaşmazlıklar üzerine yoğunlaştığı dönemde ise ABD-Sovyetler Birliği dengesini askeri bir bakış açısıyla ele aldığı çalışmaları büyük ses getirdi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ise 1991'de ABD-Japonya ilişkilerini ele aldığı ''Japonya'yla Yaklaşan Savaş'' kitabını yazdı. Bilgisayar tabanlı savaş oyunlarının ilk tasarımcıları arasında yer alan Friedman, aynı zamanda, ''Amerika'nın Gizli Savaşı'', ''Savaşların Geleceği'' gibi best-seller kitapların yazarı.

Louisiana State Üniversitesi'nde 1994'te kurduğu Jeopolitik Araştırmalar Merkezi'nde geçirdiği 2 yılın ardından Friedman, 1996'da danışmanlık şirketi Stratfor'u kurdu. Halen başkanlığını yürüttüğü şirket, dış politika ve uluslararası ilişkiler üzerine analizler üretiyor.

 

"Türkiye, bölgesinin en büyük ekonomisi haline gelecek"

Küresel kriz sonrası yeni bir dünya düzeninin kurulacağını ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını öngören Dr. George Friedman'ın gelecek yüzyıla ilişkin tezlerine yer verdiği ''The Next 100 Years-A Forecast for the 21st Century (Gelecek 100 Yıl–21. Yüzyıl için Öngörüler)'' adını taşıyan kitabı da, 27 Ocak 2009'dan itibaren raflardaki yerini aldı.

Geçtiğimiz birkaç yüzyıllık süreci tarihsel ve jeopolitik açıdan değerlendirdiği kitabında, Friedman, ''ekseninde ABD'nin bulunacağı 21. yüzyılın yeni bir çağın başlangıcı olacağı, Rusya'nın etki alanını genişleteceği ve yeni bir soğuk savaş dönemine girileceği, Çin'in büyük bir iç kriz yaşayacağı, Japonya, Türkiye ve Polonya'nın güçlenerek dünya siyaset sahnesinde yerlerini alacakları, teknolojinin uzaya odaklanacağı ve yüzyılın ikinci yarısında ABD'nin altın çağını yaşayacağı'' gibi dikkat çekici saptamalarda bulunuyor. Kitabında, genel kanının aksine Çin'in ekonomik büyümesinin uzun dönemde sürdürülebilir bir büyüme olup olmadığı sorusunu gündeme getiren Friedman, ''yaşanabilecek ekonomik krizin siyasi krize yol açacağını'' öne sürüyor.

Kitabında Türkiye'ye geniş yer ayıran Friedman'ın, yeni kitabının kapağında yer alan alt bölümlerden birisi ise ''2050: Dünyanın yeni süper güçleri; ABD, Türkiye, Polonya ve Japonya arasındaki küresel savaş'' başlığını taşıyor. Friedman'a göre, tarih boyunca bölgesinde etkin bir güç olan Türkiye, bölgesel konumu ve modern ekonomisiyle, gelecek yüzyılda, bölgesinde yeniden denge ve istikrar unsuru ülke olma özelliği kazanacak.

21. yüzyılın ortalarında, Türkiye'nin, Orta Doğu, Avrupa ve Rusya arasındaki stratejik konumunun yanı sıra, ''hızla gelişen ekonomisi ile bölgesinin en büyük ekonomisi haline geleceği, dünyanın ise en büyük 10 ekonomisi arasında yer alacağı, ana bölgesel güç olacağı; Balkanlar, Rusya, Kafkaslar, Arap Yarımadası ve Orta Asya'da etki alanını artıracağı ve gelecek yüzyılın süper güçlerinden biri olarak dünya siyaset sahnesinde yerini alacağı'' kitaptaki dikkat çekici öngörülerden birisi durumunda. Friedman'a göre, ''Süveyş Kanalını kontrol altına alacak ve gücünü Basra Körfezi'ne yayacak'' olan Türkiye, Akdeniz'de önemli bir güç odağı konumuna gelecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler